24 de cărți. Pe lună. Atât le-a ieșit la calcul celor de la Music Magpie, care au făcut luna aceasta un infografic cu tema anunțată în titlu – How many novels could you read in the time you spend on the phone?. Sigur, ei au avut la bază studiile făcute în America, diferite de cele de la noi – de exemplu, se pare că americanii ar petrece aproximativ 23 de ore pe lună pe rețelele de socializare, iar românii, prin comparație, 5 ore și jumătate pe zi, deci peste 100 de ore pe lună (conform acestui articol).

Pe de altă parte, dacă adunăm timpul din infograficul cu pricina (petrecut nu numai pe rețele de socializare, dar și pe e-mail, mesagerie, convorbiri telefonice etc.), ne ies 611 ore pe lună, o medie de 120 de ore pe lună de persoană, pe când cele mai recente studii de la noi, din 2015, spun că românii petrec până la 6 ore pe zi pe un dispozitiv mobil, adică aproximativ 180 de ore pe lună. Cum nouă ne lipsesc întotdeauna datele concrete (vezi industria de carte, de pildă, care se dezvoltă pe bâjbâite), putem lua datele celor de la Music Magpie de bune – nu ar fi deloc ciudat să-i depășim pe americani la timpul petrecut pe telefon/internet. Tocmai de aceea, am considerat că ar fi cel puțin interesant și pentru voi să zăriți acest infografic.

E înfricoșător, atunci când stai să te gândești, cât timp pierdem pe rețelele de socializare zi de zi, de exemplu. Și câte lucruri am putea face cu tot acest timp, mai ales într-o eră în care suferim cumplit de pe urma lipsei timpului. Inclusiv cât de mult am putea citi. Chiar și pe telefon. Cum ar fi dacă, în loc să dai refresh pe Facebook de 100 de ori pe zi, ai deschide o aplicație de citit cărți? Sau dacă nu ți-ai mai verifica e-mailul decât de două ori pe zi? Ori dacă ai comunica cu prietenii tăi prin mesaje doar lucrurile esențiale, fără a mai divaga atât de mult?

30 minute salvate pe zi duc la 15 ore pe lună, vreme suficientă pentru a citi o carte de 450 de pagini (dacă citești o medie de 30 de pagini pe oră, cum e cazul meu). Deja sună mult mai bine, nu-i așa? Poate deconectarea temporară e următorul pas. Poate că aici e răspunsul pentru sentimentul acut că nu ne mai ajunge timpul.

Cea mai des invocată „scuză” în ceea ce privește lectura este „N-am timp să mai și citesc”. Capătă alt sens acum, nu?

Iată ce și câte cărți propun cei de la Music Magpie în locul aplicațiilor mobile (click pe imagine pentru a o mări):

Sursa

Sursă imagine principală

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Un comentariu
  1. Pingback: Laura Câlțea, bookaholic.ro: 10 cărți de citit în ianuarie 2019 – Eucitesc – Cotidian Literar Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *