
De la cărți ilustrate la cărți cu jocuri și activități, cărți de popularizare a științei sau romane adaptate vârstei, oferta din care pot alege părinții și copiii e tot mai diversă de la an la an. Iată câteva recomandări de cărți pentru copii, proaspăt ieșite din tipar.
PanDa (imprintul pentru copii al Grupului Trei) vine cu o ofertă bogată de cărți ilustrate, cea mai așteptată fiind, probabil, Mog, pisicuța buclucașă ce a devenit virală pe net de Crăciun (Mog, pisica uitucă și Mog și bebelușul, de Judith Kerr). Alte cărți interesante sunt Domnul și Doamna Hormon și Mami nu mi-a spus, de Babette Cole, care-și propun să răspundă întrebărilor „rușinoase” pe care le pun copiii, dar și două voume ilustrate de Oliver Jeffers (unul dintre cei mai cunoscuți ilustratori contemporani), Înțepenit și Fred, prietenul imaginar (scrisă de Eoin Colfer).
La Litera Mică a apărut o carte ilustrată deosebit de interesantă, Henry și puterea imaginației, de Skye Byrne, cu ilustrații de Nic George. Cartea e interesantă atât ca poveste, dar, mai ales, datorită ilustrațiilor care combină desenul cu obiecte reale, ceea ce poate fi și un exercițiu util în dezvoltarea atenției copiiilor. Tot la Litera veți putea găsi o colecție de cărți de știință pentru copii, foarte bune ca auxiliare la programa școlară.
La Univers Enciclopedic Junior am găsit atât povești educative și amuzante, cât și cărți cu ilustrații foarte frumoase. Mi-a plăcut în mod deosebit Cleo, de Sassafras De Bruyn (o emoționată poveste despre singurătate și prietenie cu niște ilustrații absolut superbe) și Prima Monstrulina. Număratul oițelor e o prostie, de Joëlle Tourlonias și Markus Heitz. Tot aici veți mai găsi și două personaje simpatice foc: suricata Tafiti (Tafiti și călătoria la capătul lumii și Tafiti și Ciuf, purcelul zburător, de Julia Boehme) și vrăjitoarea Petronela (Petronela Piure-de-Mere. Care vrăjește și lipește, de Sabine Städing).
La Nemi (editura pentru copii a Grupului Nemira), vor apărea primele volume din două serii deopotrivă educative și amuzante: Bufnița care se temea de întuneric, de Jill Tomlinson, o minunată poveste despre maturizare și cunoaștere, și William Wenton și hoțul de luridium, de Bobbie Peers, un roman de aventuri, cu coduri, simboluri și roboței de tot felul, dar și două frumoase cărți ilustrate: De ce vă certați, Matei?, de Brigitte Weninger, și Alice în Țara Minunilor, ilustrată și adaptată de Emma Chichester Clark.
Că tot suntem la subiectul Alice în Țara Minunilor, veți găsi la târg mai multe versiuni ale poveștii lui Lewis Carroll: pe lângă cea adaptată de Emma Chichester Clark, la Humanitas veți da peste povestea integrală (în traducerea Antoanetei Ralian) cu ilustrațiile originale ale lui John Tenniel, la Litera veți găsi o Alice de colorat (după ilustrațiile aceluiași John Tenniel), iar la Univers Enciclopedic Junior, o adaptare făcută de Arnica Esterl și ilustrată de Marina Marinelli. Și pentru că abia a apărut și filmul, Alice în Țara din Oglindă se găsește într-o ediție frumoasă la Arthur (tradusă de Antoaneta Ralian și cu ilustrații de Irina Dobrescu).
Pe lângă numeroasele traduceri, de la Editura Arthur veți putea lua și noi cărți pentru copii semnate de autori români. Trei dintre noile apariții sunt volume câștigătoare ale Trofeului Arthur (Dosarul Popcorn, de Ana Rotea; Olguța și un bunic de milioane, de Alex Moldovan; Rostogol merge acasă, de Lavinia Braniște) și una este o antologie din colecția „Cărțile mele”, Uite cine vorbește, cu ilustrații de Irina Dobrescu și în care semnează mai mulți autori români (printre care Adina Popescu, Florin Bican, Ioana Nicolaie, Ioana Pârvulescu, Laura Grünberg, Lavinia Branişte, Radu Paraschivescu, Simona Popescu, Veronica D. Niculescu).
Aș vrea să închei recomandând o carte apărută la Booklet Fiction (o editură nouă și promițătoare): Tiger Lily, de Jodi Lynn, o repovestire modernă, plină de farmec și insolită, a lui Peter Pan. E o carte care se citește cu zâmbetul pe buze, potrivită atât pentru copii, cât și pentru adulții care vor să regăsească lumea copilăriei și personajele îndrăgite, într-o altă ipostază.
Citește numărul 1 complet aici
Bookshake este un cotidian editat de Bookaholic.ro și Florin Iaru, la inițiativa Centrului Ceh. Ziarul se găsește la Bookfest 2016 (1-5 iunie), la standul Bookshake (pavilionul 4), unde este distribuit gratuit participanților. Articolele vor putea fi citite și online pe bookaholic.ro.
Ilustrație: Ana Preduș