Biciclind prin Berlin prin Prentzlauer Berg, mi-a sărit în față un copac cu cărți. Așezat în mijlocul drumului, copacul  (mai precis niște bușteni puși sub forma unui copac) avea rafturi de cărți, compartimente specale, protejate de vânt și ploaie, unde puteai face un frumos schimb de cărți. Mai precis, oamenii veneau, lăsau o carte și luau alta. Căt timp i-am dat tărcoale să-i fac poze și să mă uit la fiecare centimetru de scoarță literară de copac, doi domni deja lăsaseră câte o carte și plecaseră cu alta.

Un afiș scris în germană avea un link care ducea aici, la Book Crossing, un proiect internațional mare, cu cărți care se întâlnesc pe te miri unde. Căutând pe net, am mai văzut că și în alte locuri din Berlin sunt biblioteci improvizate ba în cabine telefonice dezafectate, ba în parcuri, ba în cârciumi. Ținând cont că Berlinul e un amalgam fantastic de spații artsy, de squat-uri și locuri luate în stăpânire de populația alternativă, de inițiative neașteptate și de o cultură undeground fantastică, copacul cu cărți nu a fost o surpriză atât de mare. Dar cât de fain arăta și cât de bine se potriveau cărțile acolo!

 

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


10 comentarii
  1. Radu Vorindan

    Original ! Cine stie, poate asa mai duc sau ducem (de ce nu?), noi, iubitorii de carte autentica, si nu in format electronic sau cine mai stie cum … rafturile din bibliotecile uitate de vremi in vazul trecatorilor.
    Si cine stie, poate vre-un titlu al unei carti va atrage privirea tinerilor … si nu numai a lor; si-o vor ”ciupi” din trunchi, vor rasfoi si …poate se vor opri asupra slovelor cu emotie, cu emotia de odinioara, uitata, pierduta … Ce ziceti, merita incercarea!? Daca ajung, sigur voi zabovi, ca viata prea repede curge …

    Reply
  2. dana

    de aici expresia “a citi o carte din scoarta in scoarta” :)).
    foarte tare! ne-ar trebui si noua un astfel de copac 🙂

    Reply
  3. Pingback: Copacul cu cărți din Berlin | Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării

  4. Pingback: Cartea – adevăr şi frumuseţe: experienţe de promovare a cărţii | Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării

  5. vasile popescu

    2666-150RON,o pun în copac ca să iau “sanda braun,pas cu pas,esca,mihaela rădulescu,cartianul solenoid sau cimitire cu pederaşti”NU,MERCI!

    Reply
  6. Pingback: Cartea-Adevar si Frumusete – Importanta cartilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *