Ni se pare atât de normal că ştim să citim şi să scriem – ca să nu mai spun că ne şi place la nebunie – încât uităm adesea că sunt o grămadă de persoane în lume care nu se pot bucura de aceste privilegii. Fie că este vorba de sărăcia care multora nu le permite să urmeze o şcoală, de dezinteres, incapacitate psihică sau alte motive, rata analfabetismului în lume se prezintă la cote alarmante.
De cele mai multe ori când vorbim despre analfabetism gândul ne poartă spre continentul african (a devenit deja o obişnuinţă ca atunci când se face referire la probleme grave ale umanităţii, lumea să se gândească automat la Africa). Şi chiar dacă în acest caz e adevărat că în topul ţărilor cu cei mai mulţi analfabeţi se află state ca Nigeria, Burkina Faso, Gambia, Senegal sau Sierra Leone, să nu uităm nicio clipă că şi în lumea noastră modernă şi considerată civilizată există analfabeţi. Chiar în toamna anului trecut, în preajma datei de 8 septembrie, Ziua internaţională a alfabetizării, Comisia Europeană a făcut public un raport privind această problemă, folosind sloganul deloc îmbucurător „pentru un european din cinci, lumea e greu de citit”.
Trăim un paradox. În vreme ce era digitală cere o sofisticare culturală din ce în ce mai mare, milioane de europeni de toate vârstele trăiesc sub pragul acceptabil al alfabetizării
spune raportul.
Numeroase ONG-uri sau persoane bine intenţionate şi a căror situaţie financiară le permite contribuie în diverse moduri la programe de alfabetizare.O astfel de iniţiativă, menită să atragă atenţia asupra analfabetismului aparţine unui studio de design belgian, numit Beshart şi situat în Antwerp. Pornind de la o idee interesantă şi frumoasă, cei de la Beshart au reuşit să strângă o sută de artişti din 28 de ţări, care şi-au dat frâu liber imaginaţiei, într-un proces de creaţie unic: împreună au creat designul coperţilor celor mai bune 100 de romane ale tuturor timpurilor (aşa cum au fost clasificate de The Observer în 2003). Rezultatul a fost o minunată colecţie de postere ce prezintă direcţiile contemporane în design şi ilustraţie. Colecţia a fost prezentată pentru prima dată în incinta primăriei din Antwerp, iar acum se găseşte online aici. O parte din veniturile rezultate din vânzarea acestor postere sunt destinate unui program de alfabetizare ce aparţine UNESCO şi care încearcă să ajute fetele şi femeile din Africa.
Iată câteva dintre aceste creaţii care sper să vă placă.
Jennifer Collier (Marea Britanie)
Ilya Donets (Rusia)
Margarita Schetinskaya (Rusia)
Lobulo Design (Marea Britanie)
Robinson Crusoe de Daniel Defoe, artist Dima Boulad (Liban)
sursa imaginilor
Thank you for this wonderful article and for sharing our project with your readers.
All the best,
Tom
Your project is wonderful and deserves to be known. I’m sure many of our readers liked it and I hope they will buy some posters or somehow get involved in the fight against illiteracy.