Nu se poate să nu fi observat, până acum, cât de mult ne plac reclamele la cărți, la sau în librării, în biblioteci, cele pentru promovarea lecturii sau scurtmetrajele cu și despre cărți. Ne fac să avem încredere în viitorul lecturii (deși moartea literaturii a fost proclamată cu ceva timp în urmă 🙂 ), ne distrează la maxim și ne inspiră. Iată motivele principale pentru care astăzi luăm, din nou, o meritată pauză de publicitate și vizionăm, împreună cu voi, cinci clipuri care fac reclamă la serii de cărți.
Mi-au atras atenția video-urile care au un fir narativ, cele care spun o scurtă poveste înainte de a promova cărțile respective, așadar cele care sunt bine gândite – și asta pentru că, să fim serioși, în marea de cărți în care ne scăldăm, nu putem reține o reclamă (pentru ca apoi să mergem să cumpărăm produsul/ produsele acelea) decât dacă empatizăm, într-un fel sau altul, cu ea.
Bineînțeles, până și în selecția de clipuri pe care le veți vedea mai jos, se mai strecoară clișee, mici tușe exagerate, note de idealism etc. Însă, credeți-mă pe cuvânt, acestea sunt printre cele mai bune reclame la serii de cărți.
Bun, acum să dăm play și le putem comenta în spațiul din josul paginii :).
Începem cu o reclamă veche, de prin anii ’80, care aducea în prim plan o serie de cărți pentru copii – Rainbow Brite Story Books. Nu știu cum erau, dar par faine în clipul acesta. Și se pare că există un fan al acelor volume, care a realizat un site dedicat seriei, unde puteți citi online câteva dintre cărțile respective.
Continuăm cu o serie de cărți dedicată adolescenților, Wizard Books. Am apreciat resursele investite în crearea acestui video, precum și modul în care a fost realizat (chiar cred că ceva de tipul acesta ar atrage mulți copii). Cipul a fost făcut de un profesionist, regizorul Simon Hunter.
http://youtu.be/u0bIxJLnPrM
Cu următoarea reclamă intrăm în lumea tinerilor amatori de intrigi polițiste – Summit Murder Mystery Series. Cum sunt cărți de consum, e facil să le faci publicitate, mai ales dacă pui citate de coperta a patra. Totuși, am inclus-o în această listă pentru că are doi autori, destul de cunoscuți de către cei care apreciază genul (Charles G. Irion și Ronald J. Watkins), care au scris cărțile din serie împreună; dar și pentru că este o expunere succintă, cu o coloană sonoră cât de cât interesantă.
Cărțile de buzunar devin un real instrument detectivistic în clipul de mai jos – simpatic și amuzant (”Here, that’s all the help you need”, spune femeia din video, întinzându-i tânărului o carte; mărturisesc că și mie îmi vine să fac asta uneori 🙂 ). Bine, la sfârșit devine un pic penibil, însă primele secunde sunt geniale.
Dacă întâi v-ați uitat la reclamă și acum citiți rândurile acestea, știu ce o să-mi reproșați: că este un clip stupid, cu discursuri motivaționale jenante, ce ne bagă pe gât o serie de cărți (Worst Case Scenario) care nu vă interesează (sau poate da?). Ei bine, inițial, vă dădeam dreptate. Însă, văzând reclama de mai multe ori, mi s-a părut din ce în ce mai hilară și mi-a devenit dragă. Dacă vă consolează, să zicem că e o plăcere vinovată (oricum, într-o oarecare măsură, e creativă).
Și dacă vi s-au părut măcar interesante reclamele de mai sus, meritați un bonus :). O animație faină, ce se folosește de seria de cărți ”Classic American Authors”, ”intervievând” câțiva dintre autorii foarte cunoscuți. Cum vi se pare John Steinbeck în această ipostază?
http://youtu.be/4KCdSyspofo
Sursă: youtube.com
Sursă imagine principală: milieuhomegoods.com
E posibil ca pentru puristi cartile de mai jos sa fi o adevarata blasfemie totusi, oricare ar fi parearea despre carti, spoturile sunt geniale :))
http://www.youtube.com/watch?v=s5VVFf4vmgY
http://www.youtube.com/watch?v=RO-eXSvEJoc
Sunteti nebuni,fratilor!