În cele patru numere de până acum, Bookshake a publicat numai anchete cu scriitori. Așa că ne-am gândit ca, în ultimul număr de la Bookfest 2016, să ne îndreptăm spre cititori. Am întrebat fie oamenii care au trecut pe la standul nostru, fie pe cei de prin târg sau din afara lui, ce le-a plăcut cel mai mult la ediția de anul acesta, de ce au venit, la ce lansări au fost și cu ce cărți au plecat acasă.

Anca Chimoiu

Bookfest mi se pare un târg foarte viu și efervescent, mai ales că în acest an am avut un interes special: revista iocan, numărul 1, pe care am regăsit-o la standul editurii Vellant. Stătea atât de cuminte pe raft, că mi-a venit să o fur și să mă las prinsă. În ediția de mâine ați fi avut următorul titlu: „Revista iocan, furată de o cititoare fanatică.”

Așa, la cărți. Azi mi-am cumpărat trei cărți: Retorno 201, de Guillermo Arriaga de la standul Vellant, Relatarea lui Brodie, de Borges și volumul de proză scurtă Ai uitat să râzi, de Bogdan Munteanu, de la care am luat și autograf.

Am participat la lansarea cărții de proză scurtă sus-amintite și mă bucur că Nemira a început să publice proză scurtă.

Oana

Am căutat în târg literatură contemporană rusă. Pe lângă aceasta, mi-am cumpărat de la Bookfest volumul lui Ali Shaw, Fata cu picioare de sticlă. Am venit la lansările cărții lui Knausgård, Lupta mea. Cartea a doua: Un bărbat îndrăgostit, și la întâlnirea cu scriitorul israelian de cărți polițiste, Dror Mishani.

Irina Georgescu Groza

Sunt de joi în târg. Cea mai mare bucurie a fost să-i văd pe autori printre standuri, de vorbă cu cititorii. Sunt multe cărți, e din ce în ce mai aglomerat, mai greu de găsit cărți la îndemână. Mi-am luat, printre altele, Tennessee Williams, Julio Cortázar, Bohumil Hrabal, Veronica D. Niculescu.

Mi s-au părut mai mulți oameni decât anul trecut în târg, mulți tineri și copii. A propos, am remarcat câte cărți grozave pentru copii au apărut!

E o bucurie să fii aici, printre pasionații de lectură. Voi fi în și ultima zi aici. După trei zile, deja sunt dependentă de Bookfest.

Anca

La Bookfest mi-am luat Prietena mea genială, de Elena Ferrante și Clopotele, de Richard Harvell.

Am asistat la lansarea cărții Alice în Țara Minunilor de la colțul Nemi pentru copii, la întâlnirea cu israelienii Dror Mishani și Zeruya Shalev.

Oana Doboși-Potcoavă & Raluca Selejan

Față de anii trecuți, azi (n.r. sâmbătă, 4 iunie) pare mai aglomerat, ceea ce e bine. Ce ne-a plăcut în mod deosebit a fost faptul că Israel a fost țara invitată. Și asta pentru că au venit autori contemporani care ne plac. Cea mai reușită întâlnire a fost, din punctul nostru de vedere, cea cu Zeruya Shalev, numai că ne-am fi dorit să fie lăsată să vorbească mai mult.

Ca ofertă de carte, fiecare editură a pregătit foarte multe cărți, e greu să alegi. Pentru un cititor, devine copleșitor, la un moment dat, să aibă o ofertă atât de bogată.

Ceea ce nu se schimbă de la un an la altul sunt lansările suprapuse și mult prea numeroase. Din păcate, multe sunt fără rost pentru că nu au public. Mai bine s-ar concentra editurile pe evenimente mai puține, dar mai mari, cu mai mulți invitați. Și să fie un singur program cu lansări pe tot târgul, iar editurile să colaboreze în alcătuirea lui.

Camelia

Voi enumera, rapid, cărțile pe care abia mi le-am luat: Viața lui Pi și Munții înalți ai Portugaliei, de Yann Martel; Lecţii de viaţă cu Kierkegaard, de Robert Ferguson; Durere, de Zeruya Shalev; Cartea clanului din Baltimore, de Joel Dicker.

De asemenea, ieri am mers la lansarea cărții Lupta mea. Cartea a doua: Un bărbat îndrăgostit, astăzi la evenimentul cu Dror Mishani și la cel cu Claudiu M. Florian.

Cristina Ștefan

Am fost două zile la târg, a fost aglomerat în ambele, ceea ce, contrar opiniei generale a bucureștenilor despre aglomerație, a fost bine. E bine ca la târgurile de carte să fie aglomerat. Mi-aș fi dorit, însă, să văd mai mulți oameni și în pavilionul dedicat „editurilor mici”, căci și aici se găsesc cărți frumoase sau evenimente interesante. M-am bucurat și eu să văd mai mulți copii, spații, cărți și evenimente dedicate lor – căci așa ne educăm cititorii, de mici.

Mi-am cumpărat proză scurtă românească, căci nu apucasem să citesc Căsnicie a lui Dan Coman și nici proaspăta revistă iocan. Știam deja Soț și soție de Zeruya Shalev, și am mai găsit Fărâme de viață și Durere. Iar la Humanitas a apărut Cu ochii-n 3,14. O antologie Dilema veche – un deliciu, din cât am putut răsfoi. Și încă n-am terminat cu frunzăritul pe la târg…

Monica

Și eu am fost la cam aceleași evenimente cu Anca și Camelia; în plus, am asistat și la lansarea volumului Ai uitat să râzi, de Bogdan Munteanu. Cărțile pe care le am în geantă sunt Viața mea, de Charlie Chaplin și Starea Nației.

Claudia Tache

Bookfest-ul de vară m-a lăsat la propriu lefteră, am dat iama în spaniolii dragi, dar mai ales în autori români. Mare bucurie s-avem edituri curajoase care fac din ce în ce mai mult loc în palmaresul lor unor nume noi, proaspete. Cred că, în curând, vom avea și în literatură, cum fericit avem în cinema, un nou val care ne vorbește despre noi la prezent.

Vizitator fidel al standului Bookshake

Mi-a plăcut multitudinea de expozanți și diversitatea cărților prezentate.

Cât despre evenimente, am fost numai la prezentarea deschiderii standului Israel.


Numărul 5 al Bookshake poate fi descărcat de aici.

Bookshake este un cotidian editat de Bookaholic.ro și Florin Iaru, la inițiativa Centrului Ceh. Ziarul se găsește la Bookfest 2016 (1-5 iunie), la standul Bookshake (pavilionul 4), unde este distribuit gratuit participanților. Articolele vor putea fi citite și online pe bookaholic.ro.

Ilustrație: Ana Preduș

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *