Editura Casa de Pariuri Literare a publicat, pe la începutul lunii februarie, un volum extrem de necesar: Dincolo de frontiere. Opere, de Sorin Stoica. Spun necesar pentru că Sorin Stoica este un scriitor atipic din toate punctele de vedere în spațiul românesc literar, un autor puțin cunoscut, dar care scrie excelent.

Pentru mine, proza sa a fost o revelație – și nu, nu vreau să o vedeți ca pe o afirmație patetică, ci ca pe o mărturisire, dacă vreți. Munca de a recupera opera sa, în ansamblu, și a o aduce în fața publicului, într-un volum de aproape 1200 de pagini, mi se pare, așadar, una vitală. Am apucat doar să răsfoiesc Dincolo de frontiere. Opere, dar vă confirm că este o carte de citit cu creionul în mână și mintea deschisă.

Așa că nu poate decât să mă bucure faptul că, prin inițiativa prietenilor de la Casa de Pariuri Literare, două exemplare Dincolo de frontiere. Opere, de Sorin Stoica, vor ajunge la doi bookaholici.

Update câștigători

În total, în concurs au fost 75 de comentarii – unul a fost descalificat aparținând aceluiași utilizator, altul fiind înscris după termenul limită, iar cel de-al treilea a fost pingback. Așadar, au rămas 72 de comentarii înscrise. Capturile de ecran mai jos.

lista participanti concurs CDPL

lista participanti concurs CDPL 2

castigatori concurs CDPL

Câștigătorii sunt, așadar, Laurian Vladuca și Catalin Pavalasc. Felicitări!

Despre Dincolo de frontiere. Opere, de Sorin Stoica

Trebuie spus că, deși dispărut mult prea devreme, înainte de a împlini treizeci de ani, Sorin Stoica a scris și a publicat relativ mult. (Fără a fi, cumva, prin asta, industrios). Spre surpriza tuturor, inclusiv a editorilor, volumul acesta, conținând numai literatura (adică nu și cercetările academice adiacente, din sfera antropologiei culturale) se apropie, cantitativ, de o mie de pagini. Povestiri, romane, publicistică, jurnal, corespondență (electronică), note disparate (extrase din cele câteva agende). Singura excepție o reprezintă, aici, prezența disertației de masterat, realizată sub îndrumarea profesorilor Șerban Anghelescu și Vintilă Mihăilescu. Excepție doar parțială, căci tema e mult prea pasionantă pentru ca lucrarea să fie tratată ca o simplă formalitate universitară. Spun doar că se numește Mitul poetului bețiv, că e foarte bine informată și sub raport teoretic, și în ceea ce privește exemplele, și că ultimul capitol vizează nici mai mult, nici mai puțin decât „conflictul optzecisto-fracturist dintr-o perspectivă ritual simbolică“.

(fragment din descrierea editurii, text scris de Cosmin Ciotloș, România literară, 14 noiembrie 2012)

Despre Sorin Stoica

Sorin Stoica (1978-2006), absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, București, 2000, masterat în Comunicare în cadrul FJSC și în Antropologie, SNSPA. A fost preparator asociat la catedra de Antropologie Culturală a Facultății de Jurnalism. Colaborări cu proză și publicistică la Vatra, Dilema Veche, Deci, Formula As, Ultimul Atu, Cultura. A fost semnatarul rubricii „Liberul arbitru” din săptămânalul Suplimentul de cultură.

Volume publicate: Povestiri cu înjurături, Editura Paralela 45, Pitești, 2000; Dincolo de frontiere, Editura Paralela 45, Pitești, 2002; Istorie la firul ierbii. Documente sociale orale, coordonată cu Zoltan Rostas, Editura Tritonic, București, 2003; Povestiri mici și mijlocii, volum colectiv de proză scurtă scris împreună cu Cosmin Manolache, Călin Torsan și Ciprian Voicila, cu o prefață de Paul Cernat, Editura Curtea Veche, București, 2004; O limbă comună, Editura Polirom, 2005; Televizorul în micul infern, volum de etnografie massmedia, coordonat cu Zoltan Rostas, Editura Tritonic, 2005; Cartea cu euri, volum colectiv de proză scurtă scris împreună cu Călin Torsan, Cosmin Manolache, Roxana Morosanu, Ciprian Voicila, Editura Curtea Veche, 2005; Jurnal, Editura Polirom, 2006.

Lucra la o istorie orală a Muzeului Țăranului Român, la o carte de povestiri și la un studiu asupra troiței din Burlusi ca obiect social total. A fost membru al Asociației Scriitorilor Profesioniști din România.

(de aici)

Cum câștigi unul dintre cele două exemplare Dincolo de frontiere. Opere

Poți câştiga unul din cele două exemplare Dincolo de frontiere. Opere, de Sorin Stoica, apărut la Editura Casa de Pariuri Literare, răspunzând, printr-un comentariu, la întrebarea:

„Cum se numește volumul cu care a debutat Sorin Stoica?”

(răspunsul în prezentarea de mai sus)

Este permisă o singură participare de persoană (un singur comentariu înscris în concurs), iar cei doi câștigători vor fi aleși prin tragere la sorți dintre cei care au respectat cerința acestui concurs, s-au semnat cu numele real și complet și au lăsat o adresă de e-mail validă.

Mențiuni

Prin participarea la concurs vă exprimați acordul de a primi newsletterul Bookaholic.

Perioada de desfășurare a concursului: 11 – 17 martie (inclusiv).

Câștigătorii vor fi anunțați pe 18 martie.

Mult succes!

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


75 comentarii
  1. Pingback: Concurs pe bookaholic.ro! Câştigă „Dincolo de frontiere. Opere”, de Sorin Stoica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *