Gata, ne-am adunat de prin vacanțe? Nu? Ce bine! 🙂 Începe în mod oficial toamna, se face mai răcoare, nimic mai frumos decât să stai într-un hamac, pe o terasă, cu un pahar de vin sau o limonadă și să citești. Ne-am uitat printre ultimele apariții de la editurile românești și ne-am făcut o listă de lecturi cu cărți noi de citit la începutul toamnei dintre cele care ne-au atras mai tare și mai tare atenția.
J. Ființă sexuală de Kenzaburo Oe
După Stârpiți răul de la rădăcină, împușcați copiii și 17, cărțile câștigătorului de Nobel Kenzaburo Oe au intrat indiscutabil pe lista noastră de lecturi. E vorba de o carte în care tânărul J se luptă cu propria sexualitate, care “practică” chikan, în trenurile din Tokyo, mai precis o formă de agresiune a femeilor. E o carte dură, așa cum ne-a obișnuit Oe, în care ne dăm seama de straturile ascunse, întunecate, ale naturii umane.
Și îți dai seama de asta încă de la început: “Oare o să reușesc până la urmă să-mi împlinesc universul meu sexual? s-a întrebat J, împresurat de o pâclă de nesiguranță și neputință.”
Cumpără cartea de aiciCâteva lucruri despre tine de Florin Irimia
Noua carte scrisă de Florin Irimia adoptă covenția discuției dintre terapeut și un potențial sinucigaș. E o poveste cu dezastre, cu traume de tot felul, multe dintre ele legate de părinți, din nou un personaj obsedat de femei și preocupat de propria sexualitate, cu mici și mari drame de familie care lasă răni adânci, totul scris într-un stil foarte alert, dinamic, cu umor sau precis cinism, chiar și atunci când moartea pare să-l însoțească pe personaj la fiecare pas, o carte plină de referințe din cultura pop, de la Woody Allen la Roman Polanski.
Cumpără cartea de aiciCum să ne gândim mai mult la sex de Alain de Botton
Filosoful nostru pop preferat revine cu o nouă carte, de data aceasta despre sex. Putea rata subiectul? Nu putea. Practic, ce spune el e că ne gândim prea puțin la sex sau o facem greșit. Așa că trece cu o privire din avion prin istoria sexualității, întoarce subiectul pe toate părțile și ne dă sfaturi de viață sau, mai precis, sfaturi să fim mai dezinhibați și mai conștienți când vine vorba de propria sexualitate. Ca de obicei, jonglează cam prea lejer cu lucrurile, dar e o lectură simpatică, aș zice, pentru începutul de toamnă. Că tot stăm mai mult în casă. 🙂
Cumpără cartea de aiciTrois de Julian Barnes
Julian Barnes e de mult timp printre preferații noștri, cu stilul lui aparte, rafinat, ce combină umorul cu nostalgia și cu multiplele straturi ale emoțiilor umane. Trois (în engleză Taking it over) reia o temă cu care Barnes ne-a obișnuit – prietenii din copilărie, adolescență care se reîntâlnesc, trecerea timpului, recursul la trecut și memorie, sentimentele care rămân, se transformă și se ascund. O femeie și doi bărbați care se îndrăgostesc de ea, un triunghi amoros și replici spumoase, cu asta vine Trois a lui Julian Barnes, o carte mai veche de-a autorului, abia acum tradusă.
Cumpără cartea de aiciFugara de Alice Munro
Că tot vorbim de preferați, Alice Munro are și ea un rol aparte pe lista noastră. I-am luat cărțile pe rând (Prea multă fericire -cronică aici și Dragă viață – cronică aici, a venit momentul să citim și Fugara.
E vorba de opt povestiri scurte, dintre care trei cu același personaj, aceiași oameni normali din universul lui Munro, aceeași subtilitate și lucruri spuse pe jumătate, lăsându-ne doar să ghicim adevăratele motivații psihologice din spatele întâmplărilor.
Cumpără cartea de aiciMadame Mallory și micul bucătar indian de Richard C. Morais
Proaspăt ecranizată sub titlul Război în bucătărie, cartea este povestea unui tânăr bucătar indian care deschide, împreună cu familia lui, un restaurant în Franța.
E o carte care are toate ingredientele unei rețete delicioase: aromele indiene se îmbină cu rafinamentul gastronomic francez, o poveste de dragoste și inocență, o competiție acerbă între două restaurante și căldura unei familii plecată de la locul ei.
Cumpără cartea de aiciEconomia inegalităților de Thomas Piketty
Recunosc că, în general, cărțile de economie nu sunt prima opțiune (nici a doua) atunci când îmi aleg următoarea de citit, dar aceasta mi-a atras atenția.
E scrisă de un economist cunoscut, Thomas Piketty, și vorbește despre inegalitățile sociale, despre redistirbuție, despre concentrarea capitalului, despre educație și egalitatea de șanse și despre multe alte lucruri foarte strâns legate de lumea în care trăim și pe care, uneori doar cu nasul în cărțile de literatură, o înțelegem mai greu.
Cumpără cartea de aiciThe Dude și Maestrul Zen de Jeff Bridges și Bernie Glassman
Dacă v-a plăcut The Big Lebowski cel puțin cât mi-a plăcut mie, atunci veți vrea să citiți cartea scrisă de actorul Jeff Bridges, celebrul The Dude din film, și de Bernie Glassman, maestrul zen american. Iar cartea, de un umor nebun, un dialog între cei doi, este strâns legată de film.
V-ați gândit vreodată că The Dude ar putea avea ceva zen în esență? Nici eu. Dar cartea asta te face să te gândești și îți dă așa un chef să revezi filmul când ai terminat-o sau, mai precis, când abia ai început-o.
Cumpără cartea de aiciAlternaștere de Gabriel Osmonde (Andrei Makine)
Poate am eu o slăbiciune mare pentru Gabriel Osmonde (pseudonimul lui Andrei Makine), a cărui primă carte tradusă în română, Lucrarea Iubirii, m-a cam zdruncinat. Alternaștere este un alt text puternic, care te face să te întrebi cam ce se întâmplă cu tine, o carte care vorbește despre “a treia naștere”, cea spirituală, după cea biologică și cea socială. Și face asta folosind metafora unei organizații care vrea să le schimbe oamenilor modul în care se raportează la lume.
Cumpără cartea de aiciO sută de mii de miliarde de poeme de Raymond Queneau
Wow, mi-am zis când am văzut că s-a tradus cartea lui Queneau! Și că traducătorul e Șerban Foarță! Am văzut cartea asta acum mulți ani, în franceză și mi-a rămas lipită undeva în minte. Cartea asta e senzațională, chiar are în ea o sută de mii de miliarde de poeme! Cum? Fiecare pagină e tăiată, câte un vers pe fiecare fâșie și practic combinațiile te fac să citești mereu altă poezie. “Cum bine va fi spus Lautréamont, poezia trebuie făcută de către toţi, iar nu de unul singur.“ spune Raymond Queneau despre minunata sa invenție.
Cumpără cartea de aici
Voi ce cărți noi de citit v-ați pus pe lista de lecturi toamna asta? Lista noastră e deschisă, așteptăm idei și recomandări!
Cumpărați online selecția de cărți de la librăria Cărturești
Pingback: Prin blogosfera literara (25 – 31 august 2014) | Recenzii filme si carti
Va recomand si eu una, de vara, de toamna sau de orice anotimp – Padurea norvegiana de Haruki Murakami.