Săptămâna nu se încheie până ce nu ne punem la curent cu ce e nou în lumea cărții din România. Avem, ca de obicei, vești bune în tolbă: Andra Rotaru va participa, duminică, la un eveniment fain, organizat în America, la Iowa Public Library – dacă sunteți pe acolo, mergeți neapărat și spuneți-ne și nouă cum a fost; Undercloud, Festivalul de Teatru Independent de la Muzeul Țăranului Român, organizat de Compania de Teatru D’AYA, va începe pe 1 septembrie și va ține unsprezece zile – am spicuit, din program, câteva spectacole pe placul cititorilor înrăiți; ne ducem în sălile de cinema în curând, să vedem Kyra Kyralina, ecranizarea nuvelei omonine a lui Panait Istrati, în regia lui Dan Pița; CDPL împlinește patru ani și-i sărbătorește în cadrul CDPL FEST 25, iar Ziua Limbii Române aduce cu sine câteva manifestări interesante – le menționăm mai jos.
Cât despre noutățile editoriale care din ultimele zile care ne-au făcut cu ochiul, vă lăsăm să le descoperiți singuri. Lecturi faine!
Andra Rotaru, pe urmele Fridei Kahlo, cu ajutorul poeziei şi filmului documentar
În urmă cu puțin timp vă anunțam că scriitoarea Andra Rotaru va participa la programul de rezidenţe International Writing Program de la Universitatea Iowa, ediţia a 47-a. Totodată, aceasta va beneficia de bursa Annual Outreach Fellow, precum şi de o rezidenţă literară la Ragdale (Lake Forest).
Acum aflăm că duminica aceasta, pe 24 august 2014, ora 12:15, la Iowa Public Library (Iowa, USA), va avea loc o discuţie despre pictoriţa Frida Kahlo, pornind de la volumul „Într-un pat sub cearşaful alb”, de Andra Rotaru, Editura Vinea, 2005 (volum care va fi reeditat în 2015) şi despre filmul semnat de Amy Stechler, „The Life and Times of Frida Kahlo” (2005). Scriitoarea va vorbi despre relaţia dintre poezie şi filmul documentar, despre construcţia unui volum de poezie şi construcţia unui film documentar, despre martori şi voci poetice, despre cum poate o artă influenţa o altă artă, despre ceea ce poate (subiectiv) fi inclus şi ceea ce poate fi omis în poezie/documentar, despre ceea ce oferă poezia şi nu oferă filmul documentar şi viceversa.
„Ceea ce într-o artă e o formă de a aduce mai aproape realitatea individului, într-o alta este interpretare. Subiectul este văzut prin lentile ce fie îl apropie, fie îl îndepărtează”, spune Andra Rotaru. Mai multe informații despre evenimentul în cauză găsiți aici.
Festivalul de Teatru Independent Undercloud
În curând va începe cea de-a șaptea ediție a Festivalului de Teatru Independent Undercloud. Organizat de Compania de teatru D’AYA, acesta va avea loc între 1 și 11 septembrie, la Muzeul Țăranului Român. Va fi primul an în care vor fi prezentate la București și spectacole din străinătate – mai exact, din Marea Britanie, Franța și Ungaria.
Vă recomandăm să mergeți la acest festival și pentru că, așa cum ne-a obișnuit și în anii precedenți, Undercloud aduce pe scenă și producții inspirate din cărți – cum ar fi Mecanica inimii, după cartea omonimă a lui Mathias Malzieu, Absolut!, după Ivan Turbincă a lui Ion Creangă, Un tramvai numit dorință, după piesa lui Tennessee Williams, Cel mai frumos roman din lume, după textul lui Larry Tremblay, Suntem ceea ce iubim, un spectacol cu versurile lui Nichita Stănescu, Masa zilelor noastre, cu texte de Anton Pavlovici Cehov, Sergi Belbel si Oleg Bogaev, Așteptându-l pe Godot al lui Samuel Beckett și altele. Programul complet aici.
Kyra Kyralina, ecranizarea nuvelei lui Panait Istrati
La începutul toamnei mergem nu numai la teatru, ci și la film – căci pe 5 septembrie apare, în sfârșit, ecranizarea nuvelei lui Panait Istrati, Kyra Kyralina (dacă nu ați citit-o încă, wikisource este de ajutor), în regia lui Dan Pița, cu următoarea distribuție: Iulia Cirstea, Iulia Dumitru, Stefan Iancu, Corneliu Ulici, Florin Zamfirescu, Andrei Runcanu, Ovidiu Niculescu. Se spune că filmul are o aură orientală și aduce pe marile ecrane atmosfera magică întâlnită în 1001 nopți. Sunt tare curioasă ce-a ieșit. Până atunci, urmăriți trailerul de mai jos.
CDPL Fest 25 – 4 ani de Casa de Pariuri Literare
Festivalul editurii Casa de Pariuri Literare, CDPL FEST, se va ține luna aceasta mâine, 23 august, pentru prima dată într-o librărie – Librăria Bastilia -, deși până acum a avut loc numai în Club A. Aflat la cea de-a 25-a ediție, CDPL FEST îi va avea ca invitați pe t.s. khasis, Victor Jalbă-Șoimaru, Radu Ianovi, Livia Ștefan și Octavian Perpelea, iar moderatoarea evenimentului va fi Cătălina Bălan. Se vor sărbători, cu această ocazie, patru ani de CDPL (Mulți ani înainte îi urăm editurii!).
P.S.: Dacă tot am amintit de CDPL, pe blogul editurii puteți citi Cum vă place, un fragment dintr-un viitor roman al lui Radu Mareș.
Ziua Limbii Române, sărbătorită, între 29-31 august, la București
Târguri de carte, dizertaţii, dezbateri, prelegeri, programe artistice, concursuri de poezie, cenacluri, recitaluri de poezie, spectacol de muzică Mult e dulce şi frumoasă limba ce-o vorbim și o depunere de coroane la mormântul lui Mihai Eminescu şi la mormintele scriitorilor români din Cimitirul Bellu sunt activitățile propuse de Primăria Sectorului 2, în perioada 29 – 31 august, pentru sărbătorirea Zilei Limbii Române (din februarie 2013, aceasta este celebrată pe 31 august). Programul complet poate fi consultat aici.
Noutăți editoriale
Arta ca terapie, de Alain de Botton și John Armstrong
Editura Vellant iese la înaintare, spre sfârșitul verii, cu un volum de excepție: Arta ca terapie (traducere de Bogdan Lepădatu), semnat de binecunoscutul Alain de Botton și de John Armstrong.
„Care este rolul artei? Alain de Botton și John Armstrong ne propun o privire nouă asupra subiectului: arta nu doar ca obiect al contemplației, ci ca mijloc de cunoaștere și înțelegere a propriei vieți. Folosind peste 150 de exemple din artă, arhitectură și design, Arta ca terapie analizează unele dintre cele mai personale dileme ale existenței: De ce munca nu-mi aduce mai multe satisfacții? Cum de alţii au o viață mult mai interesantă? Aș putea să mă înţeleg mai bine cu ceilalți? De ce politica este atât de deprimantă? Această carte vorbește despre lecțiile neașteptate de viață aflate în spatele unor lucrări de artă: arta ca formă de terapie”, ni se spune într-un fragment din descrierea cărții. Ei, cum vă sună?
Manualul întâmplărilor, de Ștefan Agopian
Personal, mă bucură tare mult reeditarea volumului Manualul întâmplărilor, de Ștefan Agopian, la Editura Polirom, în colecția „Fiction LTD” (152 de pagini). Nu de alta, dar ediția de la Humanitas, de exemplu, din 1993, precum și cea tot de la Polirom, din 2008 (colecția OPERE. Ștefan Agopian), au fost epuizate. Iar eu, din păcate, n-am reușit să apuc vreuna dintre ediții, așa că vestea aceasta îmi pică numai bine :). Sper că și vouă.
Iată ce spune Petru Creția despre cartea lui Ștefan Agopian și despre scriitorul cu pricina, în postfață: „Un scriitor de statura lui Ştefan Agopian este stăpîn pe tot ce face, pe structura întregului şi a părţilor, pe cadenţa frazelor, pe alegerea şi întrebuinţarea cuvintelor, pe realităţi şi fantasme, pe natura şi funcţia personajelor şi, fireşte, pe inefabilul care face un stil şi o operă. De asemenea el îşi alege, de fapt îşi construieşte, o anume lume situată cumva în timp, şi apoi face cu ea ce vrea, după geniul său. Face ce vrea, dar şi ceva pe deasupra, de care, în mod necesar (şi salutar în cazul scriitorilor mari), nu este şi nu trebuie să fie pe deplin conştient. Structurile de adîncime ale unei scrieri de rang înalt ţin de structurile de adîncime ale psihicului. Or, acestea, în taina lor, nu sînt niciodată un conglomerat de pulsiuni incongruente, sînt ceva tot atît de coerent ca un destin şi transmit coerenţa acestora şi adîncimea aceasta operei literare, constituind-o într-o lume.”
Bine că ești tu deștept!, de John Farndon
Cea de-a cincea carte din campania Cartea de vacanță, inițiată de Editura Nemira, în parteneriat cu ziarul Libertatea (despre proiect v-am povestit, pe scurt, aici), a apărut astăzi la chioșcurile de ziare: Bine că ești tu deștept! (în traducerea Adrianei Bădescu, colecția Bonton, 312 pagini), de John Farndon.
Despre carte: Bine că ești tu deștept! „ne învaţă cum să depăşim clişeele gândirii printr-o serie de chestionare bizare puse de profesorii de la Oxford si Cambridge – asa-numitele întrebări Oxbridge.
Spre exemplu: Ce se întâmplă când scapi din mână o furnică? Sau: De ce nu poţi aprinde o lumânare într-o staţie cosmica? Sau, şi mai şi: Este echitabil ca planul unei femei de a-şi vopsi uşa casei în purpuriu într-o zonă de conservare urbanistică a fost respins? Sigur, aţi putea spune că asemenea întrebări sunt complet inutile, dar autorul acestui bestseller v-ar contrazice. Drept dovadă, acest obicei devenit tradiţie al profesorilor de la Oxford şi Cambridge de a separa grâul de neghină şi candidaţii destepţi de ambele”. O găsiți la chioșcuri la prețul de 14.99 de lei.
Caterina de Medici. Regina nopții sângeroase, de Christopher Gortner
Dacă sunteți amatori de ficțiune istorică, iată un nou titlu de la Editura Litera care vă va suscita, cu siguranță, interesul: Caterina de Medici. Regina nopții sângeroase, de C.W. Gortner, un volum care încearcă să răspundă la întrebarea „Cine a fost cu adevărat Caterina de Medici, temuta regină a Franței secolului al XVI-lea?”.
Descrierea cărții ne aduce mai multe informații: „Născută în Florența Renaşterii, Caterina, nepoata lui Lorenzo Magnificul, este nevoită să accepte o căsătorie de conveniență cu Henric al II-lea, delfinul Franței, și astfel ajunge la curtea regelui Francisc I. Deși se bucură de sprijinul acestuia până la moartea lui, are de înfruntat rivalitatea Dianei de Poitiers, amanta soţului ei. Caterina trăiește într-o epocă marcată de intrigi și de războaie religioase, culminând cu Masacrul din Noaptea Sfântului Bartolomeu. Joacă un rol important în frământările epocii, fiind acuzată de egoism și sete de putere. Totodată, este considerată o adeptă înflăcărată a ştiinţelor oculte, numele ei fiind legat de cel al lui Nostradamus. Cartea de față vă provoacă să-i călcaţi pe urme, călătorind în timp şi într-o epocă marcată de lupte pentru tron, dar şi presărată cu poveşti de dragoste”.
Dominic. Un câine cu suflet de aur și nervi de oțel, de William Steig
Avem și o apariție proaspătă pentru cei mici, direct de la Editura Arthur: Dominic. Un câine cu suflet de aur și nervi de oțel (în traducerea Laurei Albulescu), scrisă și ilustrată de William Steig.
Se pare că, în cele 168 de pagini, ne vom îndrăgosti de Dominic, câinele care trece prin tot soiul de aventuri: „Dominic este povestea unui câine vesel, curios și însetat de aventură, care pleacă într-o bună zi în lume să-și caute norocul. Iubește viața, natura, este foarte galant cu doamnele și adoră să cânte la piccolo. Pe drum întâlnește o vrăjitoare-crocodil, un drac de mare care îi dăruiește o suliță, se luptă vitejește cu o gașcă de ticăloși, îi ajută pe alții mai nefericiți ca el și-și face o groază de prieteni. Vestea despre curajul nemaivăzut, entuziasmul și generozitatea acestui câine se răspândește ca fulgerul și Dominic devine o legendă vie”.