Acum, când scriu aceste rânduri, cartea despre care vreau să vă povestesc a dispărut deja. Cerneala i s-a evaporat și din ea au mai rămas doar copertele pline cu foi albe de hârtie.
Mai precis, în momentul în care deschideai ambalajul sigilat al cărții, vedeai mesajul că în două luni cartea va dispărea. Într-adevăr, peste aproximativ două luni cerneala expusă la lumină începea să dispară de pe pagini și cuvintele să se dizolve.
Este vorba despre o campanie tare interesantă a unei edituri argentiniene, Eterna Cadencia, realizată de agenția de publicitate Draft FCB, prin care au vrut să scoată în evidență faptul că o carte poate aștepta luni sau chiar ani pe un raft, prăfuindu-se, însă autorii tineri trebuie citiți acum, pentru a le da șansa supraviețuirii.
Motiv pentru care volumul “Viitorul este al nostru: noul roman sud-american” te obligă să îl citești înainte să devină invizibil sub ochii tăi.
Desigur că s-a obiectat împotriva efemerității conceptului, care îți oferă practic o carte de unică folosință, având chiar rezonanțe de “home taping is killing music and it’s illegal“, pentru că nu poți nici măcar să o împrumuți. Dacă cineva vrea să o citească, ar trebui musai să o cumpere. De fiecare dată.
Desigur că o a doua ediție a autorilor respectivi nu va mai fi la fel de efemeră, dar măcar ne-a dat de înțeles că pentru un autor tânăr procrastinarea cititorului duce la dispariția sa de pe raft.
Campania El Libro que No Puede Esperar a câștigat în 2012 la festivalul de publicitate de la Cannes 3 medalii de aur și una de bronz.
Foarte interesant concept! Eu zic ca e o idee buna.