Te-ai întrebat vreodată ce citesc, poate chiar în aceste clipe, Marius Manole, Lia Bugnar, Ilona Brezoianu, Ilinca Manolache, Mihai Călin sau Radu Iacoban? Iată răspunsul.
Lia Bugnar, actriță, regizoare, dramaturg – unul dintre artiștii cu cel mai mare succes la public din orașul București. Dincolo de cariera în teatru, Lia Bugnar mai are o carieră pe care i-o cunosc doar apropiații. Este o cititoare redutabilă. Are la bază biblioteci și, mai mult decât atât, este cea care împarte deseori recomandări de lectură printre actori. De fapt, adevărul e că nu împarte doar recomandările. Lia Bugnar dăruiește cărți. E cel mai probabil cadou pe care ți-l va face vreodată. Ce se află pe noptierea dumisale? Am Bărbatul făcut din bucăți, cartea lui David Lodge, pentru că tocmai am citit ultima filă din ea, și am Cupa de aur a lui John Steinbeck, pentru că tocmai am citit primele zeci de pagini din ea, spune Lia Bugnar.
Acum, dacă tot ați aflat această informație în exclusivitate, mai aflați una: artista are o mini-bibliotecă și la toaletă. Cel puțin zece cărți stau mereu acolo – sunt dintre cele sortite recitirii.
Suprinzătoarea alegere a lui Marius Manole
Dar Marius Manole, probabil cel mai ocupat actor de teatru din România? Marius Manole se află, la ora la care redactăm aceste rânduri, în plină activitate de strângere de semnături pentru campania civică #fărăpenali în funcții publice. Când nu e la repetiții, când nu are nici spectacol (rar), Marius e la el acasă citind din Clubul mincinoșilor, de Mary Karr.
Ilinca Manolache a împlinit pe 1 august frumoasa vârstă hristică: 33 de ani. Ocazie cu care se află în concediu legal de odihnă, undeva în Grecia. Ilinca este, cel mai probabil, la ora la care citiți aceste rânduri, pe plajă, are sub cap un ghiozdan plin cu cărți și citește. Cărțile din ghiozdanul Ilincăi din vacanța de vară 2018 sunt: Femeia de hârtie, de Rabih Alameddine, Azi ca mâine și poimâine, de Faiza Guene, Maimuța goală, de Desmond Morris, un purpuriu de cărți de Milan Kundera și Jeffrey Eugenides și Femeile lui Lazăr, de Marina Stepnova.
Curiosul caz al domnului Iacoban
Să mergem mai departe la curiosul caz al actorului, regizorului și dramaturgului Radu Iacoban. Ce credeți dumneavoastră că se află în lectura domnului Iacoban? D.H. Lawrence, doamnelor și domnilor. D.H. Lawrence, un clasic prea puțin parcurs în zilele noastre. Și spune Iacoban: Ei, uite că pe noptieră există, dom’le, mai multe cărți, dar aia de e ridicată și deschisă mai abitir zilele astea – lecturată totodată cu nesaț și pe litoralul tradițional românesc – se intitulează Sons and lovers și este scrisă de cetățeanul D.H. Lawrence. De ce această carte? Pentru că în primul rând nu făcusem cunoștință cu autorul despre care am descoperit că are o capacitate de descriere a secvențelor în mișcare uluitoare, pentru că e plină de elemente de început de secolul XX care mă fascinează și pentru că e bine să stai cu dicționarul căutând cuvinte care îți confirmă că nu știi foarte bine limba engleză.
Tânăra actriță Alina Petrică, angajată a Teatrului Mic, se află, de asemenea, în concediu legal de odihnă, în orașul catalan Barcelona. Din Barcelona, ea ne transmite următoarele: nu posedă noptieră și nici nu citește înainte de culcare. Dar! De obicei, dacă nu e de nevoie, citesc de plăcere, în perioadele mai lejere. Și când pun ochiul pe o carte, nu o las până nu o termin. Iaca, tocmai stau cu burta la soarele spaniol și am început să citesc Jurnalul necenzurat al lui Nijinski. Sunt la pagina 2, deci nu pot să zic nimic deocamdată, dar pot să zic ceva despre ultima carte citită – Dragă inimă a lui Vasi Rădulescu. Este superbisimă, delicată, adevărată (cred), autobiografică, cu povești de viață, cu inimi calde, e pentru oameni cu inimă bună. Tipu’ e un medic cardiolog, care chiar are talent la scris. O recomand. Pentru vacanță e perfectă!
Autorul care l-a ținut pe Istvan Teglas o zi întreagă în camera de hotel pe alt continent
Istvan Teglas este actor al Teatrului Național din București. Îl puteți vedea însă în multe spectacole din alte teatre din capitală și din țară. Limba maternă a domnului Teglas este limba maghiară. Cu toate acestea, el a învățat limba română la un nivel de excelență și o vorbește acum mult mai bine decât colegii români get-beget. Și zice domnul Teglas: cartea pe care o am mai nou pe noptieră este Jurnalul necenzurat al lui Nijinski, am avut-o cu mine și în turneul recent din Asia. Mi-a stricat o zi întreagă, timp în care nu am mai ieșit din camera de hotel. În perioada respectivă, a fost și ziua traducătoarei Raluca Rădulescu, așa că am felicitat-o pentru volumul în limba română și i-am scris – într-un fel ca să testez dacă simțurile într-adevăr îmi sunt reale – cât de mult m-a afectat această carte, la care mi-a răspuns că și ei i s-a întâmplat la fel.
Actrița Mihaela Velicu are pe noptieră Femeia care aleargă cu lupii, de dr. Clarissa Pinkola. Este o carte cu povești și miturile femeii sălbatice. Deci așa, Mihaela Velicu.
Marele nostru actor Mihai Călin tocmai se pregătește să aniverseze – atenție! – cincizeci de ani (așa a trecut vremea…). Și zice domnul Călin: noptiera-mi e fericită de a găzdui pe Philip Roth cu a sa Contraviață. Și mă pregătesc pentru 3 etaje, de Eshkol Nevo.
Charile Chaplin, tenis și ulei presat la rece
Actrița Ilona Brezoianu (carte de muncă la Teatrul de Comedie) are pe noptieră cartea Viața mea, de Charlie Chaplin. Sub Chaplin se află și volumul În culisele tenisului. Pentru că domnișoara Brezoianu (originară din Giurgiu) e o fire pragmatică. S-a apucat să joace tenis și vrea să vadă și cum e în culisele sportului alb. Cartea a fost primită cadou de la Mădălina Ciupitu, sufleor la Teatrul Național din București.
În încheiere, aflăm detalii și despre noptiera îndrăgitului actor Cătălin Babliuc (din Botoșani). Babliuc are pe noptieră Mă numesc roșu, a lui Orhan Pamuk (mai are puțin și o dovedește). După care urmează o autobiografie a lui Nikola Tesla – Invențiile mele. Domnul Babliuc ne exlică și de ce a optat pentru aceste volume: Voiam să citesc Pamuk de când mi-a zis Lia Bugnar că e scriitorul de suflet al lui Voicu Rădescu (n.r. – fondatorul Green Hours), m-a făcut curios. Îl înțeleg perfect pe Voicu, e excelent nenea Pamuk. Nu e ăla al meu de top, dar e pe acolo, sus. Tesla e un om care mă fascinează de ceva ani, am o mică obsesie pentru mințile astea care văd în profunzimea universului, în timp ce eu nu știu exact ce înseamnă ulei presat la rece.