N-am mai răsfoit de ceva timp cărţi cu basme, aşa că am putea să o facem azi, mai ales că se apropie 1 Iunie şi gândurile tuturor se îndreaptă spre copilărie. Şi cum una dintre cele mai cunoscute şi îndrăgite poveşti este Cenuşăreasa, haideţi să vedem o carte frumoasă cu aventurile acesteia!

Nu cred că mai există cineva care să nu ştie subiectul acestui basm, cunoscut în lumea întreagă graţie celebrelor versiuni ale lui Charles Perrault şi ale fraţilor Grimm: tânăra rămasă orfană de mamă e nevoită să suporte umilinţele surorilor vitrege şi caznele la care o supune mama vitregă, dar are parte de un final fericit alături de prinţul pe care a reuşit să-l farmece în noaptea balului.

De-a lungul timpului au fost publicate nenumărate ediţii ale basmului, beneficiind de ilustraţii dintre cele mai frumoase, realizate de nume cunoscute din domeniu. Dar ediţia care mi-a atras atenţia şi pe care vi-o prezint şi vouă este cea ilustrată de Roberto Innocenti. Veţi înţelege imediat de ce, dar mai întâi să ne îndreptăm atenţia către ilustratorul italian amintit.

Innocenti s-a născut în 1940 într-un mic orăşel de lângă Florenţa şi la 13 ani a părăsit şcoala pentru a lucra într-o oţelărie, ajutându-şi astfel familia. La 18 ani s-a mutat la Roma şi a început să lucreze într-un studio de animaţie. Autodidact şi înzestrat cu mult talent, s-a apucat de ilustraţii şi s-a mutat în Florenţa unde iniţial s-a axat pe crearea de postere pentru cinema şi teatru şi ulterior a început să ilustreze cărţi. În ciuda faptului că nu  are studii de specialitate, Roberto Innocenti a dat dovadă de un fin simţ artistic, stilul său extrem de detaliat şi realist fiind repede apreciat şi aducându-i ilustratorului italian recunoaştere internaţională şi multe premii.

Cenuşăreasa se află printre primele sale lucrări şi abordarea sa e diferită de toate celelealte ilustraţii realizate până atunci pentru acest basm. Innocenti a lăsat de-o parte regatul îndepărtat din timp şi spaţiu şi straiele peticite ale eroinei şi, prin intermediul desenelor sale, a plasat povestea în peisajul englezesc, în tumultuoşii ani ’20.

Această alegere extrem de originală, i-a dat ilustratorului posibilitatea de a prezenta imagini din arhitectura londoneză, precum şi moda vremii: simpaticele rochii flapper, pălăriuţe fistichii, costumele de marinar purtate de băieţei.

În viziunea lui Innocenti, Cenuşăreasa devine un personaj cu o poveste care nu cunoaşte limitări temporale sau de spaţiu, căci o persoană îşi poate reveni din propria tristeţe, îşi poate învinge ghinionul şi poate înfrânge opresiunea, în orice timp şi loc. Se păstrează acelaşi fir narativ însă, balul, dansul cu prinţul, celebrul pantof de sticlă pierdut pe scările palatului, chiar dacă dovleacul fermecat ar putea să se transforme foarte bine într-o maşină cochetă, aşa cum erau toate cele ale epocii.

Ilustraţiile lui Roberto Innocenti dau un aer proaspăt şi o strălucire aparte poveştii, mai ales acum, când imaginea anilor ’20 e atât de vie graţie apariţiei lui The Great Gatsby în cinematografe şi când tot mai multă lume e atrasă de stilul, moda şi accesoriile acelor vremuri.

Cartea e o adevărată surpriză, un cadou plăcut pentru toţi cei ce îndrăgesc basmele, fie ei prichindei sau adulţi cu suflet de copil, iar cei care şi-o doresc o pot achiziţiona de aici.

surse: cizgilimasallar.blogspot.camonicasilva.it

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *