Apropo de deturnarea conceptual artistica a cartilor, de data asta l-am ales ca maestru de ceremonie pe Tajó, un artist vizual din Romania. Preocuparea lui pentru cartea-obiect a  inceput acum aproape 15 ani si de atunci “recicleaza” cartile integrandu-le in obiecte sculptate din lemn si metal. 

De ce? Pentru ca textura cartii, structura si mesajele ei sunt elemente cu care se poate jongla grafic in reconstructia altor obiecte, cu mesaj vizual si cultural. Reciclarea asta artistica este pana la urma si o conservare, pe care Tajó o invoca ori de cate ori este acuzat de distrugerea cartilor.

Instrument 66,5 x 28 x 29 cm

Dual, 33,5 x 33 x 12,5 cm

 

Unii dintre voi poate il stiti de la cea mai promovata expozitie a sa din Bucuresti, in 2009, la fostul boutique de design de pe Smardan, Spazio Studio. Sau poate ati dat de lucrarile sale pe Modernism.ro, unde va recomand sa-i urmariti interviul si lucrarile din Art Forest 2009, de la Sangeorz Bai.

Carti-obiect prezentate la expozitia din 2009, de la Spazio Studio

City Book, 14,5 x 67,5 x 29 cm

Obiectele din lemn, metal, cuie si hartie tiparita transforma imaginea cartii intr-o masinarie complexa, o instalatie cu straturi de profunzime semnalate prin texturi si mesaje diferite, un palimpsest frumos, dar incifrat. O mostra de conservare, dar si de reintegrare a cartii in circuitul universal (la proriu!) o reprezinta una dintre cele mai recente instalatii naturale semnata de Tajo, la Art Forest 2009.


Casacartii din pleoapa dealului

Casacartii din Pleoapa Dealului face parte din proiectul Biblioteca Pamantului, un experiment cu elemente naturale ce tinde sa refaca, metaforic vorbind, circuitul cartii in… cultura: “Cred ca o carte este o samanta. Samanta care rodeste in fiecare om. Aceste carti intra automat intr-un circuit natural, ele se vor descompune peste timp si atunci cand vaporii se ridica si norii duc mai departe umezeala vor raspandi aceste mesaje din acest loc”, explica Tajó.

Pamlipsest sculptat, din lemn si metal.

Voi ce artisti romani care creeaza cu carti mai stiti?

Foto: tajoart.blogspot.com

 

owner Designist.ro, fost redactor Casa Lux; colaborări în presa culturală: Dilema Veche; co-autor al romanului colectiv Rubik


2 comentarii
  1. Pingback: Rhonda Ayliffe redă cărțile naturii, dar nu oricum « Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *