De la an la an, tot mai mulți autori români apar la târgurile de carte și, ceea ce e și mai bine, la tot mai multe edituri. Mai mici sau mai mari, editurile încep să-și asume riscul de a publica autori contemporani mai mult sau mai puțin cunoscuți publicului, iar cititorii încep, încet-încet, să-și construiască o nouă încredere în literatura română contemporană.

La standul Polirom și Cartea Românească, ca de obicei, vor fi lansate numeroase cărți scrise de autori români contemporani, printre care Vacanțe filocalice, de Gabriel Pătrașcu (Premiul de Debut al Editurii Cartea Românească, ediția 2015 – Proză), Darul lui Serafim, de Simona Antonescu (autoarea a câștigat același premiu pentru debut în 2014 cu Fotograful Curții Regale), Pascal desenează corăbii, de Radu Niciporuc (un volum de povestiri scris de „un autentic lup de mare”, o prezentare ce-i face curioși pe toți cei care l-au citit pe Jules Verne în copilărie). De asemenea, tot aici va apărea un volum de sinteză mult-așteptat de cititori și de critică, Sexualitate și societate. Istorie, religie și literatură, de Andrei Oișteanu.

La Humanitas, au apărut ediții noi ale unor cărți ce dispăruseră de multișor de pe piață și care se cereau reeditate. Prima dintre ele este, evident, celebrul și controversatul Jurnal al lui Mihail Sebastian, acum într-o nouă ediție cartonată, cu fotografia autorului făcută de Costică Acsinte pe copertă. Tot la categoria reeditări intră și o nouă ediție a Levantului lui Mircea Cărtărescu (adnotată de Cosmin Ciotloș), plus o ediție cartonată a Solenoid-ului, dar și o serie de autor dedicată lui Matei Călinescu ce cuprinde trei titluri: Portretul lui M, Un altfel de jurnal și Viața și opiniile lui Zacharias Lichter. Nu sunt doar reeditări la Humanitas, Radu Vancu semnează un volum dedicat modernității poetice (de la Pound la Cărtărescu), Elegie pentru uman, iar Ana Maria Sandu a realizat o antologie a, probabil, celei mai populare rubrici din Dilema Veche, Cu ochii în 3,14.

La Casa de Pariuri Literare, editură dedicată exclusiv literaturii române contemporane, își face debutul o autoare pe care am descoperit-o în revista de proză scurtă iocan, Irina Georgescu, cu volumul Dincolo de ferestre. Și, că tot am vorbit de iocan, dacă nu ați apucat s-o luați, o găsiți în târg la Editura Vellant și merită din plin să-i dați o șansă. Dacă tot suntem la capitolul „edituri românești dedicate exclusiv literaturii române contemporane”, la Herg Benet apare ultimul volum al lui Flavius Ardelean, unul dintre cei mai insoliți și originali tineri autori români, Miasma.

La standul Nemira se lansează atât recentul volum de proză scurtă al lui Bogdan Munteanu, Ai uitat să râzi, cât și o nouă antologie de poezii în colecția „111”, 111 cele mai frumoase poezii de Radu Stanca, antologie îngrijită de Cosmin Ciotloș, iar la Trei Camelia Cavadia, care a debutat anul trecut cu romanul Vina, revine cu o nouă carte, Măștile fricii. În colecțiile dedicate recuperării istoriei autohtone, la Corint au apărut două volume interesante, Poveștile Peleșului, de Carmen Sylva, și o antologie realizată de Valentin Panopol, Românce văzute de străini.

La Editura Univers se lansează o nouă colecție de literatură română contemporană cu trei cărți câștigătoare ale concursului de debut organizat de editură anul trecut (Cât mai aproape de tine, de Vlad Roman; Salutări lui Troțki, de Dumitru Crudu; Clavecinul domnului Daumier, de Cati Giurgiu), iar la Editura Arthur, la fel, vor apărea trei volume de cărți pentru copii scrise de autori români, toți câștigători ai Trofeului Arthur (Dosarul Popcorn, de Ana Rotea; Olguța și un bunic de milioane, de Alex Moldovan; Rostogol merge acasă, de Lavinia Braniște).

În încheiere, aș aminti și câteva volume de poezie: la Cartea Românească a apărut rezistență, de Alina Purcaru, și crux, de George State (Premiul de Debut al Editurii Cartea Românească, ediția 2015), la Humanitas un nou volum de Ana Blandiana, Orologiul fără ore, iar la Paralela 45 a fost publicată o întreagă colecție de cărți de poezie: Jurnalul unor cuvinte ingrate, de Emilia Ajule; Poeme carnivore, de Costel Suditu; Deasupra lui Hans, de Liviu Mățăoanu; Devorarea maestrului, de Mihail Gălățanu; Ea e Matilda, de Teodor Sinezis; Exerciții de spart coada muzei, de Viktor Latunski; Fata de la oraș, de Gabriela Schuster; Sedativ, de Adi Filimon; Magnolia din Padova, de Dumitru Andreca; Nimeni, el singur, de Mihai Amaradia; Orașul alb, de Ioan Barb; Și moartea scrie uneori poeme, de Adela Efrim; Totul e să mergi până la capăt, de Ottilia Ardeleanu.


Citește numărul 4 complet aici

Bookshake este un cotidian editat de Bookaholic.ro și Florin Iaru, la inițiativa Centrului Ceh. Ziarul se găsește la Bookfest 2016 (1-5 iunie), la standul Bookshake (pavilionul 4), unde este distribuit gratuit participanților. Articolele vor putea fi citite și online pe bookaholic.ro.

Ilustrație: Ana Preduș

Blogger literar, absolventă de filologie și studii vizuale, doctor în filologie al Universității din București din anul 2012, autoare a volumului „A juca sau a fi jucat. Ingmar Bergman și șahul cu moartea” (Ed. Universității din București, 2014).


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *