Săptămâna care tocmai se încheie a fost una excelentă atât din punct de vedere al veștilor din lumea cărții din România, cât și datorită noutăților editoriale incitante care au apărut. Citim, de data aceasta, despre participarea României la Târgul Internațional de Carte de la Ierusalim, despre evenimentele la care participă scriitorul Matei Vișniec săptămâna viitoare, la București, în calitate de câștigător al Premiului literar „Augustin Frățilă” – romanul anului 2013, despre Concursul Național „Ion Creangă” de creație literară, despre editurile Humanitas și Polirom care aniversează, luna aceasta, 25, respectiv 20 de ani de existență și despre multe altele, pe care vă invit să le descoperiți în cele ce urmează. 

 

România participă la Târgul Internaţional de Carte de la Ierusalim

targul de carte de la ierusalim

În perioada 8-12 februarie 2015, la Complexul HaTachana HaRishona (The First Station), va avea loc cea de-a 27-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte de la Ierusalim.

Standul României este organizat, ca la fiecare ediţie, de Ministerul Culturii, programul evenimentelor fiind realizat în colaborare cu Institutul Cultural Român, Asociaţia Scriitorilor Israelieni de Limbă Română şi Editura Hasefer.

Invitaţii Ministerului Culturii sunt scriitorii Andrei Oișteanu şi Cătălin Mihuleac, jurnalista Carmen Gavrilă, istoricul Adrian Cioflâncă și dl Alexandru Florian, Directorul Institutului pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, care vor participa la dezbateri alături de autorii israelieni de origine română Shani Boianjiu, Moshe Idel și Dafna Schoenwald.

La invitaţia Institutului Cultural Român, vor fi prezenţi la Ierusalim scriitorii Bogdan Hrib, Ioan T. Morar, Horia Gârbea și Sorina Chiper, care vor dialoga cu autorii israelieni de origine română Riri Sylvia Manor, Moshe Idel, Raphael Vago și Costel Safirman.

În cadrul evenimentelor ce se vor desfăşura la standul României sau la Cafeneaua Literară vor avea loc dezbateri tematice şi lansări de carte. Vor fi prezentate noi apariţii de pe piaţa editorială românească, între care amintim cărţile ”Religie, politică şi mit. Texte despre Mircea Eliade şi Ioan Petru Culianu” de Andrei Oişteanu (ediţie nouă, Ed. Polirom), ”Mircea Eliade. De la magie la mit” de Moshe Idel (Ed. Polirom), albumul „Pogromul de la Iaşi” de Radu Ioanid (Ed. Curtea Veche şi Ed. Elie Wiesel), volumul de poezie „Bunica fetiţă şi povestea ei” de Suzana Raweh şi Dafna Schoenwald (Ed. Curtea Veche şi Ed. Elie Wiesel), romanele „America de peste pogrom” de Cătălin Mihuleac (Ed. Cartea Românească), „Negru şi roşu” de Ioan T. Morar  şi „Oamenii eternităţii nu se tem niciodată” de Shani Boianjiu (Ed. Polirom), precum şi volumul de reportaj „Revolta Orientului” de Carmen Gavrilă (Ed. Polirom).

Desfăşurat pentru prima oară în 1963, Târgul Internaţional de Carte de la Ierusalim are loc o dată la doi ani şi atrage zeci de mii de vizitatori, tema ediției din acest an fiind ”Cărți vizuale”.

Organizatorii târgului au anunţat că Premiul Ierusalim pentru anul 2015 îi va fi acordat celebrului scriitor albanez Ismail Kadare, „un autor care exprimă prin scrisul său libertatea Omului în Societate”.

Program și alte informații, aici.

Matei Vișniec la București

Intilnire_cu_cititorii_Matei_VisniecVolumul Negustorul de începuturi de roman, de Matei Vișniec, a fost desemnat câştigător al Premiului literar „Augustin Frăţilă” – romanul anului 2013, acordat de compania Philip Morris Trading. Cu această ocazie, Matei Vișniec va veni la București și va participa la o serie de evenimente:

Sâmbătă, 7 februarie, ora 19.00 – piesa de teatru – „Imaginează-ți că ești Dumnezeu” de Matei Vișniec; regizor Cristian Bajora (Teatrul În Culise, Str. Hristo Botev nr. 25);

Luni, 9 februarie, ora 19.00, dialog cu cititorii, bloggerii şi presa la Librăria Humanitas Cişmigiu;

Miercuri, 11 februarie, ora 19.00 – Cafeneaua Critică cu Ion Bogdan Lefter (Club A);

Joi, 12 februarie, ora 19.30 – piesă de teatru – „Cabaretul cuvintelor” de Matei Vișniec, regizor Alexandru Nagy (Teatrul Mignon, Str. Hristo Botev nr. 1);

Vineri, 13 februarie, ora 20.00 – piesă de teatru – „Omul pubelă” de Matei Vișniec, regizor Alexandru Nagy (Spaţiul Performativ 8PT, Strada Colţei nr. 23).

Mai multe detalii aici.

Au început înscrierile pentru Concursul Național „Ion Creangă” de creație literară

2722-805-800 Muzeul Literaturii Române Iaşi dă startul înscrierilor pentru Concursul Naţional „Ion Creangă” de creaţie literară – POVEŞTI, aflat la cea de a XXIII-a ediție și care va desfășura în perioada 18-19 aprilie 2015, la Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca din Țicău).

Creatorii, indiferent de vârstă, își pot înscrie lucrările până pe data de 30 martie 2015. La concurs pot participa români de pretutindeni, care nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor (inclusiv din Republica Moldova și Ucraina).

Manuscrisele (maximum 15 pagini), dactilografiate la 2 rânduri, în 5 exemplare, vor fi însoţite de un motto. Numele autorului, vârsta, adresa, numărul de telefon, e-mail-ul se vor afla într-un plic sigilat, pe care va fi scris acelaşi motto şi menţiunea „Poveşti scrise de copii” sau „Poveşti scrise de adulţi”. Textele care nu vor respecta aceste reguli vor fi descalificate.

Mai multe detalii aici.

P.S.: E musai să citiți și O retrospectivă a transformărilor de la Muzeul Literaturii Române Iași din ultimii doi ani: revitalizare și inovație

Cină romantică în biblioteca British Council din București

british council

În perioada 3-14 februarie, biblioteca British Council vă invită să aflați ce carte romantică vi se potrivește cel mai bine, prin intermediul unui test de personalitate online, creat special pentru Ziua Îndrăgostiților. Toți cei care completează acest test intră într-o extragere la sorți în urma căreia un norocos participant va beneficia de o cină în doi la biblioteca British Council din București, în data de 14 februarie.

Concursul este destinat persoanelor de peste 18 ani, iar testul poate fi completat până la data de 12 februarie. Câștigătorul cinei romantice va fi anunțat în data de 13 februarie. Mai multe amănunte despre acest concurs simpatic găsiți aici.

Editura Adenium te invită în „Castelul din Carpați”

Machetă_Adenium_BD_Jules Verne Editura Adenium invită cititorii în lumea de poveste și aventură a lui Jules Verne. Iubitorii benzii desenate se pot bucura acum, în premieră, de un album realizat în condiții grafice de înaltă calitate, reinterpretare a romanului Castelul din Carpați, de Jules Verne. Duminică, 8 februarie, se împlinesc 187 de ani de la nașterea scriitorului francez care a marcat generații de-a rândul cu seriile sale de romane științifico-fantastice.

În acest context, începând de vineri, 6 februarie 2015 și până pe 13 februarie, Editura Adenium marchează aniversarea lui Jules Verne, oferind o reducere de 40% din prețul de achiziție pentru albumul de bandă desenată Castelul din Carpați. Reducerea va fi valabilă exclusiv online, pe site-ul editurii.

Publicat la sfârșitul anului trecut și lansat de curând la București, albumul de benzi desenate Castelul din Carpați este o adaptare după romanul omonim al lui Jules Verne. Ilustrațiile aparțin lui Șerban Andreescu, iar scenariul este realizat de Adriana Nazarciuc și Liviu Antonesei.

Festivalul „Serile Filmului Românesc TIMPUL” începe recrutarea voluntarilor

anunt voluntari facebook

Festivalul „Serile Filmului Românesc TIMPUL”, ediția a VI-a, are anul acesta o noutate pentru iubitorii de film și evenimente de profil. Începând cu data de 6 martie 2015, doritorii de a se implica voluntar în activitățile festivalului trebuie să se înscrie pe site.

Perioada de înscrieri este deschisă până pe data de 10 aprilie 2015, după care va urma perioada de instruire a echipelor de voluntari.

Aplicanții trebuie să aibă peste 14 ani împliniți la data aplicării. Cei selectați în baza analizei CV-ului, vor fi contactați telefonic și prin email după data de 10 aprilie 2015.

Mai multe informații despre festival, dar și despre recrutarea de voluntari, găsiți aici.

Noutăți editoriale

felii de lămâie anca vieruFelii de lămâie, de Anca Vieru, Editura Polirom, colecția „Ego. Proză”, 224 de pagini.

O colecţie de povestiri ca nişte sentimentalisme urbane, cînd ironice, cînd triste, uneori cu accente groteşti, în care se regăsesc tineri căsătoriţi şi cupluri blazate, adolescente confuze şi vecine curioase, oameni ai străzii, corporatişti, un sculptor în gheaţă, o fată cu părul de culoarea coniacului văzut în soare, o clasă de elevi care a pierdut un ochi de iepure, un poştaş pensionar care vrea să-şi schimbe numele.

Cartea se va lansa pe 19 februarie, de la ora 19, la Librăria Humanitas Kretzulescu. Despre carte și eveniment, aici.

femei constantin abaluta

Femei răspântii imprevizibile. Roman-graffiti, de Constantin Abăluță, Editura Cartea Românească, colecția „Proză”, 248 de pagini.

A cocheta, a iubi, a face amor… După ce criterii își aleg femeile partenerii? Ioana, fetișcană de la țară, îl momește pe băiatul care se teme de stafii; apoi, în Germania, se mărită cu un bătrîn. Chloe, poetă nimfomană, asaltează bărbați deștepți și spirituali – €“frumusețea, vîrsta n-o interesează. Andreea modelează animale la scară 1:1 și, cînd simte că o „robește fiorul iubirii”, își mută sculpturile (inclusiv girafa) în casa amantului. Capricii de-o clipă, tainice permanente? Vieți și destine privite cu umor și îngăduință. Un roman-graffiti: tușe rapide, pete de culoare punctînd melancolice amintiri. Jurnal de bord al unui explorator rătăcit pe-un continent veșnic necunoscut: FEMEIA.

Aflați mai multe despre carte aici.

Dincolo de frontiere. Opere

Dincolo de frontiere. Opere, de Sorin Stoica, Editura Casa de Pariuri Literare, seria „Opere”, colecția „Reeditări”, tabel cronologic de Cosmin Manolache, studiu introductiv de Cosmin Ciotloș, postfață de Marius Chivu, ilustrații de Laurențiu Midvichi, 1178 de pagini.

Trebuie spus că, deși dispărut mult prea devreme, înainte de a împlini treizeci de ani, Sorin Stoica a scris și a publicat relativ mult. (Fără a fi, cumva, prin asta, industrios). Spre surpriza tuturor, inclusiv a editorilor, volumul acesta, conținând numai literatura (adică nu și cercetările academice adiacente, din sfera antropologiei culturale) se apropie, cantitativ, de o mie de pagini. Povestiri, romane, publicistică, jurnal, corespondență (electronică), note disparate (extrase din cele câteva agende). Singura excepție o reprezintă, aici, prezența disertației de masterat, realizată sub îndrumarea profesorilor Șerban Anghelescu și Vintilă Mihăilescu. Excepție doar parțială, căci tema e mult prea pasionantă pentru ca lucrarea să fie tratată ca o simplă formalitate universitară. Spun doar că se numește Mitul poetului bețiv, că e foarte bine informată și sub raport teoretic, și în ceea ce privește exemplele, și că ultimul capitol vizează nici mai mult, nici mai puțin decât „conflictul optzecisto-fracturist dintr-o perspectivă ritual simbolică“. (Cosmin Ciotloș)

Continuarea, precum și alte informații despre minunatul volum, sunt de studiat aici.

Austerlitz

Austerlitz, de W. G. Sebald, Editura Art, colecția „Desenul din covor”, traducere din limba germană și note de Irina Nisipeanu, 312 pagini.

Pentru a-şi scăpa fiul de persecuţiile antisemite, o familie de evrei din Praga decide să-l trimită la începutul celui de-al Doilea Război Mondial în Anglia, la o vârstă atât de mică, încât băiatul – care va fi adoptat de familia unui pastor calvinist din Ţara Galilor – nu-şi va putea aminti şi înţelege mai târziu propriul trecut.

La maturitate află care e adevăratul lui nume şi porneşte prin Europa încercând să-şi recompună o istorie pe care o presimţise cumva întotdeauna într-un mod melancolic, descoperind-o acum, treptat, în tot ce are ea mai funest şi mai tragic. J. Austerlitz, neobişnuitul erou al lui Sebald, se vede nevoit să-şi reconstituie viaţa bucată cu bucată, prin îmbinarea unor poveşti disparate, adesea incredibile, pentru a afla, în ultimă instanţă, cine este.

Alte informații, aici.

sapte_povesti_de_seductie_site

Șapte povești de seducție, Editura Nemira, colecția „Damen Tango”, traducere de Adrian Patrusca, Dana Ionescu, Dorina Palade, Nicoleta Ionescu, Radu Albala, 352 de pagini.

Peste tot, Casanova le întinde capcane femeilor și „se înfruptă pe săturate“ din plăceri. În Franța, Don Juan trăiește iubirea cea mai curată, departe de Eros. În Spania, frumoasa Carmen fascinează prin senzualitate și un farmec… ocult. În Anglia, o frivolă dornică de jocurile dragostei primește un dar îndrăzneț, care-i schimbă viața. În Austria, seducția își arată chipul tragic și omul își scoate masca, dând la iveală tot ce e mai hidos. Parcă desprinse din O mie și una de nopți, Emina și Zibelda insuflă o pasiune necurată. În Rusia, seducția se însoțește cu patima, gelozia, neliniștea și gândul cel rău…

Șapte povești și nenumărate chipuri ale seducțieise dezvăluie în proze șlefuite de D.H. Lawrence, Prosper Mérimée, Giacomo Casanova, Stefan Zweig, Barbey d’Aurevilly, Jan Potocki și Lev Tolstoi.

Alte detalii despre volum aici.

2 aniversări excepționale

Luna februarie marchează aniversările a două edituri de suflet pentru bookaholici 🙂 : Editura Humanitas și Editura Polirom. Piața editorială din România nu ar arăta la fel fără acestea, așa că ne bucurăm tare că ele există și ne încântă cu volumele pe care le publică. De asemenea, le urăm „La mulți ani!” amândurora și la cât mai multe cărți cel puțin la fel de faine ca până acum.

P.S.: Editura Humanitas face 25 de ani, iar Editura Polirom împlinește 20 de ani de existență.

Douăzeci şi cinci de ani de cărţi Humanitas – o editură care oferă un univers cultural

lh3-25-2fev2015

La 1 februarie 1990 Gabriel Liiceanu a înfiinţat Editura Humanitas. Se împlinesc, aşadar, 25 de ani de atunci. Un sfert de secol în care editura a adus, aşa cum spunea Andrei Pleşu, „utopia predecembristă a lecturii în spaţiul firescului“. Cu o paletă editorială ce cuprinde ştiinţe umaniste, ficţiune şi literatură memorialistică, ştiinţă, carte practică, albume, manuale şi auxiliare şcolare, literatură pentru copii, Humanitas este editura care, fidelă îndemnului lui Constantin Noica, „Ai atâtea vieţi câte cărţi ai citit”, publică an de an peste 300 de titluri, în mai mult de 50 de colecţii şi serii de autor. [Cronologie Humanitas în imagini]

„La aniversarea a 20 de ani Humanitas, în 2010, editura a oferit cititorilor, îngrijit de Dan C. Mihăilescu, un volum cu titlul ambiţios, dar plin de adevăr, Cărţile care ne-au făcut oameni. Astăzi, la 25 de ani, Humanitas propune cititorilor, sub forma a trei „liste miraculoase“, un nou catalog de recomandări de lectură: Cărţile anului la Humanitas, Cărţile formative ale culturii universale şi Marile cărţi ale literaturii universale.” (Gabriel Liiceanu)

Evenimentele anului aniversar 2015 debutează la Librăria Humanitas de la Cişmigiu pe 29 ianuarie cu o ediţie specială a celebrelor seri Înapoi la argument realizate de Horia-Roman Patapievici. Din prima zi a lunii februarie, librăria de la Cişmigiu va fi gazda a aproape douăzeci de evenimente ce marchează aniversarea a 25 de ani, lansări de carte, sesiuni de autografe, lecturi în premieră din cărţi-eveniment, dezbateri, întâlniri cu autori îndrăgiţi: Ioana Pârvulescu, Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Dan C. Mihăilescu, Matei Vişniec, Horia-Roman Patapievici, Lucian Boia, Andrei Cornea, Ioana Nicolaie, Victor Rebengiuc, Teodor Baconschi, T.O. Bobe.

Începând cu 1 februarie, timp de 25 de zile, Editura Humanitas oferă 25% reducere pentru 25 de cărţi reprezentative, multe dintre ele aflându-se în cele trei liste de recomandări pe care editura le propune publicului în acest an aniversar.

logo2-h25

În lunile ce vor urma, editura va oferi iubitorilor de carte prilejul de a participa la evenimentele dedicate împlinirii a 25 de ani Humanitas: conferinţe cu personalităţi ale culturii, autori români şi străini, expoziţii şi târguri de carte, turnee de lansări ale autorilor Humanitas în ţară, concerte, lansări-eveniment în cadrul festivalurilor de literatură. În 2015, Bookfest şi Gaudeamus vor fi pentru cititorii Humanitas, maimult ca niciodată, adevărate sărbători ale cărţii, editura pregătind alături de titlurile noi, ediţii de lux pentru cele mai importante cărţi Humanitas ale acestui sfert de secol.

„Calendarul acestui an se anunţă pentru noi unul cu o configuraţie aparte, simbolică şi aniversară. Va fi un an în care, împreună cu autorii şi cu cititorii noştri, vom povesti despre primul sfert de secol de cărţi Humanitas şi vom căuta să ducem povestea mai departe prin cărţile anului 2015.“ (Lidia Bodea, director general Editura Humanitas)

„Februarie 1990. Aveam 47 de ani, eram etern, fericit, inocent şi aveam o singură mirare: «Oare cum pătrunde spiritul în lume?» Ştiam că nu există un răspuns limpede la această întrebare. Tot ce ştiam atunci era cum pătrunsese spiritul lumii în mine. Evident, prin cărţile pe care le citisem până atunci, prin biblioteca mea, prin acel paradis al culturii pe care-l locuisem, fie el şi unul instalat, cum fusese, în epicentrul unui infern social. De vreme ce ştiam cum pătrunsese spiritul în mine, mi-am zis că aş fi putut să repet mişcarea asta magică la o scară mai mare: o bibliotecă revărsată peste o ţară întreagă.

Dacă am reuşit să-mi dau un destin, atunci poate că, privit de la înălţimea acestor douăzeci şi cinci de ani, el este acesta: am reuşit să revărs asupra ţării mele, având alături echipa Humanitas, o formidabilă echipă de cărturari, peste trei mii de titluri în douăzeci de milioane de cărţi tipărite. Iată de ce Humanitas a fost – şi este – încercarea de-o viaţă de a da răspuns acelei întrebări de tinereţe, strădania de a face să intre în lume trupul de carne al spiritului, cartea, pesemne singurul trup al spiritului care există.“ (Gabriel Liiceanu)

Polirom la 20 de ani: Ne veţi citi şi mâine!

comunicat

Scurt istoric • Titluri publicate • Domenii editoriale • Colecţii și serii • Publicaţii proprii • Autori publicaţi • Contemporary Romanian Writers • Literatură română tînără • Concursul Ioan Petru Culianu • Polirom / Cartea Românească • Oferta de carte digitală • Premii şi distincţii

Scurt istoric • Titluri publicate
Anul acesta Editura Polirom aniversează 20 de ani de existență. Înfiinţată în februarie 1995 la Iaşi, Polirom a publicat pînă în prezent peste 5.500 de titluri, dintre care 420 anul trecut. Peste 13 milioane de volume tipărite. În septembrie 1999, a fost înființată filiala Polirom București, iar în ianuarie 2002, cea de la Timișoara.

Primul titlu editat de Polirom: Adrian Marino, Pentru Europa. Integrarea României. Aspecte ideologice și culturale.

Domenii editoriale
Polirom este una dintre editurile generaliste de prim rang din România, editînd titluri din aproape toate domeniile: literatură română şi universală, thriller, literatură poliţistă, memorialistică, literatură de călătorie, document, eseu, istorie, economie, filosofie, psihologie, științele educației, religie şi spiritualitate, drept, politică şi societate, artă, cinema, limbi străine, ezoterism şi paranormal, informatică, carte şcolară, sănătate şi dietetică, medicină, sport, cărți practice, reviste și publicații etc.

Adrian Șerban, director editorial nonfiction
„După 20 de ani de prezenţă pe piaţa editorială, am convingerea că, pentru toţi cititorii de carte din România, Editura Polirom are o identitate foarte clară ca o editură extrem de dinamică şi permanent conectată la ceea ce este nou, cu unul dintre cele mai bogate şi diversificate portofolii, care face accesibile publicului deopotrivă cărţi româneşti şi străine, titluri clasice sau apariţii editoriale semnificative de ultimă oră. În toţi aceşti ani, varietatea domeniilor şi colecţiilor abordate a crescut neîncetat, de la carte academică din ştiinţele umaniste şi sociale la memorialistică mai nouă sau mai veche, de la literatură universală de diferite genuri la literatură română tînără promovată coerent, de la masive lucrări de referinţă la eseu ori serii sistematice dedicate unor categorii anume de public şi care înainte lipseau ca atare din oferta de carte în limba română, cum sînt colecţiile specializate de parenting, de literatură de călătorie etc. Fără îndoială, ne vom respecta şi în continuare brandul de care vorbeam şi nu pot decît să sper că publicul va constata el însuşi cu fiecare an ce trece că Editura Polirom a reuşit să-i propună colecţii-surpriză şi cărţi noi de mare valoare.”

Peste 60 de colecţii și serii
Titlurile editate de Polirom apar în peste 60 de serii şi colecţii corespunzătoare domeniilor editoriale menționate mai sus: Plural, Biblioteca Memoria, Ego-grafii, Biblioteca Ioan Petru Culianu (coordonatoare Tereza Culianu-Petrescu), Historia (coordonator Mihai-Răzvan Ungureanu), Tradiţia creștină (coordonator Adrian Muraru), Biblioteca medievală (coordonator Alexander Baumgarten), Biblioteca Polirom (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu), Opere (coordonator Daniel Cristea-Enache), Seria de autor N. Steinhardt (în colaborare Mănăstirea „Sfânta Ana” de la Rohia) , Seria de autor Gabriela Adameșteanu, Seria de autor Aurora Liiceanu, Seria de autor Marta Petreu, Seria de autor Andrei Oișteanu, Fiction Ltd, Ego. Proză (coordonator Lucian Dan Teodorovici), Collegium, Top 10+, Hexagon etc. Lista completă, aici.

Bogdan-Alexandru Stănescu, director editorial literatură străină
„În anul în care Polirom împlinește 20 de ani, împlinesc și eu 10 de cînd lucrez aici. Cînd am aplicat pentru postul de redactor-șef, în iarna lui 2005, veneam dinspre zona jurnalismului cultural și eram un fanatic al Bibliotecii Polirom. Faptul că în cîteva luni de la angajare a început să apară pe pagina 2 a fiecărei cărți din colecție textul „coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu” încă ține de o zonă magică a existenței mele. Practic, viața mea din ultimul deceniu se confundă cu această colecție. Nu pot separa amintirile personale de cartea care a apărut în săptămîna respectivă. De exemplu, în ziua în care îmi scoteam primul copil din maternitate, am semnat contractul pentru operele lui Vladimir Nabokov. Cînd bunica mea a pornit pe drumul morții, în BP apărea romanul Libertate, al lui Jonathan Franzen. Și tot așa…”

Publicaţii proprii
Polirom publică numeroase reviste cu caracter academic: Psihologia Socială – Buletinul Laboratorului „Psihologia Cîmpului Social”, Universitatea „Al.I. Cuza” Iaşi (redactor-şef: Mihai Dinu Gheorghiu); Revista de psihologie organizaţională, în colaborare cu Centrul de Psihologie Aplicată, Universitatea Bucureşti; Revista de Asistenţă Socială (redactor-şef: Doru Buzducea), în colaborare cu Universitatea Bucureşti; International Review of Social Research (redactor-şef: Liviu Chelcea), în colaborare cu Universitatea Bucureşti;  Revista de Istorie Socială (director: Mihai-Răzvan Ungureanu), în colaborare cu Institutul Român de Studii Strategice; Chôra. Revistă de studii antice şi medievale: filosofie, teologie, ştiinţe, în colaborare cu Groupe de Recherches Médiévales, Centre National de la Recherche Scientifique (Paris), Centrul de Studii Antice şi Medievale al Universităţii din Cluj-Napoca, Anuarul Institutului de Ivestigare a CrimelorComunismului și Memoria Exilului Românesc.

De asemenea, Polirom editează Suplimentul de cultură (redactor-șef George Onofrei), lansat în data de 13 noiembrie 2004, în colaborare cu Ziarul de Iași. De-a lungul celor peste 10 ani de apariție, săptămînalul a urmat o politică editorială unică în peisajul presei culturale, axîndu-se în primul rînd pe actualitatea culturală și promovînd cultura tînără.

Autori publicaţi • Contemporary Romanian Writers
Mulţi dintre autorii români publicaţi de Editurile Polirom și Cartea Românească sînt traduşi și publicați și în străinătate: Gabriela Adameşteanu, Radu Aldulescu, Petru Cimpoeșu, Vasile Ernu, Filip Florian, Florina Ilis, Nora Iuga, Florin Lăzărescu, Dan Lungu, Norman Manea, Ioana Nicolaie, Tatiana Niculescu Bran, Cezar Paul-Bădescu, Dora Pavel, Marta Petreu, Simona Popescu, Doina Ruşti, Ana Maria Sandu, Simona Sora, Bogdan Suceavă, Cecilia Ştefănescu, Lucian Dan Teodorovici, Dumitru Ţepeneag, Matei Vişniec, Varujan Vosganian etc.

Mai multe detalii găsiți pe Contemporary Romanian Writers, platformă online creată de Polirom în vederea promovării literaturii române în străinătate, lansată la Tîrgul de Carte de la Frankfurt, în anul 2008. Site-ul oferă editorilor din întreaga lume informaţii în limba engleză (biografii, sinopsisuri ale cărţilor, fragmente de text, cronici publicate în presă) despre autorii contemporani publicaţi de Editurile Polirom şi Cartea Românească.

De asemenea, în colecţia noastră dedicată literaturii străine, Biblioteca Polirom, au apărut pînă în prezent peste 1.000 de titluri semnate de autori celebri, traduşi în întreaga lume: Paul Auster, Samuel Beckett, Saul Bellow, Heinrich Böll, Jorge Luis Borges, Pearl S. Buck, Elias Canetti, Camilo José Cela, J.M.G. Le Clézio, Julio Cortázar, Umberto Eco, John Fowles, Günter Grass, Seamus Heaney, Ernest Hemingway, Michel Houellebecq, Kazuo Ishiguro, Elfriede Jelinek, Doris Lessing, Naghib Mahfuz, François Mauriac, Ian McEwan, Henry Miller, Patrick Modiano, Haruki Murakami, Vladimir Nabokov, Kenzaburō Ōe, Orhan Pamuk, Boris Pasternak, Salman Rushdie, J.D. Salinger, José Saramago, John Steinbeck, Tomas Tranströmer etc. Mai multe detalii, aici.

Literatura română tînără
În 2014 s-au împlinit 10 ani de cînd Polirom a lansat colecţia „Ego. Proză”, un proiect menit să propună cititorilor cît mai mulţi scriitori tineri, prozatori care să poată convinge că nu sînt cu nimic mai prejos decît autorii consacraţi. În prezent, colecţia „Ego. Proză” cuprinde peste 120 de titluri, multe dintre acestea premiate şi traduse în străinătate, dar şi reeditate în alte colecţii prestigioase ale Editurii Polirom („Fiction Ltd” sau „Top 10+” ). Lista titlurilor editate în „Ego. Proză”, aici.

Concursul Ioan Petru Culianu
În anul 2005, Polirom a inițiat concursul anual de debut pentru cărti de studii și eseuri „Ioan Petru Culianu”. Lucrările prezentate trebuiau să se înscrie în domeniile: istoria religiilor, studii culturale, mentalități, antropologie. Lucrările premiate au fost publicate de Polirom. Ultimul volum apărut – în anul 2010: Daniel Fărcaș, Meister Eckhart. Misticul din căușul ochiului.

Polirom / Cartea Românească
Din 2005, Editura Cartea Românească, una dintre cele mai prestigioase edituri autohtone, beneficiază de sprijinul logistic, managerial și financiar al Editurii Polirom. Editura Cartea Româneascǎ a fost înfiinţatǎ în 1919 şi reprezintǎ cel mai vechi brand de carte din România. Ca devizǎ a avut „Promovarea scrisului românesc”. Valorile sale fundamentale sînt tradiţia, dinamismul şi relaţia cu lectorul. Vizitați site-ul editurii.

Oferta de carte digitală
Lansată în septembrie 2011, oferta de eBook-uri a Editurii Polirom numără în prezent peste 1000 de titluri, din care nu lipsesc cele de literatură română şi universală, cărţile de istorie, critică literară, religie, sociologie sau psihologie. Topul celor mai vîndute zece cărţi în format digital ale editurii Polirom arată că opţiunile cititorilor se îndreaptă atît către literatura română contemporană, cît şi spre cea universală. Top cele mai vîndute 10 eBook-uri, aici.

Premii şi distincţii
Numeroase premii atribuite de Asociaţia Editorilor din România, Uniunea Scriitorilor, ASPRO, Academia Română, revistele Observator cultural, România literară, Sfera politicii, Cuvîntul, Capital, CEDU 2000+, Radio România Cultural etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *