Ce ți-e și cu recordurile acestea! Pentru mine e de necrezut ochilor câte nebunii pot face unii oameni pentru a omologa un nou record mondial în Dumnezeu-știe-ce-domeniu, de cele mai multe ori în cele mai trăznite ipostaze. Mi se pare mie sau unii chiar au o obsesie cu recordurile? 🙂 Altfel spus, nu prea pricep la ce-ți folosește un record mondial de tipul ”cel mai greu obiect ridicat cu limba”, ”cel mai rapid om care intră într-o valiză” sau ”cele mai multe linguri ținute pe față”, în afara faptului că e amuzant.

Chiar și-așa, din când în când, mai intru pe unele site-uri (cum ar fi cel de la Guiness World Records) și mă distrez căutând și privind ultimele știri din zona aceasta. 

Pentru că am o perioadă de talmeș-balmeș, azi a fost una dintre zilele acelea când vroiam să mă destind puțin. Și cum nu uit să caut ultimele minuni petrecute în domeniul cărților, am aflat că de curând, pe la jumătatea lunii martie, a fost stabilit un nou record mondial în ceea ce privește cel mai lung lanț domino format din cărți.

La o școală cu profil economic din Częstochowa, Polonia, s-a întâmplat asta, pe 17 martie 2014. Au fost folosite 5.000 de cărți – cu 155 mai multe volume decât în toamna anului trecut, în Antwerp, Belgia, la un târg de carte care dorea ca, prin acest record, să promoveze cărțile și lectura. De ce nu au pus belgienii încă o sută și ceva de cărți să facă cifră rotundă și să nu poată fi învinși atât de ușor, mă depășește. Uitați, de exemplu, că cei din Belgia i-au întrecut pe americanii din Seattle care, în iunie 2013, făcuseră un domino din 2131 de cărți (da, da, datele au fost strânse: o dată la 3-4 luni, hop și-un domino din cărți 🙂 ).

Să le și vedem, zic.

Cel din Polonia, din martie

Cel din Seattle, din iunie 2013

Din pricina unor mistere într-ale tehnologiei, nu am putut aduce pe pagină și clipul din Belgia. Intrați voi aici și convingeți-vă.

Imaginile sunt, într-adevăr, faine, dar rămân cu dilema de la începutul articolului: cu ce ne este util un lanț domino de cărți, în afara faptului că arată bine? Poate (dar poate acesta este mare) să promoveze puțin lectura și universul acesta frumos al cărților.

115810 Sursa

Cu iz de ”știați că” pun aici și alte recorduri din domeniu:

cele mai multe cărți vândute în 24 de ore – se întâmpla în noiembrie 2009, în America, și au fost vândute 44,647 de cărți într-o zi (hmm, mi-aș dori să depășească un lanț de librării din România recordul ăsta, să fie isterie și bătaie pe cărți! Cam utopic, nu?);

– cel mai înalt morman de cărți – într-un minut, o echipă formată din trei oameni, au ridicat un morman de cărți în 2012, cu o înălțime de 1.97 metri, la International Association of Amusement Parks and Attractions Convention;

Books Main

Sursa

– cei mai mulți oameni cu cărți ținute pe cap – în Philippine, în 2008, 939 de participanți. Record depășit în 2012, la o școală din Sydney. Participanți: 998 de profesori și elevi.

956667-book-balance

Cam așa. Sursa

– cele mai multe cărți donate într-o săptămână – mai exact, 657,061 (wow!). Ispravă realizată în Jamaica, în mai 2010.

cei mai mulți autori citind din cărțile lor consecutiv – evenimentul a durat 28 de ore, timp în care 111 scriitori irlandezi au citit, fiecare pentru 15 minute, din cărțile lor. S-a întâmplat în iunie 2012, la cea de-a 25-a aniversare a Centrului pentru Scriitorii Irlandezi.

Gata, dacă nu v-ați satisfăcut curiozitatea, intrați aici și continuați voi :).

În România, de curând, a fost scris cel mai rapid roman din lume: 53 de scriitori au scris, în 5 ore și 35 de minute, o carte, Moș Crăciun & Co, în decembrie 2012 (l-am citit, e ok, chiar dacă e scris la atâtea mâini).

Recunosc, mie mi-ar plăcea să se întâmple la noi și un record de tipul ”cei mai mulți oameni citind în 24 de ore” sau ”cele mai multe cărți citite de un om într-o săptămână” ș.a.m.d. Acestea cred că ar promova mai eficient lectura.

Surse: ebookfriendly.comworldrecordacademy.com, designtaxi.comtelegraph.co.ukguinnessworldrecords.com

 

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *