Concurs închis! Câştigător: Anca M. Mulţumim tuturor pentru comentarii şi propunerile interesante.

Începând de azi şi până vinerea viitoare puteţi câştiga un pachet de 3 cărţi din colecţia Top 10+ a editurii Polirom. Iar cărţile sunt mai mult decât de top: Iubita locotenentului francez, de John Fowles; Fraţii Karamazov, a lui Dostoievski; şi Un om sfârşit, de Giovanni Papini.

Pentru a câştiga acest frumos pachet de cărţi-repere pentru literatura secolului XX trebuie să răspundeţi la următoarea întrebare: ce carte foarte importantă pentru literatura secolului trecut, care v-a plăcut, v-aţi dori să fie publicată în colecţia Top 10+ şi de ce. Deadline: Vineri, 16 decembrie, ora 12.00.

Noi, echipa Bookaholic, vom selecta răspunsul câştigător dintre cele mai interesante şi creative comentarii primite de la voi (aveţi grijă ca adresele de e-mail indicate să fie valide şi corecte, pentru a vă putea contacta). Şi trebuie să recunoaştem că ne tentează toate aceste cărţi mari în format mic: altfel de apropii de ele 🙂 ÎNCHIS!

Mult succes!

 

38 comentarii
  1. Diana

    O carte pe care mi-as dori sa o citesc tradusa in limba romana, in cadrul colectiei Top 10+, este “A House for Mr Biswas” de V.S.Naipaul. Un scriitor ce reflecta cu luciditate asupra unei societati in transformare, in care personajele isi cauta locul printre valorile traditionale si sentimentul de apartenenta si limitarile intampinate in dorinta de a progresa. Framantarile, singuratatea, multele moduri in care un traseu poate fi obturat sunt conturate atent, Naipaul privind chirurgical lujmea din care face parte si creind scene puternice pentru a o reda. Naipaul este un autor pe care m-as bucura sa il citesc in romana, alaturi de alti scriitori pe care editura Polirom i-a impus pe piata de carte romaneasca, precum Orhan Pamuk, Salman Rushdie, Ha Jin.

    Reply
  2. Angela

    Multe titluri ar putea fi propuse, dar tinand cont de cartile din lista Top 10+, alegerea mea se opreste asupra romanului politic 1984 de scriitorul britanic George Orwell. Este o carte cu un subiect de actualitate si care se poate constitui intr-un semnal de alarma. Fictiune sau realitate, cartea urmareste destinul unui om aflat sub permanenta constrangere si supraveghere a sistemului conducator. Personajul principal desi depune eforturi repetate pentru a se sustrage controlului absolut, sfarseste prin a fi iremediabil inglobat in structura sistemului. 1984 impreuna cu Minunata lume noua a lui Aldous Huxley reprezinta doua alternative ale viitorului posibil, care trebuie aduse la cunostinta cat mai multor cititori.

    Reply
  3. miruna g.

    Mi-ar placea sa regasesc in aceasta colectie romanul “Lumea vazuta de Garp” de John Irving si asta pentru ca, dupa parerea mea, ar intregi-o, fiind vorba despre o lectura obligatorie pentru orice cititor care se respecta. Si cred ca acesta este scopul colectiei Top 10. Sa le ofere iubitorilor de lectura o colectie de lecturi “clasice” in sensul actual al cuvantului. Am avut placerea de a o imprumuta de curand de la biblioteca si am sfarsit prin a o citi pe nerasuflate, trezindu-ma in toiul noptii pentru inca o repriza de lectura, doar la gandul ca nu pot dormi fara sa aflu ce s-a intamplat in urmatoarele 50 de pagini. A fost o lectura care m-a tinut cu sufletul la gura, care m-a facut sa rad cu gura pana la urechi, trecand de la o stare emotionala la alta intocmai ca intr-ul montagne russe veritabil. La ce altceva sa ma fi asteptat cand romanul vorbeste despre Garp, copilul conceput prin vointa unei infirmiere feministe radicale, care decide sa isi ia soarta in propriile maini… si spun asta la modul cat mai serios. Jenny Fields, mama feminista, ajunge simbolul acestei miscari, dar nu inainte de a-si creste fiul fara ambitii sociale, insa un familist convins, cu o masculinitate relativ ascunsa, pasionat de wrestling si cu veleitati de scriitor. Cartea cauta sa descrie evolutia acestei familii intr-o inlantuire de evenimente si personaje neasteptate: accidente tragico-comice, viol, un fotbalist transexual, adulter, vina, agresivitate, castrare, obsesii feministe iar lista ar putea continua. Nu am cuvinte pentru a exprima cat poate fi de surprinzatoare si halucinanta, desi cu singuranta ati auzit macar de ecranizarea cu Robin Williams si Glen Close in rolurile principale. Insa la 700 de pagini, cat atinge cartea, filmul nu a putut decat sa acopere elementul socant si mai putin subtilitatea plina de traire. Nu pot decat sa inchei prin a recunoaste ca este genul de carte pe care trebuie sa o ai in biblioteca, si la care sa te poti intoarce mereu, la orice ora din zi, ca la un prieten cinic care mereu iti spune adevarul in fata.

    Reply
  4. Anca M.

    din moment ce colecția Top 10+ este – și ce bine că este!- un fel de Livre de poche, carte în format mic la preț accesibil, mi s-ar părea o idee bună să acorde atenție și marii poezii universale. văd tot mai rar publicată (reeditată, acolo unde vorbim de traduceri deja existente) poezie, și zău că e păcat. pentru o și mai bună ilustrare a ideii de popularizare, s-ar putea reactualiza modelul unor ediții mai vechi de genul ”antologia poeziei italiene, sud-americane, spaniole, etc”
    cît despre proză, ar fi fain să vedem în această colecție Adam și Eva, de Rebreanu. Pentru că este cel mai frumos roman de dragoste din literatura română pe care, pe nedrept s-a așternut praful uitării.

    Reply
  5. Lia R.

    SIDDHARTHA a lui Hermann Hesse ar putea fi o lectura interesanta pentru prezent.

    Tocmai mi-am regasit notitele din anii studentiei, cand disecam scrieri si notam citate in vederea dezbaterilor din timpul seminariilor de literatura comparata si mi-am amintit ce sentimente frumoase, exaltate si contradictorii am avut parcurgand aceasta capodopera. As cumpara cartea si as reciti-o fara sa pastrez nimic din insemnarile trecutului, studiindu-mi propriile reactii la 7 ani dupa absolvire si gandurile influentate probabil de experientele acumulate in acest rastimp.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *