
Doamnelor, domnilor, frumoase domnișoare
Avem onoare de a ne afla în prezența inegalabilului Mișu Ghiță, un adevărat virtuoz al cuvântului care, iată, a ajuns la a șaizeci și noua carte la nici șaizeci și opt de primăveri ilustre. Măcar dacă ar scrie mai mult, cărțile sale sunt o mare mângâiere pentru gusturile noastre.
Mi se pare de bun augur că alături de noi se află alte două nume consacrate ale culturii române și, de ce nu, universale – reputatul critic literar Cristinel Costăchescu și scriitorul, titanul, mai bine zis, Iliuță Niculi- ță. Aș vrea să vă spun, stimați membri ai audienței – sărut mâinile, domnița Mihalcea, nu v-am văzut, v-ați schimbat tunsoarea? – că ne aflăm în fața unei capodopere. Maestrul Mișu Ghiță, pe care îndrăznesc să-l numesc un Dostoievski al zilelor noastre pentru profunzimea cu care analizează abisalul suflet omenesc, cu nuanțele unui Tolstoi și cu perspectiva universală a unui Platon, a scris un roman care, sunt sigur și fără îndoială, va sta pe raftul întâi al literaturii române și, dacă dă Dumnezeu și fondurile pentru cultură, să fie tradus, al celei universale.
Maestre, mereu m-am întrebat unde vă găsiți inspirația, de unde această supraviețuire a cuvintelor, cum infailibil o numeș- te maestrul Cristel Costăchescu în elogiul de pe coperta a patra. Unde se află acest izvor nesecătuit al cunoașterii, poate în experien- țele semnificative cu oameni, când ne prind diminețile la terase în discuții despre sensul ultim al existenței, în zilele petrecute în biblioteci sau poate în viața de zi cu zi, observată pe stradă? Iar aici vă uniți întru spirit cu gigantul Iliuță Niculiță, pentru care viața nu mai are nici un mister, care a pătruns în oceanele sufletului omenesc ca un scafandru existențial.
Sunt fiorii pe care, noi, bieți cititori ignoranți ca puful păpădiilor, îi simțim în degetele care dau paginile cărților mărețe pe care domniile voastre le scrieți cu atâta măiestrie de bijutieri ai sunetelor. Domnilor, vă dau cuvântul, vă rog să ne inspirați cu vorbe prețioase izvorâte din fântânile nesecate ale minților domniilor voastre, să ne spuneți, pe rând, ce a trezit în alter ego-urile dumneavoastră de cititori, critici și, nu în ultimul rând scriitori, romanul Beciul și apocalipsa zgâriată.
Citește numărul 4 complet aici
Bookshake este un cotidian editat de Bookaholic.ro și Florin Iaru, la inițiativa Centrului Ceh. Ziarul se găsește la Bookfest 2016 (1-5 iunie), la standul Bookshake (pavilionul 4), unde este distribuit gratuit participanților. Articolele vor putea fi citite și online pe bookaholic.ro.
Ilustrație: Ana Preduș