
Am vorbit despre personaje ficționale care citesc în desene animate (aici) și despre cele care citesc în filme (aici). Nu puteam rata serialele TV americane, unde, nu știu dacă ați observat prinși în acțiunea filmului, se citește foarte mult.
Acum cinci ani, a te uita la seriale TV mi se părea o totală pierdere de timp. Nu găseam scopul unei astfel de pasiuni – mie îmi plăceau cărțile și filmele artistice și atât. Ideea de a urmări în mod constant, timp de săptămâni, luni, ani, un serial mi se părea inutilă. Nu mai este nevoie să vă spun că, din pricina unui factor personal, am ajuns să fiu un fan al seriilor americane. Nu există o săptămână, oricât de aglomerată, în care să nu văd măcar un episod.
Și de multe ori mi s-a întâmplat să pun pauză filmului, în încercarea de a prinde titlul cărții pe care îl citește un personaj sau altul (sunt sigură că și vouă vi s-a întâmplat) – bineînțeles, acesta urma să fie notat dacă mi-era necunoscut.
De aceea, am ales pentru voi câteva dintre serialele TV în care se citește masiv.
Avertizare: dacă sunteți niște bookaholici pasivi momentan, este posibil ca imaginile de mai jos să vă facă și mai mult chef de citit 🙂 – sau de urmărit episoadele în cauză.
Încep seria de imagini cu legendarul Star Trek: The Next Generation (care a rulat între 1987 și 1994), având 7 sezoane. Chiar dacă nu sunteți fan seriale SF, sunt convinsă că ați auzit despre Star Trek sau ați urmărit măcar un episod.
Jean-Luc Picard citește Ulise de James Joyce
(recenzia noastră la o altă carte de-ale lui Joyce, aici)
Tot Jean-Luc Picard, de data aceasta cu Hamlet, de Shakespeare
Q citind Operele complete comentate ale lui Shakespeare, de Howard Staunton
Freaks and Geeks este un serial TV care nu a avut decât un sezon (1999-2000), fiind apoi întrerupt. Însă în cele 18 episoade și printre zecile de probleme adolescentine, puștii din serial chiar citesc!
Daniel Desario citind Pe drum, Jack Kerouac
(părerea noastră despre carte aici)
Sam Weir și Crimă și pedeapsă, de Dostoievski
(despre care am mai scris aici)
Community este un serial din 2009, care încă rulează. A câștigat și un premiu Emmy, pentru curioși :). Este tot pentru și cu adolescenți, tocmai de aceea mi se pare tare fain că unele personaje au și scene de lectură.
Abed Nadir, prins în flagrant delict cu romanul lui Alan Dean Foster, Cronicile lui Riddick
Britta Perry citește 1984, de George Orwell
(un clip rar cu Orwell găsiți aici)
Jenny Adams și frumoasa carte Mândrie și prejudecată, de Jane Austen
(păreri despre de ce am mai citi Austen sau pro și contra aici și aici)
Pretty Little Liars a început în 2010 și se află în prezent la cel de-al patrulea sezon. Personal, mie nu îmi place deloc ideea acestuia, însă, pentru că oamenii de acolo citesc, l-aș recomanda ca bibliografie :).
Aria Montgomery și Harper Lee, Să ucizi o pasăre cântătoare
Toby Cavanaugh absorbit de Salinger – De veghe în lanul de secară
(despre Salinger puteți să mai citiți aici)
Emily Fields cu Marile speranțe ale lui Charles Dickens
(despre lumea lui Dickens, aici)
Parks and Recreation, cu două nominalizări la Globul de Aur și 5 sezoane, este o poveste în care personajele principale încearcă să-și facă din micul lor oraș un colț de lume mai bun. Eu cred că reușesc să facă acest lucru prin lecturile lor, chiar dacă sunt mai comerciale :). Iată ce citesc:
Ron Swanson citind o carte de Patrick O’Brian – The Nutmeg of Consolation
Donna Meagle și Fifty Shades of Grey, E.L. James
(recenzia noastră aici)
Tom Haverford citind, în mod uimitor, Breaking Dawn de Stephenie Meyer
The Gilmore Girls nu mai au nevoie de nicio prezentare (7 sezoane, între 2000 și 2007). Într-un scenariu fain, care te prinde, personajele sunt des surprinse citind – mai ales Rory, bookaholica absolută :). Am văzut o listă exhaustivă de cărți pe care le citește adolescenta sau alte personaje secundare din acest serial și este minunată, cu peste 250 de volume!
Cine a crescut cu acest serial este imposibil să nu se fi îndrăgostit iremediabil de lectură.
În imaginile de mai sus, Rory citește A Heartbreaking Work Of Staggering Genius de Dave Eggers, Howl de Allen Ginsberg, The Unabridged Journals of Sylvia Plath de Sylvia Plath, Aventurile lui Huckleberry Finn de Mark Twain, Sexus de Henry Miller
Lane Kim – din ultima imagine – citește What To Expect When You’re Expecting by Heidi E. Murkoff & Sharon Mazel
Lorelai este prezentă în imagini cu Nickel And Dimed de Barbara Ehrenreich și The Dirt-Motley Crue: Confessions of the World’s Most Notorious Rock Band de Motley Crue
Jess Mariano lecturează Abatorul Cinci de Kurt Vonnegut și Un veac de singurătate de Gabriel Garcia Marquez
Tin minte ca Lorelai (“Fetele Gilmore) a citit intr-un episod “Marile sperante” de Charles Dickens. Imediat dupa aceea am facut si eu rost de carte si am citit-o :))
Ce frumos! 🙂 Mie mi s-a întâmplat doar să-mi facă un chef nebun de citit când mă uitam la seriale.
“Flagrant” este adjectiv si, conform DEX, inaeamna “evident”, “izbitor”, deci corect se spune “a prinde in flagrant delict”, adica a prinde pe cineva savarsind un delict care, tocmai pentru ca e surprins la fata locului, in plina desfasurare, e unul flagrant, evident.
De altfel, DEX da si definitia sintagmei “flagrant delict”: “infracțiune descoperită în momentul savârșirii ei sau înainte ca efectele ei să se fi consumat”
Sper sa va fi fost de folos,
Diana
Mulțumesc tare mult pentru observație! Ai dreptate 🙂
Un veac de singuratate, nu O suta de ani
Ops, mi-a scăpat 🙁
Tot Jess citeste, in NY, pe banca, The Electric Kool-Aid Acid Test – Tom Wolfe