Dacă în anii trecuți umblam prin târgurile de carte fără un scop precis, de data aceasta am stat cu ochii în patru la târgul Bookfest 2016, pentru a vă povesti și vouă cum a fost. M-am hotărât să merg chiar în prima zi, pentru a scăpa de aglomerația din weekend – chiar dacă atunci se organizează cele mai importante evenimente și lansări, nu prea mai găsești loc să te miști nestingherit prin standuri. S-a nimerit să fie chiar 1 iunie, zi pe care am sărbătorit-o la Bookfest, cot la cot cu cetele de copii mai mici sau mai mari care au participat la activitățile organizate special pentru ei.

Am reperat o mulțime de apariții recente pe care mi-aș dori să le citesc, dar, cum bugetul meu este cam limitat înainte de vacanță, am înghițit în sec și mi-am luat doar câteva titluri mai vechi, care aveau o reducere substanțială. Am rămas, însă, cu gândul la „Istanbul Istanbul” de Burhan Sönmez și „Ridicat de la pământ” de José Saramago (Editura Polirom), „Ultimii martori” de Svetlana Aleksievici (Editura Litera), „Crabii eremiți” de Anne B. Ragde (Editura Univers), „Un cititor în pădurea din oglindă” de Alberto Manguel (Editura Nemira), „Povestea noului nume” de Elena Ferrante (Editura Pandora M), „Împotriva interpretării” de Susan Sontag și „Arta de a cere” de Amanda Palmer (Editura Vellant), „Vremuri second-hand” de Svetlana Aleksievici și „Jurnalul” lui Mihail Sebastian (Editura Humanitas). Oricum, la târgul Bookfest 2016 se găsesc cărți pentru toate bugetele, cu titluri mai vechi alături de cele noi, așa că nu aveți cum să plecați de acolo cu mâna goală.

Editura Litera

Abia intrată la târg, am și zărit-o pe Zeruya Shalev la standul Israelului, țara invitată la această ediție a târgului de carte Bookfest. Am recunoscut-o imediat pe scriitoarea israeliană, înaltă și cu o frumusețe atipică, care s-a dovedit și foarte amabilă, dându-mi voie să o fotografiez lângă fabrica de vise din stand. Mi-a plăcut tare mult spațiul amenajat sub sloganul „Never Stop Dreaming”, foarte colorat și simpatic; la fabrica de vise îți poți scrie dorințele pe un bilețel, eliberându-le apoi în târg sau afară, agățate de sfoara unui balon.

Zeruya Shalev la standul Israelului

Zeruya Shalev la standul Israelului

Programul țârii invitate de onoare poate fi consultat pe site-ul oficial al proiectului, unde găsiți și informații despre cei șase autori prezenți la târgul Bookfest 2016. De neratat, pe lângă întâlnirea cu Zeruya Shalev – prilejuită de apariția în limba română a romanului Durere, în colecția „Biblioteca Polirom” -, este întâlnirea cu Meir Shalev (nu este doar o potrivire de nume, căci Zeruya este verișoara lui Meir), al cărui „Roman rusesc”, apărut la Editura Univers, mi-a plăcut tare mult (încă nu mi-am pierdut speranța că îi vor apărea și celelalte romane la noi). Editura Humanitas a pregătit o dezbatere cu istoricul Fania Oz-Salzberger, coautoare alături de Amos Oz a bestsellerului Evreii şi cuvintele.

O noutate a târgului Bookfest 2016 este cotidianul gratuit Bookshake, scris și editat chiar la fața locului de echipa Bookaholic și Florin Iaru, în colaborare cu Centrul Ceh. Le-am găsit pe colegele mele la doi pași de standul Israelului, lucrând de zor alături de simpatica cehoaică Jiřina Vyorálková, de Iulia Țurcanu – design – și Ana Preduș – ilustrație. Dacă vă lovește inspirația și vreți să le dați o mână de ajutor, puteți participa la scrierea articolelor până duminică, 5 iunie, în timp ce beți o cafea la standul Bookshake, aflat la intrarea în Pavilionul C4. Dacă nu aveți poftă de cafea, poate vă tentează o bere, căci în stand se află și un frigider plin cu Staropramen. În caz că nu ajungeți la târg, puteți găsi cotidianul în librăriile din București, iar articolele sunt publicate zilnic și pe site-ul Bookaholic.

Standul Bookshake la Bookfest 2016

Standul Bookshake la Bookfest 2016

De-a lungul anilor, am observat că nu se pune mare accent pe designul standurilor la târgurile de carte, cu câteva excepții. Fie că este vorba de lipsa fondurilor necesare, fie că este o investiție pe care editurile nu o consideră necesară, fie din alte motive, aspectul „ieșit din tipare” nu pare să fie o prioritate, deși un stand amenajat după un concept aparte iese imediat în evidență și te îmbie să-i treci pragul. La capitolul „design interesant”, am remarcat standul ICR, decorat în stil dadaist pentru a sărbători centenarul DADA.

Standul Institutului Cultural Român

Standul Institutului Cultural Român

Mi-a plăcut și spațiul dedicat țărilor arabe, cu o zonă de relaxare amenajată în stil tradițional (recunosc, totuși, că n-am îndrăznit să mă așez pe perne – totul arăta mai degrabă a expoziție). În același stand se află și Librăria Kyralina, cu cărți în limba franceză.

Zonă de relaxare la standul țărilor arabe

Zonă de relaxare la standul țărilor arabe

Standul RAO sare și el imediat în ochi, datorită culorilor îndrăznețe de bomboane fondante (librarii purtau tricouri asortate).

Standul Editurii RAO

Standul Editurii RAO

Mi-a plăcut felul în care Editura Litera a pus în valoare cărțile Svetlanei Aleksievici și ale lui Karl Ove Knausgård (mai puțin căruciorul cu flori, unde „Lupta mea” se potrivește ca nuca-n perete). Pe lângă „Războiul nu are chip de femeie”, a mai apărut un nou volum de Svetlana Aleksievici, „Ultimii martori”, iar „Soldații de zinc” este în curs de apariție. Mi-a atras atenția și „Tot ce nu ţi-am spus” de Celeste Ng, bestseller Amazon, care promite o lectură lejeră de vară.

Cărțile lui Knausgaard la standul Editurii Litera

Cărțile lui Knausgaard la standul Editurii Litera

Svetlana Aleksievici la standul Litera

Svetlana Aleksievici la standul Litera

La Editura ALL, am observat că a apărut o nouă carte de Jon Mc Gregor. „Aşa ceva nu ţi s-ar putea întâmpla niciodată”. În stand se află și „Strada Reducerilor” – câteva rafturi cu cărți la 5 și 10 lei, un pic ascunse, pe care nu le-am observat imediat. Sunt destule titluri care merită cumpărate la acest preț – eu am remarcat „Dacă citești asta înseamnă că am murit” de Andrew Nicoll și „Anticarul” de Julian Sanchez, taman bune de luat în vacanță.

Standul Editurii ALL

Standul Editurii ALL

„Strada reducerilor” la Editura ALL

„Strada reducerilor” la Editura ALL

În standul Editurii ALL am regăsit și Editura Univers – am observat că unele edituri au împărțit spațiul, așa că fiți cu ochii în patru, nu cumva să le ratați. La Univers am întâlnit-o pe simpatica doamnă Crupenschi, mereu amabilă și cu zâmbetul pe buze, care a devenit deja un fel de emblemă a editurii la târgurile de carte. Reducerile nu erau foarte mari, dar tot m-am oprit să răsfoiesc „Crabii eremiți” de Anne B. Ragde (continuarea la „Plopii din Berlin”) și „Doamna Atatürk” de İpek Çalışlar. Încă nu am curaj să mă ating de imensul „2666” al lui Bolaño.

Ioana Crupenschi la standul Editurii Univers

Ioana Crupenschi la standul Editurii Univers

La Editura Paralela 45 am regăsit clasica insulă cu cărți la 5 lei, dar am văzut și alte oferte bune: mi-am cumpărat volumul de teatru „Ubu” de Alfred Jarry cu numai 20 de lei, ceea ce mi s-a părut un chilipir, și am rămas cu gândul la „Don Quijote de la Mancha” de Cervantes, care costa 50 de lei.

Reduceri la Editura Paralela 45

Reduceri la Editura Paralela 45

Reduceri sunt și la Editura Corint, unde am remarcat o carte nouă despre Duduia: „Scrisori din exil ale Elenei Lupescu”, de Diana Mandache, asta pentru că tocmai am citit „Darul lui Serafim” de Simona Antonescu, unde se vorbește și despre amanta lui Carol al II-lea. De 1 iunie, Corint Junior a organizat un atelier de storytelling pentru copii, „Creează o poveste de aventură după indicii“, moderat de Alexandra Rusu, Managing Partner Booktopia.ro și coordonator al colecției “Aventură & mister”.

Reduceri la Editura Corint și Leda

Reduceri la Editura Corint și Leda

Cărți la Editura Corint

Cărți la Editura Corint

La standul Editurilor Trei și Pandora M, m-am bucurat să văd că a apărut „Povestea noului nume”, al doilea volum din Tetralogia Napoletană a Elenei Ferrante. Sunt și cărți bune la numai 10 lei, printre care am remarcat „Fetița care nu zâmbea niciodată” de Lola Lafon și „Schimbarea. O nuvelă autobiografică” de Mo Yan.

Elena Ferrante

Reduceri la Editura Trei

Reduceri la Editura Trei

De la Curtea Veche mi-am luat, la numai 10 lei, cartea grafică „Zidul – Cum am crescut în spatele cortinei de fier” de Peter Sís. Sunt reduceri substanțiale la aproape toate cărțile, inclusiv la cele din colecția Byblos. Actuala vedetă a editurii, Marian Godină, a lansat miercuri o carte pentru copii, „În misiune cu Marian. Eu nu-s pitic, am ghiozdanul mare”.

Standul Editurii Curtea Veche

Standul Editurii Curtea Veche

Marian Godină la Curtea Veche

Marian Godină la Curtea Veche

La standul Editurii Nemira, pe lângă pachete promoționale și reduceri, am găsit și noutăți: „Un cititor în pădurea din oglindă” de Alberto Manguel, în traducerea lui Bogdan-Alexandru Stănescu, „Misterul regelui. Despre scris” de Stephen King, „Viața mea” de Charlie Chaplin, „E greu să fii zeu” de frații Arkadi și Boris Strugațki.

Noutăți la Editura Nemira

Noutăți la Editura Nemira

Editura Nemira

Editura Vellant are, ca de obicei, un stand mic și cochet. Am remarcat revista de proză scurtă iocan (pe care e musai să o cumpăr), „Împotriva interpretării” de Susan Sontag, primul volum din „Integrala prozei scurte” de Lydia Davis și „Arta de a cere” de Amanda Palmer.

Standul Editurii Vellant

Standul Editurii Vellant

Cărți la Editura Vellant

Cărți la Editura Vellant

La standul Editurii Tracus Arte, am remarcat „Timp cu poeți morți” de poetul coreean Ko Un, dar și o antologie a poemelor lui Matei Vișniec, pe care am pus ochii de când l-am ascultat pe dramaturg recitând câteva poezii la deschiderea FIPB.

Editura Tracus Arte

Editura Tracus Arte

La standul Editurii Monitorului Oficial, mi-au atras atenția o serie de tablouri. Inițial am crezut că sunt de vânzare, dar ulterior am aflat că sunt gravuri originale dintr-o expoziție dedicată lui Brâncuși. Este vorba despre 196 de ex-librisuri realizate de artiști contemporani români din mai multe generații, care s-au reunit la Simpozionul „Ex-libris Constantin Brâncuși 2016”.

Ex-libris Anul Brâncuși

Am trecut și pe la Editura Herg Benet, unde a apărut un nou roman de Cristina Nemerovschi. N-am ocolit nici editurile mai mici care publică autori români: Casa de Pariuri Literare, unde am observat cărți de Nora Iuga și Veronica D. Niculescu, sau Editura Fractalia (care împarte standul cu Editura Hecate), unde am văzut noua carte de Liviu G. Stan, „Casele vor uita”.

Editura Herg Benet

Editura Herg Benet

Editura Casa de Pariuri Literare

Editura Casa de Pariuri Literare

Editura FrACTalia

Editura FrACTalia

Editura Hecate a venit cu reduceri și pachete promoționale. Încă mi-a rămas gândul la cartea lui Jeanette Winterson, „De ce să fii fericită când poți fi normală?”, dar și la câteva cărți SF care par foarte interesante. Eh, le voi cumpăra eu pe toate la un moment dat. 🙂

Pachete promoționale la Editura Hecate

Pachete promoționale la Editura Hecate

Cum prima zi de târg a picat pe 1 iunie, au avut loc o mulțime de evenimente organizate special pentru cei mici, iar câteva edituri au amenajat și locuri de joacă cu activități antrenante și educative. Litera Mică a ținut ateliere de bricolat brățări, ore de lectură și pictură pe față, la Corint Junior s-au construit povești de aventuri la atelierul de storytelling, la standul Israelului s-au proiectat filme de animație cu personaje din lut, semnate de Rony Oren, la balconul din pavilionul C1 au avut loc experimente științifice, au fost personalizate semne de carte și au fost confecționate păpuși din hârtie, Editura Nemi a avut ore de lectură, planșe de colorat și o scenetă interpretată de Trupa Limpopo.

Locul de joacă amenajat de Editura Litera

Locul de joacă amenajat de editura Litera

La standul Editurii Arthur, copiii au asamblat și au colorat jucării marca Foldo, cu care puteau pleca acasă. M-am plimbat un pic și printre mesele pline cu cărți, remarcând din nou copertele foarte faine și oferta variată de titluri pentru copii de toate vârstele.

Loc de joacă la Editura Arthur

Loc de joacă la Editura Arthur

Cărți la Editura Arthur

Cărți la Editura Arthur

Scriitoarea Adina Rosetti, însoțită de ilustratoarea Cristiana Radu, a citit din cartea „De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?… și alte 10 întrebări fantastice”, apărută la Editura Curtea-Veche. Actorul Alex Ștefănescu a interpretat cântece compuse pe baza versurilor din carte.

Adina Rosetti le citește copiilor din cartea „De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”

Adina Rosetti le citește copiilor din cartea „De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”

Editura Humanitas a găzduit un atelier de povestit și desenat cu scriitoarea Ioana Nicolaie, care i-a și ajutat pe copii să completeze biletele de înscriere la tombolă, unde premiul cel mare constă în două biblioteci cu câte 100 de volume.

Ioana Nicolaie la standul Humanitas

Ioana Nicolaie la standul Humanitas

Am observat că editurile de cărți pentru copii devin din ce în ce mai multe – o veste bună pentru cei mici, care au acum cărți pe alese, cu ilustrații și povești frumoase. La colțul de joacă supravegheat de simpatica bufniță a editurii Nemi, copiii au ascultat fragmente din „Alice în Țara Minunilor”, repovestită și ilustrată de Emma Chichester Clark, în lectura scriitoarei și traducătoarei Veronica D. Niculescu, secondată de Laura Câlțea, redactor-șef al Editurii Nemira.

Lectură din „Alice în Țara Minunilor”, de Emma Chichester Clark, la colțul de joacă Nemi

Lectură din „Alice în Țara Minunilor”, de Emma Chichester Clark, la colțul de joacă Nemi

Editura Nemi, cărți pentru copii

Editura Nemi, cărți pentru copii

Am descoperit și o editură nouă de cărți pentru copii, de care nu auzisem până acum – Booklet Fiction. Mi-a atras imediat atenția standul amenajat în culori plăcute, dar și copertele cărților.

Editura Booklet Fiction

Editura Booklet Fiction

Mi-au plăcut întotdeauna cărțile ilustrate și mă bucur că sunt tot mai multe publicații de acest gen pe piața de carte autohtonă, mai ales că editurile colaborează cu ilustratori români (îi puteți întâlni pe o parte dintre ei la standul „Clubul ilustratorilor” din Pavilionul C4). La standul Books Express, care participă pentru prima dată la Bookfest, am întâlnit-o pe Ana Stinghe, o foarte tânără artistă care, la numai 13 ani, a ilustrat cartea „Te iubesc, orice culoare ai avea!” de Mihaela Coșescu.

Ana Stinghe a ilustrat cartea „Te iubesc, orice culoare ai avea!”

Ana Stinghe a ilustrat cartea „Te iubesc, orice culoare ai avea!”

Clubul Ilustratorilor

Clubul Ilustratorilor

Am stat ceva mai mult prin standurile editurilor Polirom și Humanitas, unde am răsfoit o grămadă de cărți pe care le-aș fi luat acasă, dacă nu m-ar fi împiedicat vocea conștiinței aka bugetul. La Editura Polirom și Cartea Românească, nu știam unde să mă uit mai întâi: „Ridicat de la pământ” de José Saramago, „Istanbul Istanbul” de Burhan Sönmez, „O ciudățenie a minții mele” de Orhan Pamuk sunt printre titlurile must-read în ceea ce mă privește. Am observat că au apărut noi ediții pentru „Jucătorul de șah” de Stefan Zweig și „Muzici și faze” de Ovidiu Verdeș, ceea ce m-a bucurat tare mult.

Noutăți la Editura Polirom

Noutăți la Editura Polirom

Editura Cartea Românească

Noutăți la Editura Cartea Românească

În standul uriaș al Editurii Humanitas, povestea s-a repetat. Printre multe titluri bune, m-am bucurat să văd o nouă ediție a Jurnalului lui Mihail Sebastian. Am remarcat și „Toată lumina pe care nu o putem vedea” de Anthony Doerr, „Alice în Țara Minunilor”, de Lewis Carroll, în traducerea Antoanetei Ralian, „Evreii și cuvintele” de Amos Oz și Fania Oz-Salzberger.

Editura Humanitas

Editura Humanitas

Se găsesc și cărți în limba engleză, unele la prețuri foarte bune (în special literatură clasică).

Cărți în limba engleză

Sau poate vă tentează o traistă de pânză pentru a transporta cărțile cumpărate la târg. 🙂 Eu vă doresc o plimbare cât mai plăcută prin târgul de carte Bookfest 2016 și sper să vă întoarceți acasă cu o mulțime de cărți faine, despre care să ne povestiți și nouă. 🙂

traistă de pânză

 

6 comentarii
  1. Alida

    Maine ma prezint si eu la vizita. Sambata boema. Ce oroare am pe astia care pun abtipild pe carte cu pretul sau cu reducerea. Nu se curata mizeria aia cu nimic. Strica coperta la carte. In rest, lectura placuta.

    Reply
  2. Ema Cojocaru Post author

    Mihaela, a trebuit să mă uit din nou pe fotografii ca să identific standul. :)) Traistele sunt (sper că mai sunt) la Pearson, vizavi de Editura Trei și în spatele standului Vellant.

    Reply
  3. Ema Cojocaru Post author

    Alida, să înțeleg că a trecut răceala. 😀 Super, sper să ai parte de o vizită plăcută!
    Mda, nici mie nu-mi plac deloc etichetele astea lipite direct pe carte. Nu se practică doar la noi, am primit și din afară cărți de anticariat cu ditamai eticheta de reducere pe copertă. Cu greu am reușit s-o înlătur.

    Reply
  4. Ema Cojocaru Post author

    Mulțumesc, KJ Mecklenfeld! A fost un târg mai aerisit și mai calm, spre deosebire de Gaudeamus, care mă epuizează în mai puțin de o oră. 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *