ancheta baruri si cafenele frecvemtate de scriitori

Ce citim în acest sfârșit de săptămână în rubrica despre ce e nou în lumea cărții din România? În primul rând, ne punem la curent cu cele mai recente apariții editoriale de la noi: de la un nou titlu al japonezului Kenzaburō ŌeJ. Ființa sexuală, și până la o nouă carte de vacanță, Ghidul leneșului, de Tom Hodgkinson, un volum format din trei piese de teatru semnat de Lucian Dan Teodorovici, Unu + unu (+ unu…). Niște comedii, două bestsellere internaționale – Madame Mallory și micul bucătar indian, de Richard C. Morais și Regatul furtunilor, de Leigh Bardugo. Apoi, ne facem planuri pentru a asista la două festivaluri faine: ARTmania, cu ARTmanierele poetice, din acest weekend, și Festivalul „Dilema Veche”, care va avea loc peste două săptămâni. 

În cele ce urmează, o felicităm pe scriitoarea Andra Rotaru pentru bursa luată și participarea la programul de rezidenţe International Writing Program de la Universitatea Iowa, ediţia a 47-a. De asemenea, pentru cei mai creativi dintre voi, vă informăm în legătură cu Concursul național de design de carte și cu alte două concursuri, de debut, organizate de editurile Max Blecher și Herg Benet Publishers. Lăsăm la urmă veștile proaste: mutarea patrimoniului Muzeului Național al Literaturii Române la Casa Presei, pentru depozitare, inventariere și conservare. Puternic legată de această acțiune este scrisoarea deschisă a fiicei lui Lucian Blaga, Dorli Blaga, către prim-ministrul Victor Ponta.

Lecturi frumoase să aveți!

ARTmaniere poetice, 7-10 august

artmaniere poetice

Dacă sunteți în drum spre festivalul ARTmania, care a început luni, 4 august, și se va încheia duminică, 10 august, la Sibiu, vă recomandăm călduros să treceți și pe la ARTmanierele poetice, acolo unde vă veți întâlni cu poeți unul și unul, atât debutanți, cât și cu „vechime” :).  Aceștia vor citi din poemele lor, vor conversa cu publicul pe diverse teme literare și vor asista la mese rotunde și dezbateri. Mai multe despre eveniment și programul acestuia, pe pagina de Facebook aferentă.

Festivalul Dilema Veche de la Alba Iulia, ediția a III-a

festival dilema vecheAu apărut primele informații cu privire la cea de-a treia ediție a Festivalului Dilema Veche de la Alba Iulia. Singurul festival organizat de o revistă din România va avea loc între 22 și 24 august, propunând trei zile de cultură și sărbătoare. Invitatul special al acestei ediții, cel care va și deschide festivalul, este Mircea Cărtărescu.

Programul cuprinde teatru (Act Orchestra), expoziții (Cosmin Bumbuț și Devis Grebu), concerte (Zdob și Zdub, Zoli Toth Project, Farfarello feat. Ovidiu Lipan Țăndărică), un recital al pianistei Alina Azario, ateliere pentru copii (“Ziarul Cetății”, “Atelierul Fantastic”, “Cetatea copiilor”). Va fi proiectat, în avanpremieră, filmul documentar “Tatăl meu, Lucian Blaga”. Cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România, va fi organizată dezbaterea “A New Narrative for Europe”, cu participare internațională. Veți putea asista și la lecturi și discuții legate de proza scurtă, de poezie și literatură, în general. Programul complet îl găsiți aici sau aici.

Patrimoniul MNLR la Casa Presei

Muzeul Literaturii Romane BucurestiCasa Presei va găzdui, de astăzi, patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române din București, anunță Mediafax. Și se pare că, din nefericire, muzeul nu-și va deschide porțile pentru vizitatori timp de cel puțin un an, mai exact până când își va găsi un sediu nou, întrucât Casa Presei are, momentan, doar rolul de depozitare, inventariere și conservare. Citiți mai multe despre MNLR și schimbările acestuia aici.

Dorli Blaga cere premierului salvarea manuscriselor scriitorului Lucian Blaga

Dorli Blaga

Sursa

În strânsă legătură cu veștile de mai sus, Dorli Blaga, fiica scriitorului Lucian Blaga, a trimis celor de la Contributors, spre publicare, miercuri, 6 august, o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului României, Victor Ponta. Subiectul epistolei este salvarea manuscriselor lui Lucian Blaga:

Vă solicit deci, domnule Prim-ministru, să faceți uz de autoritatea D-voastă și să salvați de la moarte sigură acest foarte valoros patrimoniu prin transferarea în acea instituție care să asigure CONSERVAREA în cele mai bune condițiuni a acestuia.

1. Noua Bibliotecă Metropolitană [Națională]

2. Noua Bibliotecă a Academiei Române

3. Palatul Parlamentului- există spații neamenajate.

4. Fondul Blaga la BCU-Lucian Blaga, Cluj Napoca.” Citiți scrisoarea completă aici.

Andra Rotaru participă la cea de-a 47-a ediţie a International Writing Program

ancheta baruri si cafenele frecvemtate de scriitori

Iată o veste mai mult decât excelentă: ne bucurăm să vă anunțăm că, în perioada 9 august – 12 decembrie 2014, scriitoarea Andra Rotaru va participa la programul de rezidenţe International Writing Program de la Universitatea Iowa, ediţia a 47-a. De asemenea, va beneficia de bursa Annual Outreach Fellow, precum şi de o rezidenţă literară la Ragdale (Lake Forest). Andra Rotaru a fost selectată de un juriu internaţional din cadrul Universităţii Iowa. Programul este unul extrem de competitiv, la el participând an de an zeci de ţări din lumea întreagă. Rezidenţa este posibilă datorită Bureau of Educational and Cultural Affairs at the U.S. Department of State (ECA).

Începând cu 1967, anul în care a luat fiinţă acest program, au participat peste 1.400 de scriitori din 130 de ţări. Dintre scriitorii care au fost invitaţi la Iowa: John Banville (Irlanda, 1980), Bei Dao (China, 1988), Etgar Keret (Israel, 2001), Earl Lovelace (Trinidad, 1980), Arnost Lustig (Cehoslovacia, 1970), Orhan Pamuk (Turcia, 1985), Edwin Thumboo (Singapore 1977, 1986), Luisa Valenzuela (Argentina, 1969), Ştefan Agopian (1989), Mircea Cărtărescu (1990), Gabriela Adameşteanu (1990), Mo Yan (China, 2004), Ilya Kaminsky (2011).

Andra Rotaru (n. 1980) este autoarea volumelor „Într-un pat sub cearşaful alb”, Editura Vinea, 2005; „En una cama bajo la sabana blanca”, Bassarai Ediciones, Spania, 2008; „Ţinuturile sudului”, Editura Paralela 45, 2010; „Lemur”, Editura Cartea Românească, 2012.

Rezidenţă ArtistNe(s)t la Tescani, 2010; CEC ArtsLink (Portland, OR şi New York, NY), 2011; “Writers’ mobility in South-eastern Europe “Absolute Modern”, Skopje, program al Casei de editură Goten în cooperare cu TRADUKI, 2014. Pentru mai multe informaţii, click aici.

Înscrierile pentru Concursul Național de Design de Carte, până pe 29 august

Concurs National de Design de Carte

Anterior, în luna iunie, vă anunțam că au început înscrierile pentru Concursul Naţional de Design de Carte, ediția a III-a. Acum revenim pentru a vă reaminti, celor interesați de acest subiect, că înscrierile au loc până pe data de 29 august, iar fondul de premiere este de 5.000 de lei.

Juriul din acest an va acorda următoarele distincții: Premiul I, Premiul II şi Premiul III, precum și următoarele premii speciale: Premiul pentru ilustraţie se acordă pentru calitatea ilustraţiei de carte, originalitatea și creativitatea ilustratorului. Premiul pentru carte pentru copii este oferit pentru cea mai bună realizare de design de carte pentru copii, Premiul pentru album – cărţilor de artă, de fotografie, cataloagelor, iar Premiul pentru carte de artist (categorie specială cu lucrări jurizate separat) se acordă pentru idee și noutate. Inedit este Premiul pentru tânăr designer, oferit cu sprijinul Institutului Cultural Român (pentru prima dată în acest an). Acesta constă în susținerea unei deplasări la Târgul Internaţional de Carte Salon du Livre, Paris 2015. Tânărul artist va fi unul dintre invitaţii Pavilionului României, în cadrul căruia va susţine o prezentare a realizărilor sale în domeniul designului de carte. Detalii aici.

Concursuri de debut – poezie la Max Blecher și proză la Herg Benet

Afis Concurs de debut editura Max BlecherConcurs de debut proza Editura Herg Benet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tot pentru cei mai creativi dintre voi, am aflat despre două concursuri de debut, unul pentru poeți și altul pentru prozatori, la două edituri diferite, Max Blecher, respectiv Herg Benet Publishers. Condiția principală, la amândouă, este să nu fi publicat, până acum, niciun volum. Înscrierile se fac online, pe adresele de e-mail debutmaxblecher@gmail.com și debut@hergbenet.ro, până la data de 1 octombrie, respectiv 15 septembrie. Dacă aveți ceva în sertar, acum e momentul să-i dați drumul în lume :). Pentru concursul de debut de la Max Blecher și toate amănuntele necesare, mergeți aici. Pentru cel de proză de la Herg Benet Publishers și detaliile aferente, intrați aici.

Noutăți editoriale

J. Ființa sexuală, de Kenzaburō Ōe

J Fiinta sexuala Kenzaburo Oe

În urmă cu două zile scriam o dublă recenzie, despre excelentele „Stârpiți răul de la rădăcină, împușcați copiii” și „17”, de Kenzaburō Ōe. Tot atunci vă spuneam că va apărea, în curând, un al treilea titlu din opera scriitorului japonez: J. Ființa sexuală (traducere de Roman Pașca, colecția Top 10+, 128 de pagini). Intrând pe site-ul Editurii Polirom, am fost uimită să zăresc deja romanul respectiv publicat – se mișcă super repede oamenii de acolo, așa-i? 🙂

Nu cred că trebuie să mai menționez că abia aștept să pun mâna și pe această carte, mai ales că celelalte două mi-au plăcut mult. Dacă vreți să vă convingeți că merită, citez un fragment din descrierea volumului: „personajul pendulează între homosexualitate și perversiune, între intimitate și spațiu public, între adevăr și simulacru. Cum realitatea cotidiană i se pare din ce în ce mai mult o amăgire, J se pierde în lumea chikan-ilor, agresorii sexuali din mijloacele de transport. Povestea lui nu este însă spusă cu milă sau dispreț, ci cu profundă empatie, autorul reușind să surprindă în chip magistral zonele gri de incertitudine care constituie însăși natura umană”. Restul aici.

P.S.: Proaspăt ieșită de la tipar este și o nouă ediție a romanului Istoria asediului Lisabonei (cronica noastră aici), de Jose Saramago. Asta așa, în cazul în care nu ați apucat-o.

Madame Mallory şi micul bucătar indian, de Richard C. Morais

Madame Mallory şi micul bucătar indian Richard C. Morais

Madame Mallory și micul bucătar indian, de Richard C. Morais, este cel mai recent titlu publicat la Editura Humanitas luna aceasta. Bestseller internaţional, apărut în peste 30 de ţări, abia ecranizat – Război în bucătărie (2014), cu Helen Mirren, Om Puri, Manish Dayal şi Charlotte Le Bon, în regia lui Lasse Hallström, printre producători numărându-se Steven Spielberg şi Oprah Winfrey – va avea evenimentul de lansare marți, 12 august, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, în prezența Irinei Margareta Nistor, Cristinei Bazavan, Andreei Răsuceanu și Andreei Chebac. Amănunte despre întâlnirea de la Cișmigiu, aici.

La scurt timp după ce Madame Mallory declanşează un adevărat război gastronomic, în care îşi antrenează vecinii, Hassan îşi descoperă pasiunea pentru haute cuisine europeană, devenind, printr-un complex de împrejurări nu tocmai plăcut, discipolul celebrei chef. Treptat, trecând prin mai multe aventuri şi cunoscând în sfârşit şi dragostea adevărată, Hassan va deveni un chef parizian foarte apreciat. O poveste despre puterea destinului, despre pasiune şi talent, alertă, amuzantă şi sensibilă, plină de culoarea şi miresmele bucătăriei indiene şi de rafinamentul gastronomiei franţuzeştini se spune în prezentarea volumului.

Ghidul leneșului, de Tom Hodgkinson – cartea de vacanță

Ghidul lenesului de Tom Hodgkinson

Într-un articol anterior, v-am povestit despre campania Cartea de vacanță, inițiată de Editura Nemira, în parteneriat cu ziarul Libertatea. Vă spuneam atunci că, în fiecare zi de vineri, de pe 25 iulie și până la sfârșitul lunii august, veți putea cumpăra câte o carte atent selectată de Nemira la prețul de 14,99 lei. De astăzi și până joia viitoare, 14 iulie (inclusiv), aveți la chioșcurile de ziare un volum care sigur vă va plăcea, mai ales în zilele acestea de vară caniculară: Ghidul leneșului. Mic tratat pentru leneși rafinați, de Tom Hodgkinson.

Din descriere aflăm că, pentru a te convinge că „lenea nu e un păcat, autorul descrie propriile experienţe cu trândăvia şi le piperează cu pasaje scrise de personaje istorice faimoase care au ridicat această slăbiciune la rang de artă şi rafinament: Coleridge, Bertrand Russell, Oscar Wilde, Nietzsche sau John Lennon. Un soi de canon alcătuit din pasaje îndemnând la lenevie din filozofia, literatura, poezia şi istoria ultimilor trei mii de ani, pentru a ne oferi nouă, trântorilor, muniţia mentală de care avem nevoie ca să luptăm împotriva muncii. Pentru că, spune Tom Hodgkinson, lenevia înseamnă libertate!”. Detalii aici și aici.

P.S.: Pe site-ul Editurii Nemira vă mai așteaptă o noutate editorială: Cele trei stigmate ale lui Palmer Eldritch, a lui Philip K. Dick – neapărat să vă aruncați un ochi pe ea! Iar pentru că pe 10 august este ziua de naștere a scriitoarei Suzanne Collins, aveți 50% reducere la volumele semnate de ea, până duminică (inclusiv).

 Unu + unu (+ unu…). Niște comedii, de Lucian Dan Teodorovici

Niste comedii Lucian Dan Teodorovici

Ei bine da, avem în față un volum nou-nouț de piese de teatru, primul de acest tip semnat de prozatorul Lucian Dan Teodorovici. Cu siguranță o apariție editorială-eveniment, Unu + unu (+ unu…). Niște comedii este o carte pe care abia așteptăm s-o citim, dar și s-o vedem pe scenă :).

Citez, ca de obicei, din prezentarea volumului de pe site-ul Editurii Cartea Românească: „Cum arată lumea pentru un sinucigaș cocoțat pe-un stîlp? Mai mică, mai ușor de înțeles, mai plină de umor decît atunci cînd te afli în mijlocul ei. Ce se întîmplă într-un teatru cînd regizorii și actorii s-au săturat de lipsa de respect a spectatorilor? Răspunsul este destul de sumbru pentru cei din sală, însă spectacolul comic e asigurat. Și, în fine, care este legătură dintre elefanții roz, elefanții galbeni și oamenii cu care se întîlnesc pe „terenuri” imaginare? E una care ne lasă dezbrăcați în public, ridicoli și totuși veseli, în tristețea noastră. Cele trei comedii cuprinse în volum deschid, cu mijloacele absurdului, trei perspective inedite, cuceritoare, asupra unei lumi care, chiar dacă pare imposibilă, e exact lumea noastră”. O confesiune a autorului, împreună cu alte detalii despre carte, sunt de accesat aici.

Regatul furtunilor, de Leigh Bardugo

Regatul furtunilor de Leigh BardugoDacă recent vorbeam despre Young Fiction – într-un material despre eroii puștilor de azi și într-altul despre adulții care citesc cărți dedicate adolescenților -, am zis să vă și anunță, pentru eventualitatea în care vă plac lecturile de tipul acesta, că a apărut, la Editura Trei, cartea a doua din trilogia Grisha, după Regatul umbrelor (bestseller New York Times), semnată de autoarea Leigh Bardugo: Regatul furtunilor (traducere de Laurențiu Dulman, colecția Young Fiction Connection, 432 de pagini).

Din prezentarea cărții, avem datele unei altei cărți cu supereroi: „Întunecatul, conducătorul Grishei, a supravieţuit bătăliei din Falia Umbrei şi reapare cu o putere înzecită şi un plan diabolic. Cu ajutorul lui Sturmhond, un corsar faimos, Alina Starkov se întoarce în ţara pe care a părăsit-o, hotărâtă să lupte cu forţele ce ameninţă Ravka. Dar pe măsură ce puterea ei creşte, se vede prinsă tot mai mult în jocul de magie interzisă al Întunecatului, ce o îndepărtează de Mal. Alina trebuie să aleagă între ţara ei, puterea pe care o are şi dragostea pentru Mal — altfel riscă să piardă totul în faţa asaltului iminent”. Curioși? Intrați pe site-ul editurii.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *