Pe lângă știrile socio-politice și culturale de săptămâna aceasta – unele nefaste, cum ar fi proiectul de lege privind timbrul cultural (cu care nu suntem absolut deloc de acord!) -, cea mai faină și, totodată, virală veste este cea a deschiderii noii librării CărtureștiCărturești Carusel. Și asta chiar în buricul târgului, în Centrul Vechi, pe Lipscani 55. Ne-am bucurat tare mult să vedem câți oameni au fost la deschiderea oficială, câți oameni au scris despre asta, încântați, cum a apărut știrea chiar și pe site-uri străine 🙂 – cum ar fi pe Bored Panda. Am ajuns și noi, abia ieri, și vă spunem, la cald, primele impresii.

Mai întâi de toate, prima vizionare, privată, a avut loc miercuri, 11 februarie, pentru ca mai apoi, pe 12 februarie, să aibă loc deschiderea și pentru publicul larg (fotografii frumoase sunt de găsit pe pagina de Facebook Cărturești Carusel). Noi, din păcate, n-am putut fi prezenți la primele două – o răceală puternică, de sezon, ne-a împiedicat și tare rău ne-a părut -, dar ne-am consolat gândindu-ne că vom avea parte de o vizionare mai liniștită, după ce trecea valul. Dar potriveala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, nu-i așa? Am intrat în noul Cărturești vineri după-amiaza și, surpriză, Caruselul era arhiplin! O mulțime de oameni veniseră încă să-l viziteze, să-l admire, să răsfoiască sau chiar citească cărți, să bea un ceai aromat la ultimul etaj ș.a.m.d. Ceea ce ne-a plăcut, oricât de incomodă poate fi aglomerația. Faptul că deschiderea unei librării poate să mai producă atâta agitație și să fie în centrul atenției este cum nu se poate mai bine. Și, pentru asta, trebuie să le mulțumim celor de la Cărturești care, cu pasiune, încăpățânare, grijă și dichis, schimbă țara în bine – și nu, nu e o exagerare, știu că unii dintre voi vor fi de altă părere…

Acum ceva timp scriam despre spațiul în care urma să se deschidă Cărturești Carusel (inițial în vara lui 2014, dar apoi a fost amânată inaugurarea, deschizându-se abia acum, în februarie), o clădire-monument istoric din secolul al XIX-lea care a intrat în posesia familiei de bancheri Chrissoveloni în 1903. În perioada comunistă a fost confiscată şi transformată în magazinul Familia. După 1990, imobilul a fost recuperat şi reabilitat de proprietarul actual, Jean Chrissoveloni. Iar acum este închiriată, sub o înfățișare de zile mari, de către Cărturești. Altfel spus, 1000 de metri pătrați de librărie și plăcere infinită de cititor. Peste 10.000 de cărți, 5000 de albume și filme, 400 de sortimente de ceaiuri, zeci de soiuri de vin, papetării, accesorii, obiecte vestimentare create de designerii români și multe altele sunt găzduite de minunata clădire astăzi, într-un demisol, un parter, două etaje principale și două intermediare – două supante, dintre care una are spațiul dedicat unei galerii de artă, unde momentan este deschisă expoziția Suzanei Dan, numită #intro/extro/retrospective, organizată de Aiurart și Unrest/Bucharest.

Daniel Voinea, Marketing and Communications Manager la Cărturești ne povestea, atunci, despre ceea ce plănuiau să facă: „Cred că există o singură abordare corectă și aceea este să îți faci planurile respectând casa și istoria ei. Să te ridici la înălțimea ei, să faci parte din această istorie. Este ceea ce facem la Cărturești Verona, sigur că și acesta este un motiv pentru care noi am fost aleși pentru acest spațiu. În același timp, trebuie să găsim soluția aia deșteaptă în care să oferim o experiență nouă, fructificând în același timp tot ce am învățat în cei aproape 14 ani. Concurăm cu noi înșine ca să devenim mai buni”. Și, într-adevăr, au respectat casa și istoria ei, renovând-o în cunoștință de cauză, cu bun gust, și, în același timp, salvând-o și redând-o publicului larg.

Ce găsim în Cărturești Carusel v-am spus, în mare, mai sus. Dar tot trebuie să vedeți cu ochii voștri, să vă clătiți privirea cu acest spațiu fabulos, să degustați bunătăți la bistroul de la ultimul etaj – unde luminatorul clădirii pare desprins din povești -, să vă pierdeți printre atâtea obiecte frumoase, etc. etc. Cărturești Carusel chiar este cea mai mare și cea mai frumoasă librărie din țară, într-o zonă a Bucureștiului care avea nevoie de asta. În rest, las cele peste 60 de imagini de mai jos (și clipul de prezentare realizat de DeDesign.tv) să vorbească de la sine :).

P.S.: Bănuiesc că vor urma, în comentarii, tot felul de mici răutăți. Cârcotașii sunt mai numeroși decât librăriile pe care le avem în România, dacă stau bine să mă gândesc. Cu toate acestea, oricâte ați avea să le „reproșați” celor de la Cărturești, gândiți-vă bine ce înseamnă să deschizi o librărie de 1000 de metri pătrați aici, pe plaiurile mioritice. Noi suntem mândri de prietenii de la Cărturești și le dorim viață lungă și librării și mai faine decât aceasta!

carturesti carusel 28carturesti carusel 7 carturesti carusel 8 carturesti carusel 9 carturesti carusel 10 carturesti carusel 11 carturesti carusel 12 carturesti carusel 13 carturesti carusel 14 carturesti carusel 15 carturesti carusel 16 carturesti carusel 17 carturesti carusel 18 carturesti carusel 19 carturesti carusel 20 carturesti carusel 21 carturesti carusel 22 carturesti carusel 23 carturesti carusel 24 carturesti carusel 25 carturesti carusel 26 carturesti carusel 27 carturesti carusel 29 carturesti carusel 30 carturesti carusel 31 carturesti carusel 32 carturesti carusel 33 carturesti carusel 34 carturesti carusel 35 carturesti carusel 36 carturesti carusel 37 carturesti carusel 38 carturesti carusel 39 carturesti carusel 40 carturesti carusel 41 carturesti carusel 42 carturesti carusel 43 carturesti carusel 44 carturesti carusel 45 carturesti carusel 46 carturesti carusel 47 carturesti carusel 48 carturesti carusel 49 carturesti carusel 50 carturesti carusel 51 carturesti carusel 52 carturesti carusel 53 carturesti carusel 54 carturesti carusel 55 carturesti carusel 56 carturesti carusel 57 carturesti carusel 58 carturesti carusel 59 carturesti carusel 60 carturesti carusel 61 carturesti carusel 62 carturesti carusel 63 carturesti carusel 1 carturesti carusel 2 carturesti carusel 3 carturesti carusel 4 carturesti carusel 5 carturesti carusel 6

 

Și un clip fain de prezentare, realizat de cei de la DeDesign.tv. Enjoy!

3 comentarii
  1. tibi

    Orice nouă librărie e o bucurie a spiritului. La Munchen am cutreierat o zi întreagă printr-o librărie de câteva etaje cu tot cu subsol.Când voi trece prin București va fi o prioritare în obiectivele ce le voi vizita

    Reply
  2. tibi

    O nouă librărie e o bucurie a spiritului.La Munchen am zăbovit o zi întreagă printr-o librărie ce se etala pe câteva etaje. Când voi ajunge în București voi repeta acelaș ritual. o rătăcire benefică printre cărți.

    Reply
  3. Pingback: Uşile de la Librăria Cărtureşti Carusel | Despre uşi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *