E un moment în care se fac liste, bilanțuri și calcule, un moment perfect, aș zice, pentru a vorbi despre preferințe care nu intră musai în cele mai vizibile topuri. Pentru mine, așa ceva înseamnă cîțiva autori și cîteva cărți venite din Nord, mai ales că sezonul e prielnic: cărți și povești din Suedia.

Update: câștigătoare – Cristina Tița

De dragul acestui moment și pentru că mai e foarte puțin din 2014, vă propun  să vorbim despre ce nu vorbim, de cele mai multe ori, de-a lungul unui an întreg. De data asta, despre scriitori legați de un spațiu foarte aparte, pe care probabil mai mult ni-l imaginăm, decît îl cunoaștem. Pe scurt, vă invit să ne povestiți, în două fraze, despre autorul vostru suedez preferat. E o invitație la un concurs, de fapt, pentru că cea mai convingătoare pledoarie va primi trei cărți de la Editura Trei și un sfeșnic de cristal suedez, lucrat manual, și oferit de Ambasada Suediei.

Sfeșnicul e un obiect masiv, de artizanat manual, lucrat din cristal Orrefors, un tip de cristal și de tehnică ajunse repere cu tradiție în Suedia. Dacă mă întrebați pe mine, este exact tipul de obiect care și-ar putea găsi locul într-o scenă dramatică dintr-un într-un thriller nordic! Thrillere sînt și ele trei cărți pe care Editura Trei le oferă celei mai convingătoare recomandări de carte suedeză, cărți scrise de trei scriitoare foarte cunoscute, premiate ale genului crime fiction: Pontonul negru de Åsa Larsson, Făuritoarea de îngeri, de Camilla Läckberg și Pe viață, de Liza Marklund.

Preferata mea, care nu m-a dezamăgit niciodată și pe care aș recomanda-o la orice oră oricui ar vrea să citească un noir nordic este Åsa Larsson, o scriitoare crescută în Nordul Suediei, în îndepărtata Kiruna, și care îmbogățește foarte mult clasica schemă de tip whodunnit prin mijloace pur literare. Tot la Editura Trei i-au mai apărut două romane, Noaptea albă și Furtuna solară, pe care le am, le țin și le recomand oricui are chef de un noir din Nord, cu atmosferă intensă, psihologii bogate, ancore sociale și sigur, mult suspans.

barca suedezaSursa

Înainte de a vă lăsa vouă spațiul pentru a vorbi despre propriile preferințe, aș mai aprinde niște beculețe deasupra unor nume care, la noi, poate nu se aud la fel de des ca ale acestor autoare de thrillere. Unul este Athena Farrokhzad, o poetă extraordinar de puternică și de subversivă, al cărei volum de debut, Albdinalb (trad. Svetlana Cârstean și Raluca Ciocoiu, Editura Pandora M) e deja un hit absolut în Suedia, iar al doilea e numele unui clasic, dar, la vremea lui, nu mai puțin subversiv: Hjalmar Soderberg. Pe el l-am descoperit în fosta colecțiie Cartea de pe noptieră, unde i-au fost publicate două romane micuțe, Jocul serios și Doctor Glas. M-a frapat, cînd l-am citit, franchețea cu care scria despre sexualitate, erotism și relații, în plin secol XIX, care oricît de chestionat ar fi fost de voci iconoclaste, tot sufocat de pudibonderie  și moralism a rămas.

Cum participi

Acum cîteva detalii concrete: vă rog să vă lăsați numele complet și adresa de email, pentru a putea stabili un contact și să postați recomandările pînă pe 31 decembrie. Pachetul cu premiile va fi livrat după 5 ianuarie, data la care vom anunța și cîștigătorul. Cel mai important criteriu pentru alegerea cîștigătorului va fi amprenta personală a recomandării, indiferent de tipul de literatură pe care o scrie preferatul sau preferata voastră. Vă invit, așadar, să ne recomandați scriitorul vostru preferat din Suedia și să facem, în felul ăsta, să circule, printre noi, cititorii,  mai multe nume de scriitori și scriitoare despre care, cu siguranță, nu știm foarte multe.  Succes și distracție plăcută!

critic literar, redactor Observator Cultural, fost redactor Cotidianul, colaborator Dilema Veche, co-autor al romanului colectiv Rubik


45 comentarii
  1. Radu Enescu

    Preferatul meu este August Strindberg, unul dintre cei mai mari dramaturgi ai tuturor timpurilor si modelor.

    Reply
  2. Ulman Mihaela

    Selma Ottiliana Lovisa Lagerlöf , scriitoarea suedeza a carei ultima carte aparuta la noi in tara, Imparatul Portugaliei, te face sa o indragesti de la prima pagina si pana la sfarsitul cartii. O recomand cu drag, mai ales acum in vacanta de iarna, cand pe langa vizite si gatit, o carte placuta si interesanta, face sa simti mai aproape magia Craciunului.

    Reply
  3. Oana Dima

    Scriitorul suedez preferat este Stieg Larsson pentru celebra lui trilogie Millennium; sunt trei volume pe care cu greu le-am lasat din mana.

    Reply
  4. Stancu Daniela

    Acum vreun an si jumatate am descoperit, intamplator, seria de autori nordici, la Editura Trei. De atunci, un raft in biblioteca s-a umplut de carti cu ei.
    Imi plac autorii suedezi pentru atmosfera pe care o creeaza, o lume rece, inghetata. Imi place Strindberg, Camilla Leckberg, Asa Larson, Lisa Marklund. Dar, de departe, preferatul meu ramane Stieg Larsson. Din pacate, nu vom mai avea ocazia sa citim carti noi. Recomand trilogia Mellenium. Acum, la gura sobei, cu un pahar de vin rosu, in memoria autorului.

    Reply
  5. Rotariu Andra

    Din toată literatura suedeză pe care am citit-o de-a lungul timpului, cel mai talentat scriitor mi s-a părut Stieg Larsson. Am citit celebra sa trilogie dintr-o suflare, fără pauză, urmărind firul încâlcit al evenimentelor și dorind să pot parcurge mai repede slovele. Astfel, sunt de părere că literatura suedeză nu ar trebui neglijată deoarece se remarcă datorită calității în noianul literaturii universale.

    Reply
  6. Alina Alexandra

    Cu siguranță scriitorul suedez favorit e Stieg Larsson, pentru binecunoscuta trilogie “Millenium” ce m-a tinut atât de captivă încât pentru câteva zile nu am putut să o las din mână. Ce m-a impresionat atât de mult? Complexitatea acțiunii, cea a personajelor, faptul că, spre deosebire de alte thriller-e, nu poți prevedea ceea ce se întâmplă în continuare astfel încât fiecare capitol de ține în mare suspans. Cărțile sunt scrise în așa fel încât ajungi să te identifici foarte ușor cu personajele şi locațiile astfel încât din primele capitole să simți că iei parte la acțiune.

    Reply
  7. Roxana Ştiubei

    Hmm, eram la şcoală şi am văzut o carte groasă cu coperţi negre pe banca unei colege.
    “Hei, ce carte-i aia?”
    Aşa am descoperit autorii nordici, preferata mea fiind Camilla Läckberg din Suedia. Mai multe detalii sunt pe blogul meu : http://lacrimadebarbat.blogspot.ro/2013/11/carti-de-citit-73.html .
    În poza de alături am încercat să semăn cu autoarea, însă… îmi lipsesc cu desăvârşire ochii albaştri şi un zâmbet de om împlinit. Dar mă mulţumesc cu faptul că reuşesc să transmit “frigul” din Suedia, deşi încă n-am vizitat această ţară. Mă gândesc serios să merg acolo pentru facultate. 🙂

    Reply
  8. Roxana Ştiubei

    Hmm, eram la şcoală şi am văzut o carte mare cu coperţi negre pe banca unei colege.
    “Hei, ce carte-i aia?”
    Aşa am luat contact cu scriitori nordici, preferata mea fiind Camilla Läckberg, din Suedia. Atunci când citesc o carte de-a ei, nu mănânc, nu dorm, nu merg la baie. Pur şi simplu mă vrăjeşte. Am scris mai multe pe blog: http://lacrimadebarbat.blogspot.ro/2013/11/carti-de-citit-73.html .
    Prin fotografia de mai jos am încercat să semăn puţin cu autoarea, însă… îmi lipsesc ochii albaştri şi zâmbetul de om împlinit. Dar mă mulţumesc cu faptul că am reuşit să transmit “frigul” din Suedia, deşi încă n-am vizitat această ţară. Mă gândesc serios să merg acolo pentru facultate. 🙂

    Reply
  9. Daniela

    Alexander Ahndoril şi Alexandra Coelho Ahndoril inspiraţi de succesul trilogiei Millennium a lui Stieg Larsson, au hotărât să scrie o serie de romane poliţiste sub pseudonimul Lars Kepler.
    Astfel, au declanşat o “vânătoare de vrăjitoare”- naţională, pentru identificarea autorului.
    „Sub hipnoză”, prima parte a seriei „Inspector Joona Linna”, scrisă de Lars Kepler este în curs de traducere în 37 de ţări, iar în Suedia a intrat încă de la apariţie în topul celor mai bune vânzări de carte şi s-a menţinut acolo pe tot parcursul anului 2010. În România, cartea a apărut la Editura Trei.
    În cărţile “lui”, cititorul se simte acolo, are impresia că participă la acţiune, că el este un personaj care îl ajută pe comisar să rezolve cazul, să dezvăluie misterul.
    Scopul invizibilităţii, anonimatului autorilor/ului a fost garantarea libertăţii cititorului de a aprecia cartea în sine, fără susţinerea venită din notorietatea autorilor sau din operele anterioare.
    Apreciez această scriere “la patru mâini” deoarece a pornit din start cu mister, cu elemente de noutate, cu inspiraţie şi stil- toate concentrate într-un carusel de întâmplări care creează valoare.

    Reply
  10. Cornelia Florea

    Una dintre cărţile copilăriei a fost Minunata călătorie a lui Nils Holgersson a Selmei Ottiliana Lovisa Lagerlöf, carte pe care o recomand oricărui pasionat de literatură, indiferent de vârstă.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *