În timp ce toamna își face simțită prezența din ce în ce mai mult, activitățile culturale și noutățile din lumea cărții din România se înmulțesc pe zi ce trece. Așa se face că așteptăm cu nerăbdare cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere de la Iași – programul care a fost publicat zilele acestea ne-a convins că nu putem rata FILIT-ul, iar concertele ce se anunță ne încântă.

Între timp, putem participa la o mulțime de evenimente faine: în București, de azi și până mâine seară are loc Conferința Internațională „1914-2014. Și dacă Europa eșuează?”, cu patru dezbateri inedite; în Sibiu va începe în seara aceasta Festivalul Internațional de Poezie de la Sibiu, care va aduna, timp de trei zile, 23 de poeți din 13 țări; Julia Kristeva va veni la București săptămâna viitoare și va susține două conferințe faine; liceenii pot merge, între 22 și 26 septembrie, la Conferințele practice pentru tineri BookLand Evolution, un proiect cultural inovator care încurajează performanța și promovează adevăratele valori în rândul tinerilor, iar pe 28 septembrie citim în iarbă în Parcul Herăstrău.

După ce se încheie FILIT 2014 (1-5 octombrie), cititorii se pot strânge la Cluj, întrucât, între 7 și 12 octombrie va avea loc Festivalul de Carte Transilvania – menționez o parte dintre scriitorii invitați, pentru a vă convinge că e cazul să faceți un drum în Transilvania: António Lobo Antunes, Hanne Ørstavik, Jean Poncet, Vasile Tărâţeanu etc. Ah, veștile bune nu se termină aici 🙂 – dar pe restul le descoperiți mai jos.

Programul FILIT 2014 și concertele festivalului

concerte FILIT 2014

Programul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere de la Iași (FILIT 2014), este acum complet și poate fi consultat aici sau aici. Zeci de evenimente faine ne vor aștepta, între 1 și 5 octombrie, la Iași. Printre acestea, se numără și concertele ce vor avea loc la sfârșitul fiecărei zile.

FILIT propune publicului o selecţie muzicală perfect adaptată spiritului evenimentului. Concertul simfonic al Filarmonicii Moldova Iaşi, reprezentaţiile oferite de Alexandrina Hristovşi band-ul acesteia, de Maria Răducanu şi Maxim Belciug, trupa KUMM sau ieşenii Cosmin Vaman, Alexandra Andrei şi Trupa Spam sunt parte din oferta de anul acesta a celui mai amplu eveniment literar din România.

Joi, 2 octombrie, Seara FILIT (ce cuprinde, de la ora 20.00, în Sala Mare a Naţionalului ieşean, dezbaterea avându-l drept invitat pe scriitorul mexican Guillermo Arriaga) se va încheia cu un concert susţinut de Maria Răducanu & Maxim Belciug: When to her lute Maria sings.

Maria Răducanu şi Maxim Belciug formează un duo cu totul inedit, cu roade muzicale dintre cele mai frumoase. Fiecare îşi are propria carieră: Maria Răducanu – vocea – este poate cea mai tulburătoare, cea mai vibrantă prezenţă de pe scena muzicală de la noi, iar Maxim Belciug s-a consacrat ca un artist al chitarei şi al „Încântărilor“.

Vineri, 3 octombrie, după întâlnirea cu Herta Müller, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, Filarmonica Moldova Iaşi oferă un concert simfonic extraordinar, realizat special pentru FILIT. Dirijorul concertului va fi Mihnea Ignat (Spania), iar solistă tânăra violonistă ieşeană Mălina Ciobanu. În program: G. Bizet – Selecţiuni din Suitele Carmen, W.A. Mozart – Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră în sol major, KV 216, A. Dvorák – Simfonia a IX-a în mi minor, op. 95, Din lumea nouă.

Tot pe 3 octombrie, Casa FILIT va fi gazda unui spectacol nocturn, care va începe cu 5 minute înainte de miezul nopţii. Protagoniştii acestuia vor fi Cosmin Vaman, Alexandra Andrei şi Trupa Spam.

În a patra Seară FILIT, dedicată scriitorului Mircea Cărtărescu, vor concerta Alexandrina & Band. Alexandrina Hristov este o artistă complexă, dedicată muzicii, dar şi picturii şi poeziei. Alexandrina cântă în română, franceză şi rusă. Stilul său muzical este greu de definit, dar se încadrează între pop acustic, rock contemporan, alternativ, jazz şi soul, cu elemente inovatoare la nivelul compoziţiei şi versurilor. Alexandrina apare adesea pe scenă alături de o trupă de instrumentişti, dar uneori îşi susţine recitalul în formulă voce-pian.

În ceea ce privește preferinţele sale muzicale, Tori Amos deţine întâietate, cu care împartaşeşte trăsături precum sensibilitatea şi versatilitatea vocii, virtuozitatea de a cânta la pian şi sensibilitatea versurilor, pe alocuri absurde. Alţi artişti care i-au influenţat stilul sunt PJ Harvey, Bjork, Morcheeba.

Noaptea Albă a Poeziei (NAP 2) va fi „acompaniată“ anul acesta de muzica celor de la KUMM. Evenimentul este programat să aibă loc sâmbătă, 4 octombrie, la Casa FILIT, cu începere de la ora 22.30. Trupa de rock alternativ KUMM a susţinut numeroase concerte în străinătate, în ţări precum Italia, Germania, Cehia şi Ungaria, şi a participat la festivaluri precum Pepsi Sziget, Sárvár, 4+4 Days In Motion şi Peninsula. În diferite componenţe, a lansat şase albume de studio şi şapte videoclipuri. Componenţa actuală: Eugen Nuţescu (Oigăn) – chitară, voce, muzicuţă, Kovács András – clape, Mihai Iordache – saxofon, Uţu Pascu – bas, John Ciurea – tobe.

Conferința Internațională „1914-2014. Și dacă Europa eșuează?”

evenimente dezbateri europene

Astăzi, 19 septembrie, începe Conferința Internațională „1914-2014. Și dacă Europa eșuează?” și ține până mâine seară, 20 septembrie. În cadrul conferinței internaționale vor avea loc patru dezbateri inedite: Cum conviețuim unii cu alţii în Europa şi ţările vecine: diplomaţie, sancţiuni, război (vineri, 19 septembrie, ora 18.00, Aula BCU), moderator Mihai-Răzvan Ungureanu, la care vor participa Dan Dungaciu, Emil Hurezeanu, Ivan Krastev, Michael Stolleis; Vecinii de aproape şi „vecinii” de departe ai Europei: Federaţia Rusă şi Statele Unite (sâmbătă, 20 septembrie, ora 9.30, Colegiul Noua Europă), moderator Heinrich Detering și invitați György Dalos, Sonja Margolina, Oksana Sabuschko, Richard Swartz; Europenism şi etnicitate. O reinventare a conceptului de „stat naţional”? (sâmbătă, 20 septembrie, ora 11.30, Colegiul Noua Europă), participă Andrei Cornea, Slavenka Drakulić, Silvia Marton, Ilma Rakusa și Raluca Alexandrescu (moderator); Graniţele Europei: ameninţare, zonă gri sau „zonă de negociere”? (sâmbătă, 20 septembrie, ora 18.00, Teatrul Odeon), cu participarea lui Edhem Eldem, Yaroslav Hrytsak, Jörn Leonhard, Karl Schlögel și Andrei Pleșu (moderator). Despre dezbateri, pe larg, aici și aici.

Festivalul Internațional de Poezie de la Sibiu, 19-21 septembrie

Festivalul International de Poezie de la Sibiu

Tot de astăzi, sibienii (și nu numai) pot participa la cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Poezie de la Sibiu. Așa că, în perioada 19-21 septembrie 2014, la Librăria Humanitas „Constantin Noica”, vor „defila” prin fața publicului 23 de poeţi din 13 ţări, veniți de pe 3 continente. Programul complet este de găsit aici.

Julia Kristeva la București

Julia Kristeva la Bucuresti

Da, ați citit bine :). Celebra scriitoare, critic literar, sociolog, filosof și psihanalist Julia Kristeva va sosi la București pentru a ține două conferințe ce se anunță a fi cel puțin interesante: marţi, 23 septembrie 2014, ora 18, la Cinema Elvire Popesco (Bd. Dacia nr 77) conferinţa cu tema La culture dans le projet européen (Cultura în cadrul proiectului european) şi miercuri, 24 septembrie 2014, ora 19, la Centrul Sfinţii Petru şi Andrei (Intrarea Cristian Tell nr 18B) La foi d’une humaniste (Credinţa unei umaniste). Conferinţele se vor susţine în limba franceză cu traducere simultană în limba română. Să nu cumva să lipsiți!

Amănunte aici.

António Lobo Antunes vine în România la Festivalul de Carte Transilvania

Festivalul de Carte Transilvania

Încă o veste excelentă: în perioada 7-12 octombrie 2014, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, se va desfășura ediţia a II-a Festivalului de Carte Transilvania, anul acesta cu un profil internaţional. Astfel, vor fi prezente cele mai importante edituri naționale și internaționale, vor avea loc peste 150 de lansări de carte, întâlniri cu peste 300 de scriitori români și străini, urmate de sesiuni deautografe și lecturi publice, derecitaluri de poezie, conferințe, colocvii,concerte, expoziții de artă și ateliere de scriere creativă pentru tineri. Invitatul de onoare al festivalului va fi romancierul portughez António Lobo Antunes,nominalizat al Premiului Nobel pentru literatură. În aceeaşi perioadă în care se va desfăşura festivalul, scriitorul António Lobo Antunes va primi şi titlul de Doctor Honoris Causa din partea Facultăţii de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai”, proiect coordonat de profesorii Corin Braga, Ruxandra Cesereanu şi Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB.

Alături de António Lobo Antunes, în cadrul Festivalului Internaţional de Carte Transilvania,vor mai fi prezenţi în calitate de invitați speciali: Hanne Ørstavik, scriitoare norvegiană contemporană, tradusă în peste 15 limbi, Jean Poncet, poet şi lingvist francez, Emil Chendea, cel mai mare grafician de carte din România înainte de 1989, Vasile Tărâţeanu, scriitor şi ziarist român din Cernăuți (Ucraina), membru al Academiei Române. Printr-un parteneriat fructuos cu Festivalul Național de Literatură FestLit Cluj (organizat de Uniunea Scriitorilor din România și coordonat de Irina Petraș), vor mai fi prezenți, în Piața Unirii, renumiți autori români contemporani. Dacă vreți să aflați mai multe intrați aici.

Conferințele practice pentru tineri BookLand Evolution

conferintele practice pentru tineri bookland evolution

Nici liceenii din București nu sunt uitați luna aceasta căci, de luni, 22 septembrie, sunt așteptați să ia parte gratuit la seria de toamna a Conferințelor practice pentru tineri BookLand Evolution, un proiect cultural inovator care încurajează performanța și promovează adevăratele valori în rândul tinerilor.

Conferințele se vor desfășura de luni până vineri (22-26 septembrie), în intervalul orar 15:00-17:00, la ASE, în Amfiteatru 1, București, și vor aduce pe scenă, în fiecare seară, profesioniști consacrați: A.G. Weinberger, Denis Todirică, Dan Boerescu (Luni), Zoltán András, Tedy Necula, Adina Buzatu (Marți), Maia Morgenstern, Alice Năstase, Marina Almașan (Miercuri), Dragoș Anastasiu, Dan Bulucea, Adriana Alionte, Bogdan Țenu, Mihai Petre, Mihaela Feodorov (Joi), Dan Chișu, Daniel Iordăchioaie, Constantin Bojog (Vineri). Citește mai departe

Cărți românești în străinătate

Degete mici, de Filip Florian, în Turcia

Degete mici in Turcia

Romanul Degete mici de Filip Florian va apărea în Turcia, în anul 2015, la Editura Altin Bilek. Minunat, așa-i? Este cea de-a 11 traducere a romanului, unul dintre bestsellerurile Polirom, după publicarea în limbile: engleză (Houghton Mifflin Harcourt, SUA, drepturile pentru întreaga lume), germană (Suhrkamp), maghiară (Magvető), polonă (Czarne), slovacă (Kalligram), slovenă (Didakta), spaniolă (Acantilado, Spania), italiană (Fazi), bulgară (Ciela), arabă (Animar). Mai multe informații aici.

Ordinea, de Alexandru Ecovoiu, publicat în Spania

Ordinea in Spania

Romanul Ordinea, de Alexandru Ecovoiu, publicat în colecţia „Fiction LTD” a Editurii Polirom, a apărut de curînd la Editiones del Subsuelo din Spania, în traducerea lui Joaquín Garrigós.

Ordinea, cu o prefaţă de Ion Simuţ, este povestea-parabolă a unui personaj mesianic care descoperă că înainte de Cuvînt a fost Ordinea, „întîmplare” care este pe punctul de a schimba destinul unei societăţii… Romanul lui Alexandru Ecovoiu, extrem de incitant, urmăreşte destinul lui Filip, tînăr a cărui obsesie pentru ordine, transformată într-un surprinzător nijloc de a obţine putere, va duce la „construirea” unei uriaşe dezordini, cu efecte dintre cele mai neaşteptate. Mai multe detalii aici.

Citim în iarbă pe 28 septembrie

citim in iarba eveniment

Aflat la cea de-a treia ediție, evenimentul „Citim în iarbă” va avea loc pe 28 septembrie, între orele 10.00 – 20.00, în Parcul Herăstrău (zona Roata Mare). Acesta cuprinde și o serie de activităţi, pe lângă lectura în iarbă: schimb de cărţi, bibliotecă în aer liber, Teatrul Zurli pentru copii, ateliere de creaţie şi workshop-uri. De asemenea, organizatorii evenimentului afirmă că au pregătit foarte multe cadouri pentru participanţi. Intrarea este liberă. Pentru alte detalii, consultați pagina de Facebook a evenimentului.

Noutăți editoriale

Ochiul minții, de Oliver Sacks

Ochiul mintii Oliver SacksCei care sunt pasionați de cărți de știință au un motiv de bucurie din partea Editurii Humanitas, care tocmai a publicat Ochiul minții. Cum se vede lumea când vederea dă greș (colecția „Pași peste granițe”, traducere de Ioana Ilie, 252 de pagini), volum semnat de Oliver Sacks. Profesor de neurologie la Albert Einstein College of Medicine, Sacks este autorul cărților Muzicofilia. Povești despre muzică și creierUn picior de sprijinVăzând glasuri. O călătorie în lumea surzilorOmul care își confunda soția cu o pălărie etc., traduse în peste douăzeci și două de limbi și în milioane de exemplare.

Ochiul minții cuprinde o colecție de cazuri descrise de doctorul Oliver Sacks care „ne arată cât de fragil şi complex este simţul vederii, dar şi resursele nebănuite de care pot da dovadă oamenii când sunt confruntaţi cu disfuncţii majore care, brusc, le dau viaţa peste cap. O pianistă nu mai poate citi notele muzicale şi devine incapabilă să recunoască chiar şi obiectele din jurul ei. O profesoară de neurobiologie nu a putut vedea în trei dimensiuni toată viaţa, dar, deodată, universul ei începe să se schimbe. Însuşi medicul intră în scenă ca pacient, pe măsură ce Oliver Sacks vorbeşte despre propria sa incapacitate de a recunoaşte feţele oamenilor şi, apoi, despre efectele stranii ale cancerului său ocular. Cu fiecare nou caz, intrăm într-o lume ciudată, însă din toate aceste poveşti de viaţă transpare extraordinara adaptabilitate a creierului uman. Nu de puţine ori, pierderea anumitor abilităţi poate fi primul pas spre dobândirea unor calităţi cu totul noi. Capacitatea de a vedea în spatele bolii omul şi destinul său irepetabil face din Oliver Sacks un scriitor de excepție”. Citește fragmente din carte aici.

Michael Schumacher. Biografia, de Karin Sturm

Biografia Michael Schumacher

Editura Publica s-a gândit la pasionații de automobilism și a tipărit, în traducerea Ioanei Cristescu și Irinei Cristescu, biografia faimosului pilot de Formula 1, Michael Schumacher, scrisă de jurnalista Karin Sturm, care are o experiență de peste treizeci de ani în domeniul automobilismului.

Din prezentarea cărții, citez: „În timp ce cariera excepțională a celui mai de succes pilot din istoria Formulei 1 nu mai era un secret pentru nimeni, Schumacher a dorit mereu să-și protejeze viața privată, separând cu strictețe sfera personală de cea profesională: acasă era un soț și un tată iubitor, în timp ce pe circuit era un adevărat robot – rece, perfect, intangibil, având totul sub control. Renumita jurnalistă sportivă Karin Sturm este una dintre cele mai bune cunoscătoare ale evoluției lui Schumacher. Bunăoară, puțin știu cât de importanți au fost mereu pentru el prietenii din copilăria petrecută în orașul său natal, Kerpen, care l-au însoțit, de altfel, adesea, la competiții. Soția sa, Corinna, cu care s-a căsătorit în 1995, este o parteneră de nădejde, care îl susține întotdeauna și mai ales în situațiile dificile.

În plus, Karin Sturm dă cuvântul, în volumul de față, multor persoane din domeniul automobilismului care i-au intersectat devenirea, oferind, astfel, prima biografie completă, care oferă informații atât despre viața privată, cât și despre cariera lui Michael Schumacher”.

Omul din care a fost extras răul, de Matei Vișniec

Matei Visniec Omul din care a fost extras raulUn nou volum de piese de teatru al lui Matei Vișniec, wow! Editura Cartea Românească tocmai ce mi-a făcut ziua și mai bună :). Nu de alta, dar mi-era tare dor de dramaturgul Matei Vișniec care, iată, revine pe „scena” editorială cu trei piese noi în cartea Omul din care a fost extras răul.

Din prezentarea volumului, aflăm că Omul din care a fost extras răul este „o radiografie a servituții voluntare în care ne aruncă societatea de consum și totala abandonare a criteriilor morale în viața politică. De ce Hecuba este piesa care forează în fundamentele lumii: acolo vom descoperi că o mamă a cărei durere devine mai apăsătoare decît greutatea însăși a Universului are dreptul să le ceară socoteală zeilor pentru cum au conceput lumea. În sfîrșit, Cabaretul Dada este un omagiu poetic, polemic și critic adus curentului care, în 1916, la Zurich, în frunte cu un tînăr artist pe nume Tristán Tzara, originar din România, a dinamitat toate criteriile în artă. Omul în fața contradicțiilor sale, violența care se reproduce la infinit pe spirala istoriei, arta care a devenit un mare semn de întrebare: iată subiectele abordate de Matei Vișniec în aceste comedii tragice deghizate în fabule filozofice, dar care rămîn înainte de toate niște povești adevărate despre noi și neliniștile noastre”. Neapărat de citit!

Harald și luna verde, de Nora Iuga

nora iuga harald si luna verdeÎn urmă cu o lună, pe blogul Casei de Pariuri Literare era publicat un fragment din Harald și luna verde, roman (!) al Norei Iuga, în curs de apariție la Polirom. În cadrul Lecturii de Joi, poeta citise un alt fragment. A venit vremea să putem consuma cartea în întregime, întrucât aceasta este deja disponibilă în librării :).

„Gravitînd în jurul imaginii obsedante a balonului verde de pe scena unui spectacol de balet, cartea Norei Iuga este un roman-puzzle format din amintiri, scrisori şi fragmente de jurnal. Împreună creează un roman captivant şi cutremurător ce se întinde de-a lungul unui veac, pendulînd neîncetat între trei generaţii diferite. Bunicul, tatăl şi fiul, îndepărtaţi unul de celălalt, ajung mereu în puncte comune, iar vieţile le sînt legate pentru totdeauna. Cei trei sînt afectaţi de ororile ce au pătat întregul mapamond în secolul XX şi, deşi fiecare supravieţuieşte în felul lui, niciunul dintre ei nu revine cu adevărat la vechea lui viaţă. De la lagărele naziste la gulagul sovietic, din epoca de aur în zilele noastre, în Harald şi luna verde o multitudine de cioburi oglindesc faţa fascinantă şi în acelaşi timp hidoasă a lumii în care trăim”, ni se precizează în descrierea cărții. Lectură plăcută, așadar!

Vulpea albastră, de Sjon

Sjorn Vulpea albastra

Colecția „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu) este mai bogată cu un titlu, de data aceasta aparținând unui scriitor islandez: Sjon. Acesta a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru versurile din coloana sonoră a filmului Dancer in the Dark, regizat de Lars von Trier, și este autorul multora dintre textele cîntecelor celebrei Björk. Romanul Vulpea albastră (traducere din limba engleză de Anca Băicoianu, 152 de pagini) a fost laureat cu Premiul pentru literatură acordat de Consiliul Nordic, cea mai înaltă distincţie literară nord-europeană.

„Vulpea albastră e un roman magic”, spunea Björk.

„Anul 1883, Islanda. Cu puţin timp înaintea nopţii polare, un bărbat, pastorul Baldur Skuggason, este atras ca prin farmec de o vulpe albastră în pustietatea îngheţată. Destinul său se va intersecta cu cel al botanistului Friðrik B. Friðjónsson, care se pregăteşte să înmormînteze o tînără bolnavă de sindromul Down, salvată cu ani în urmă dintr-un naufragiu. Din poveştile aparent disparate ale personajelor se întrupează un roman deopotrivă misterios şi poetic, o parabolă despre creaţie şi sacrificiu, un basm întunecat în care umorul şi lirismul se împletesc strălucit, confirmînd talentul literar al unui scriitor de talie internaţională”, ni se spune în prezentarea volumului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *