Vă plac testele, nu-i așa? 🙂

Mi-aduc aminte că, atunci când eram prin gimnaziu, era la modă o revistă dintr-asta pentru adolescenți (Bravo se numea; mai există oare?). Și, cum cei mici se dau repede după alții, știu că, de fiecare dată când avea cineva bani s-o cumpere și o aducea în clasă (pe lângă faptul că era cel mai tare din parcare), era prăpăd: în fiecare pauză făceam cu rândul și ne strângeam în jurul revistei deschise pe o bancă, holbându-ne la nu-știu-ce cântăreț, actriță sau ce mai apărea acolo. Ei, și-n paginile revistei ăsteia existau și tot felul de teste, numai bune de făcut în pauza mare, teste care-ți ziceau ce fel de prieten ești, cum îți va arăta viitorul, cât de bine te cunoști, ce fel de persoană ești, toate minunile posibile și imposibile, care, cumva, ne apropiau ca grup.

Cred că de-atunci mi-a rămas chestia asta: nu pot să văd un test undeva și să nu mi-l fac. Dacă nu am vreme în momentul în care-l zăresc online, dar sună interesant, îl pun frumos în bookmarks și revin eu la el. E o dependență, zău!

Printr-un newsletter (vedeți c-avem și noi unul săptămânal, vă puteți abona de pe pagina principală, în dreapta 🙂 ), mi-a venit aseară pe mail un testuleț de la BuzzFeed (site-ul acela care are o secțiune pentru cărți între senzațional și nemaipomenit): How Well-Read Are You?. Imediat mi s-au aprins beculețe în cap și-am simțit-o ca pe o provocare. Așa că azi de dimineață, la cafea, am intrat pe test frecându-mi mâinile, nerăbdătoare să văd despre ce-i vorba.

Nu puteam fi mai dezamăgită: trebuia să bifez, dintr-o listă de 155 de cărți (puse laolaltă din trei topuri de cărți de citit într-o viață bla bla), pe care le-am citit. Bine, hai, am făcut-o. Când să apăs butonul Show me my results, am descoperit că n-aveam nimic nou de aflat – îmi număraseră automat cărțile bifate și mi-au zis că cică sunt professional reader – a.k.a bookworm. Flash news: puteam să număr și eu.

De ce totuși vă povestesc asta dacă nu mi-a plăcut testul? În primul rând, pentru că mi-am băgat nasul în comentariile de la sfârșitul materialului respectiv și m-am amuzat: erau acolo oameni contrariați că nu e relevant testul, că ei nu sunt începători, citesc așa, lejer, o sută de cărți pe an, dar nu acelea. Păi, să mă scuzați, dar acolo sunt, cred că mai bine de jumătate, clasicele, dom’le, cărțile acelea mari de-au făcut istorie, mamuții literaturii, cele musai. Și dacă bifezi minim 60 de cărți din 155, rezultatul e acela de vă spuneam că mi-a ieșit mie. Deci nu e mare brânză. Dacă vreți totuși să vă distrați, intrați pe test, sunt curioasă dacă toți bookaholicii sunt altceva decât cititori profesioniști :). 

BuzzFeed

Pe același model este și un test-aplicație de la List Challenge. Avantaje: 1. potrivit pentru cei care l-au citit pe Coelho, dar și pe Salinger (altfel spus, au mai multe cărți aproape de contemporan); 2. dacă sunteți dependenți și de rețele sociale, aplicația vă ajută să distribuiți rapid rezultatul testului vostru. Intrați aici.

carti test

Nu, nu plecați :). L-am întrebat pe prietenul meu de nădejde Google ce altceva mai are pentru mine, din moment ce BuzzFeed și List Challenge m-au cam lăsat cu ochii în soare. Și acum începe, de fapt, ”Testarea”.

Am găsit cinci teste foarte faine, făcute cu cap și coadă, care chiar că-ți testează cunoștințele în domeniul literaturii!

Avem așa: 1Go to quiz – un test făcut de un utilizator, Julian, după chipul și asemănarea sa. Adică ce i-a plăcut lui mai mult, de la cărți cenzurate la întrebări legate de personaje din cărți sau încadrarea unui autor într-o perioadă anume și până la relațiile dintre scriitori. 21 de întrebări, în total. E distractiv. Intrați aici.

test carti2. CS Monitor – un test realizat de una dintre colaboratoarele site-ului. Zice ceva de provocare. Atât. Challenge accepted :). Intrați aici.

provocare carti

3. Hello Quizzy – un alt site care cu asta se ocupă, cu teste de tot soiul. Am găsit și unul despre cât de citiți suntem, realizat tot de o utilizatoare, studentă la o facultate de profil (după cum spune ea frumos în introducerea testului, dar pune și poza aceea care mă omoară și care m-a făcut să ezit dacă să dau next sau nu). S-a chinuit să scoată niște întrebări faine. Mi-a plăcut.

Singura parte proastă (în afara celei cu poza) este că trebuie să-ți faci cont pe site ca să-ți arate rezultatele. Eu eram prea curioasă, așa că mi-am făcut (la plesneală). Rezultatul a fost … 90 și ceva la sută, se pare că m-ar lua acasă :).

Intrați aici dacă aveți dispoziție.

test utilizator4. Goodreads, biensur (a propos, ați aflat că are și Bookaholic cont pe Goodreads, da? 🙂 ). Tot un utilizator în spate, tot întrebări pe afinități (dar mai puține, doar zece), care te dau de pereți și te fac să te zgârii pe ochi dacă ai greșit. Intrați aici.

goodreads

5. De pe Move to Bend, un test numai bun pentru cei cu o memorie bună și pentru cei cărora le place să arunce cu citate. Eu am fost varză rău la el, tocmai pentru că amintirile erau în ceață. Intrați aici.

citate carti

Gata, suficient pentru astăzi, trebuie să mai și muncim.

Dacă nu sunteți mulțumiți de rezultatele testelor, vă spune Wiki How cum să deveniți mai buni :). Sau … luați în calcul recomandările noastre.

Sursă imagine principală

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


5 comentarii
  1. Aniela

    Mda, si eu am fost bookworm cu vreo 96 citite din lista. Dar aceasta numai pentru ca am trecut printr-un liceu de limbi straine + facultatea cu pricina. Insa nu cred ca este relevant. Cand am terminat facultatea eram incapabila sa am o conversatie onorabila cu minunatii mei colegi francezi pentru ca eu nici macar nu auzisem de Houellebecq. Ceea ce era, bineinteles, inacceptabil. Nu contest ca e foarte bine sa ai o temelie solida de clasici. Numai ca pe la noi, din pacate, este vorba exclusiv de clasici. Profesorii ocolesc din toate rasputerile literatura contemporana, ceea ce e de-a dreptul trist.

    Reply
  2. roșu vertical

    Da, e misto ca are si Bookaholic cont pe Godreads, dar nu e misto ca publicati un inceput de recenzie si pe urma trimiteti omu lla voi pe site, pentru nitelus trafic. Intreaga idee a GR e sa publici acolo recenziile si sa le comentezi cu prietenii de GR. De ce m-as “imprieteni” cu voi acolo, cind pot sa va citesc lejer aici?

    Reply
  3. Emilia

    Nici mie nu mi se pare relevant testul. Plus ca, nu poti sa spui despre cineva care nu a citit un numar mare de clasice, ca nu are cultura. Sunt o multime de autori cu mult mai buni decat acesti “clasici”. Poate ca unora Shakespeare li se pare patetic, sau Dostoievski li se pare greu. E vorba de gusturi, de puterea de intelegere si generatia in care traim. Peste 50 de ani literatura din ziua de azi o sa devina clasica. Pana la urma, fiecare citeste dupa gusturile sale; orice carte e buna, depinde de autor daca a scris-o sau nu cum trebuie. 🙂

    Reply
  4. Elena

    Shakespeare este patetic. PATÉTIC, -Ă, patetici, -ce, adj. 1. Plin de patos, care emoționează, impresionează, înduioșează; plin de emfază, de afectare.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *