Editura Frontiera (www.editurafrontiera.ro) anunță apariția unei cărți-eveniment: Neurotriburi. Istoria uitată a autismului de Steve Silberman. Revista Forbes o recomandă drept o lectură obligatorie din domeniul neuroștiinței și psihologiei, dar Neurotriburi poate fi citită la fel de bine și ca o anchetă științifică sau un roman polițist, fiind scrisă într-un stil care îmbină erudiția cu suspansul.

Pentru a descifra misterul medical de la care pornește cartea (creșterea spectaculoasă a diagnosticului de autism în ultimii 30 de ani), autorul s-a documentat timp de cinci ani, descoperind o serie de întâmplări curioase – unele uitate de mult, altele îngropate cu bună știință – și rescriind nu doar o istorie medicală, ci o istorie a gândirii noastre din ultimul sfert de veac.

Îndrăgitul scriitor și neurolog Oliver Sacks, care a scris prefața cărții cu puțin timp înainte de moarte, o recomandă drept „o istorie amplă și pătrunzătoare, prezentată cu rară simpatie și sensibilitate; o lectură fascinantă, care vă va schimba impresiile despre autism și care își merită locul în biblioteca oricui este interesat de autism și de funcționarea creierului uman”.

Cartea a obținut premiul Samuel Johnson în 2015 (cel mai important premiu de non-ficțiune din Marea Britanie). A fost inclusă pe lista celor mai bune cărți din 2015 de The New York Times, The Economist, The Financial Times și alte multe publicații.

Steve Silberman lucrează de peste douăzeci de ani în SUA ca jurnalist pe teme culturale și științifice, contribuind cu articole pentru reviste importante ca Wired, New Yorker sau Nature. Conferința pe care a susținut-o la TED în 2015, „Istoria uitată a autismului”, a fost tradusă în 29 de limbi și are peste 1 milion de vizualizări.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *