Voi citiţi filosofie? Contemporană sau nu? Eu nu prea şi întotdeauna mi-a fost necaz că listele alea mai mari sau mici cu “mari gânditori”, eseuri etc. au rămas mereu cumva la coadă. Un necaz că nu prea am răbdare, timp şi că beneficiind din plin de scuzele astea, rămân în afara discuţiei, a discuţiilor destul de importante dacă îţi propui să înţelegi mai bine, mai structurat lumea asta şi fenomenele ei (deşi poate sună cam preţios & prăfuit).

Încep cu acelaşi “nu e timpul pierdut”, poate un pic mai optimist de când am citit ştirea asta: editura Polirom ne pregăteşte colecţia Filosofie Contemporană. Şi spun “ne” pentru că nu e adresată doar studenţilor la filosofie, ci şi celor dispuşi să reflecteze din când în când la probleme actuale într-un discurs analitic, filosofic.

Cu siguranţă nu vom începe acum să mâncăm filosofie pe pâine, nu e asta miza. Dar una e când plimbându-te prin librării îţi pică ochii pe o carte de W.V.O. Quine sau de Thomas Kuhn, tradusă şi la îndemână, şi alta e să pui numele astea pe o listă când îţi mai trec pe la urechi, că poate ajungi tu la bibliotecă sau împrumuţi de la X…

Aşadar e o veste bună, iar prima carte urmează să apară la sfârşitul acestei săptămâni: Adevărul. Călăuza rătăciţilor, de Simon Blackburn (profesor de filosofie la Cambridge University, un foarte apreciat filosof contemporan). Până la sfârşitul anului, mai e de citit Cuvînt şi obiect, de Willard Von Orman Quine, unul din cei mai influenţi filosofi şi logicieni americani ai secolului XX.

owner Designist.ro, fost redactor Casa Lux; colaborări în presa culturală: Dilema Veche; co-autor al romanului colectiv Rubik


Un comentariu
  1. Pingback: Vine, vine Gaudeamusul « Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *