Eckstein-Bookstores

Poveștile despre oraș se țes în fiecare zi. Librăriile își au propriile istorii și, cel mai adesea, propriile pisici. De la felul în care își aranjează vitrinele până la modul în care știu să te primească, încă de la intrare, diversitatea librăriilor e departe de a putea fi cuprinsă într-o singură carte. Și, totuși, un astfel de proiect îndrăzneț a fost pus la cale și dus în cele din urmă la tipar de Bob Eckstein, ilustrator pentru New Yorker.

Volumul lui Ekcstein poartă titlul Footnotes from the World’s Greatest Bookstores: True Tales and Lost Moments from Book Buyers, Booksellers, and Book Lovers și cuprinde nu mai puțin de 75 de povești ilustrate din tot atâtea librării.

Demersul pare să fi fost unul relativ simplu: Ekcstein a cerut cunoscuților săi (familie sau prieteni din întreaga lume) să-i ofere povești despre librăriile lor preferate. S-a întâmplat, cum era de așteptat, ca multe dintre aceste librării să fie deja faimoase. Iar pentru cele de care nu am auzit încă, faima lor e de-abia la început fiindcă o astfel de carte tocmai le-a adus o nouă șansă la o viață prelungită.

Într-un prezent în care în multe țări micile librării se închid pentru că nu fac față concurenței desfășurate de retailerii mari de carte, un astfel de demers editorial nu poate fi decât o apariție salutară.

Scurte povești amuzante, momente pitorești sau istorisiri care ne încălzesc inima umplu paginile acestei cărți care a devenit deja cunoscută în rândurile cititorilor împătimiți din întreaga lume. Ar merita, cu siguranță, fie o replică autohtonă, fie o traducere în limba română, cu ilustrațiile originale.

Cartea librăriilor a început de la o ilustrație cerută în 2014 de publicația New Yorker pentru librăriile aflate în pericol de dispariție.  Chiar dacă multe dintre librăriile din carte se află în New York, există și povești ilustrate din care aflăm, așa cum scrie City Lab, că într-un singur oraș din Japonia nu mai puțin de 150 de librării se luptă să-i ademenească pe tinerii fani manga către cărțile din anticariate. Și poveștile din carte se opresc, preț de o ilustrație, și la librăria Anthony Frost English Bookshop din București.

Ce mai găsim în carte? O librărie care a încercat să găsească soluții pentru a salva cioara care-și făcuse cuib în podul său sau o librărie care, deși l-a refuzat  pe Ekcstein, apare totuși ilustrată, scrie City Lab, cu mențiunea că tăcerea sa i-a amintit autorului de o fată din liceu care, în ciuda eforturilor făcute de acesta, nu-i adresase niciun cuvânt.

Multe librării n-au mai rezistat acestor timpuri vijelioase din punct de vedere al concurenței și au fost nevoite să se închidă. Sunt amintite și acestea în cartea librăriilor, ca o dovadă a respectului pe care proiectul în sine îl poartă librăriilor independente din întreaga lume.

Nu doar cu marii retaileri din mediul fizic se luptă librăriile independente, ci și cu comerțul online de carte care, adesea, face o concurență neloială vânzând sub prețul pieței (cel recomandat de editură), făcând astfel un deserviciu major atât editurilor, cât și autorului și tuturor celor implicați în lanțul de producție.

Consecințele acțiunilor întreprinse de acești retaileri din online sunt grave: mulți clienți intră în micile librării și vor prețurile din online, refuzând să plătească pentru ceea ce este, de fapt, prețul corect pentru o carte.

O librărie nu e doar un loc în care intri (cu listă sau nu) pentru a cumpăra o carte. O librărie, și asta nu trebuie uitat, e o experiență în sine. De la muzica ambientală care se strecoară printre rafturi și titluri, până la recomandările librarilor și un ceai servit printre cei mai cunoscuți scriitori din lume, o librărie este o parte esențială din viața noastră de cititor sau de individ care înțelege că educația și dezvoltarea personală nu se termină odată cu anii de școală.

Tocmai de aceea, cu atât mai mult, e important să observăm și să înțelegem contextul în care o carte e vândută și să ne amintim că, dincolo de copertă, nu se află numai un manuscris tipărit, ci o muncă de echipă care merită întotdeauna respectată. Iar primul pas în acest demers (incluzând aici și salvarea librăriilor) e să plătim prețul corect.

Sursă imagine principală.

Redactor literar, a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine și masteratul de Teoria și Practica Editării de Carte, Universitatea București. A debutat cu poeme în antologie în 2015 și cu proză scurtă în antologia „Cum iubim”, Vellant, 2016. Primul roman, „Camera de probă”, a apărut în 2017 la Editura Eikon.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *