De astăzi, 28 mai, și până duminică, 1 iunie (inclusiv), avem un nou teren de joacă: Salonul Internațional de Carte Bookfest. Altfel spus, timp de cinci zile pline ne putem bucura de ultimele apariții editoriale pe piața de carte din România, dar și de traduceri proaspete, de sute de evenimente dedicate atât literaturii române, cât și literaturii poloneze, atât adulților, cât și copiilor și adolescenților. Așa cum ne-a obișnuit Bookfest până acum, Romexpo se va transforma în perioada aceasta într-un rai al cititorilor, al editorilor, traducătorilor, criticilor literari, scriitorilor ș.a.m.d.
Ieri, 27 mai, în jurul prânzului, când soarele ardea puternic, am poposit în al 9-lea cer, podul minunat al Librăriei Bastilia, pentru a culege informațiile relevante pentru bookaholici, asistând la conferința de presă organizată cu ocazia deschiderii oficiale a Salonului Internațional de Carte Bookfest 2014, ediția a IX-a. Ne-au vorbit despre evenimentele speciale de care vom avea parte și despre invitații acestei ediții Bookfest Grigore Arsene, președintele Asociației Editorilor din România, Piotr Marciszuk, președintele Federației Europene a Editorilor, Janusz Leon Wiśniewski, scriitor invitat la Bookfest, Leszek Biały, director adjunct al Institutului Polonez. Discuția a fost moderată de Mircea Vasilescu, redactor-șef al revistei Dilema veche.
Așadar, oaspeții Bookfest de anul acesta vin din Polonia, țara cu patru premii Nobel pentru Literatură, iar ediția prezentă se desfășoară sub sloganul Quo vadis Polonia? Spre următorul Nobel. Toți invitații la conferința de presă și-au exprimat entuziasmul vizavi de participarea Poloniei la târg, susținând că, pe de o parte, scriitorii și actorii pieței editoriale poloneze abia așteaptă să-și cunoască cititorii români, iar, pe de altă parte, aceștia se așteaptă ca publicul românesc, familiarizat cu literatura poloneză, să fie încântat de evenimentele pregătite cu această ocazie.
Grigore Arsene, președintele Asociației Editorilor din România (care organizează, an de an, Bookfestul), spunea că ”Vor fi prezenţi cu toţii la Bookfest – de la creator la autor, trecând prin editor şi distribuitor. Publicul poate să vadă cum se produce o carte”. Mai mult, acesta a subliniat faptul că profesioniștii cărții din România au de câștigat din întâlnirea cu reprezentanții Poloniei și din punct de vedere al promovării – amintind că Polonia are o populație dublă față de România, dar și o piață editorială de zece ori mai mare.
Discursul președintelui Asociației Editorilor din România s-a axat și pe cel de-al doilea element deosebit de important din cadrul târgului de carte de anul acesta, Bookfest Junior, menționând că ideea de a avea un târg paralel dedicat celor mici este o noutate absolută, extrem de importantă pentru formarea gustului pentru literatură în rândul copiilor și adolescenților. De asemenea, acesta a spus că și-ar dori ca toți copiii din București să ia cu asalt Romexpo începând de azi și până duminică.
Sigur, și în anii precedenți au existat la Bookfest volume pentru copii și adolescenți – mai ales că acesta se desfășoară în preajma Zilei Internaționale a Copilului -, însă acum li se dedică acestora zeci de evenimente faine: de la lansări de cărți pentru prichindei și până la evenimente speciale – ateliere de lectură, de creativitate, de teatru, de scriere creativă etc., prezentări interactive, un maraton al poveștilor – și concursuri, premii surpriză și reduceri consistente. Programul complet al Bookfest Junior poate fi consultat în imaginile de mai jos, dar și aici.
Apropo, cu această ocazie s-a discutat, pe scurt, și problema traducerilor cărților pentru copii – de aceea, la târg, veți găsi și volume inedite din literatura poloneză pentru cei mici. Așa că oamenii mari cu cititori mici, vă rugăm să mergeți la primul Bookfest Junior, merită cu vârf și-ndesat!
Apoi, Piotr Marciszuk, președintele Federației Europene a Editorilor, și Leszek Biały, director adjunct al Institutului Polonez, au vorbit despre importanța cărților astăzi, despre promovarea lor în rândul publicului larg, și, mai ales, al copiilor, dar și despre participarea Poloniei, care își va prezenta cele mai bune producții culturale pornind de la reportajul literar, care este o veritabilă specialitate poloneză, și până la activism social, lansând nouăsprezece cărți poloneze contemporane la București.
Leszek Biały afirma că „Participarea Poloniei ca ţară invitată la Bookfest 2014 este cu siguranță cel mai important proiect al Institutului Polonez din acest an și unul dintre cele mai importante evenimente organizate de Institutul Polonez din București. Suntem mândri că putem prezenta literatura polonă cititorilor români în cadrul unei manifestări de amploarea Bookfest”. De altfel, prezentând, pe larg, programul pus cap la cap de către Institutul Polonez pentru aceste zile, acesta a declarat că eforturile lor sunt menite să promoveze literatura polonă și să sporească interesul publicului român atât pentru autorii contemporani, dar și pentru clasicii polonezi.
Standul polonez va fi deschis oficial astăzi, de la ora 12:00, de către Ministrul polonez al Culturii și Patrimoniul Național, Bogdan Zdrojewski care, cu această ocazie, va face prima sa vizită în România de la începerea mandatului său, acum 7 ani. S-a spus că acest stand va fi ”unul dintre cele mai moderne și interesant concepute din istoria târgului”, așa că eu, personal, sunt tare curioasă cum va arăta :).
Printre invitații de marcă, vom avea ocazia să o întâlnim pe Danuta Wałęsa, soţia fostului lider legendar al Solidarităţii și președinte al Poloniei Lech Wałęsa, autoarea volumului autobiografic Visuri şi taine, bestseller al anului 2011 în Polonia – carte care se va lansa, în prezența autoarei, joi, 29 mai, la ora 17:30, în Pavilionul C4, pe scena Agora. Nu ratați nici avanpremiera filmului Wałęsa tot joi, de la ora 20:00.
Prezenți la București vor fi și Małgorzata Rejmer, autoarea reportajului București. Praf și sânge, pentru care a primit deja o serie de premii importante în Polonia; Paweł Huelle, unul dintre cei mai importanți prozatori contemporani polonezi; Janusz Leon Wiśniewski, prezent și la conferința de presă și al cărui roman, Singurătate pe net, tradus deja în numeroase limbi şi ecranizat în Polonia, a fost recent publicat și la noi; Dorota Masłowska, autoarea romanului post-modernist Albă ca Zăpada și roșu bolșevic, devenit bestseller, va prezenta această carte abia tradusă în limba română, va participa la spectacolul-lectură cu piesa sa Între noi e totu’ bine și va concerta împreună cu formația sa de electro-punk în clubul bucureștean Eden; Ryszard Krynicki și Wojciech Bonowic sunt poeții polonezi care ne vor încânta simțurile ș.a.m.d. Programul complet al țării invitate poate fi consultat aici.
Trebuie neapărat să mergeți și la evenimentele conexe târgului de carte propuse de Institutul Polonez – printre acestea, proiecții ale ecranizărilor unor opere din literatura polonă, expoziție cu ilustrații pentru cărți de copii, spectacole-lectură ale unor piese contemporane poloneze, concerte și multe altele. Aici le găsiți.
Dacă tot am amintit de invitații târgului, este musai să vă spun că mi-a plăcut super mult de Janusz Leon Wiśniewski. Când moderatorul Mircea Vasilescu l-a rugat să spună câteva cuvinte despre participarea sa la Bookfest, scriitorul polonez m-a suprins printr-un discurs foarte cald, prietenos, plin de umor și autenticitate. S-a prezentat ca fiind un om de știință – el este absolvent al unui master dublu în fizică și economie și doctor în informatică și chimie – care, trecând printr-o pasă proastă, depresivă, a ales să nu cheltuie banii pe psihoterapeuți și să scrie. A precizat că, deși și-a început cariera literară acum puțin timp, în 2001, faptul că a avut un succes atât de mare cu primul său roman, Singurătate pe net, l-a determinat să continue.
Wiśniewski a povestit diverse, de la cum țese în cărțile sale și datele științifice pe care le cunoaște atât de bine și până la cât de mult îi displace ecranizarea romanului Singurătate pe net, cum regretă că nu cunoaște limba română, cum este să locuiască în Germania, cât de important este să citim povești copiilor, cum au fost primite volumele sale în alte țări, cât de bucuros este că se află, pentru prima dată, în România, și multe altele. Pe care sunt convinsă că le va dezvolta chiar la Romexpo, la evenimentele la care va participa. Nu pot decât să sper că veți merge să-l cunoașteți.
Bineînțeles că au fost amintite și numele mari din peisajul cultural românesc care vor fi prezente la Bookfest 2014. Suntem deja familiarizați cu participarea unora dintre aceștia. Printre personalitățile numite s-au numărat Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu, Horia-Roman Patapievici, Neagu Djuvara, Lucian Boia, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Vladimir Tismăneanu, Oana Pellea, George Banu, Aurora Liiceanu, Ioana Pârvulescu, Florin Iaru, Mircea Daneliuc, Emil Brumaru, Ion Bogdan Lefter, Livius Ciocârlie, Ileana Mălăncioiu, Marta Petreu, Marius Chivu, Daniela Zeca Buzura, Nora Iuga, Emil Hurezeanu, Dan Lungu, Daniel Cristea Enache, Andrei Cornea și mulți, mulți alții. Unii dintre aceștia vor fi invitații unor dezbateri, unor conferințe sau unor lansări de carte, alții își vor lansa propriile volume abia ieșite de sub tipar. Toate evenimentele se regăsesc în programul general al Bookfestului (la sfârșitul materialului respectiv puteți vizualiza programul individual al editurilor).
Un alt spațiu important în cadrul Romexpo va fi cinematograful de artă Bookfest, unde vor rula filme premiate la festivaluri internaționale, oferite de Institutul Maghiar din București, Ambasada Norvegiei, Institutul Francez din București și Institutul Polonez. Printre cele mai importante pelicule sunt filmele documentare despre doi dintre cei patru laureaţi polonezi ai premiului Nobel pentru literatură, Czesław Miłosz (1980) şi Wisława Szymborska (1996), care vor putea fi vizionate chiar din prima zi a salonului, astăzi, la orele 13.00, respectiv 16.30.
Sunt peste 300 de evenimente la Bookfest 2014, așa că fiți cu ochii pe program :).
Accesul la Bookfest cât și la toate evenimentele din cadrul acestuia va fi gratuit.
Programul de vizitare va fi următorul:
– miercuri, 28 mai, joi, 29 mai, și duminică, 1 iunie: 10:00-20:00;
– vineri, 30 mai, și sâmbătă, 31 mai: 10:00-21:00.