Am ajuns de la The Kings Speech la Jane Austen printr-un pas: Colin Firth, care cu 16 ani inainte de a intra in pielea regelui George al VI-lea, juca un Mr. Darcy care, pentru multa lume, a fost THE Mr. Darcy, in cea mai fidela ecranizare a romanului lui Jane Austen. Miniseria din ’95 a fost cea care mi-a amintit ca totdeauna am vrut sa scriu despre Jane Austen, ca o mica ipocrita care, pe de o parte, se bucura ca n-o impinge nimeni de la spate sa se marite si ca e la fel de independenta ca oricare din barbatii din jurul ei, dar, pe de alta parte, isi doreste in secret sa se mute, macar pentru o luna-doua in Anglia Georgiana si sa-si ocupe timpul citind, cantand la pain, cosand si culegand flori ca sa decoreze camera de zi.

Chestia cu Jane Austen este ca ea n-a fost niciodata rea cu personajele ei, si cu fiinta umana si slabiciunile ei. Le-a subliniat mereu, dar a facut-o ca pe o mustrare, pentru ca in final ierta si le oferea personajelor o viata pe care poate nu o meritau, ca un demiurg care tine cu adevarat la creatiile sale. Si poate tocmai asta a pastrat-o in cultura pop, in timp ce multi alti autori barbati ai timpului ei au fost uitati. Jane Austen a creat femei inteligente care voiau sa gandeasca pentru ele – dar, in acelasi timp, nu i-a pedepsit pe barbatii din romanele ei pentru ca nu reuseau sa le inteleaga.

Cu toate astea, intr-o lume in care stereotipul femeii innebunite dupa comedii romantice si care e mereu in cautarea lui Mr. Right este destul de adanc impamantenit in cultura pop, e greu sa recunosti ca Jane Austen a creat ceva mai mult decat niste povesti de dragoste menite sa alimenteze fanteziile unor femei triste si singure.

Insa adevarul e ca ea nu dorit niciodata sa creeze niste personaje reale – avea parte de destula “realitate” in viata ei de zi cu zi – ci de multe ori s-a multumit cu niste caricaturi prin care ea putea sa demonstreze o idee sau alta. Si a fost destul de subtila incat sa creeze ceva care, doua sute de ani mai tarziu, inca poate fi exploatat de Hollywood, indiferent ca e dedicat femeilor care il cauta pe Mr. Right si au nevoie de ceva de care sa se agate, macar pentru doua ore, sau celor care vor o mostra inteligenta de satira sociala. De fapt, ce intelege fiecare din ceea ce a scris depinde doar de cat de mult e luata in serios.

Si pentru asta nu mi-e rusine sa spun ca Jane Austen inca merita citita, indiferent ca e vorba de Mandrie si prejudecata, Mansfield Park, Emma sau Ratiune si simtire. Pentru ca multe dintre noi avem o latura care plange dupa povesti cu final fericit, dar, din fericite, avem si una care nu se multumeste doar cu atat.

Ioana Epure

organizator de evenimente, fotograf, owner Uncle Jeb Photo& Events, fost redactor Metropotam.ro, colaborări în presa culturală: Dilema Veche


3 comentarii
  1. Pingback: Tricouri literare pentru bookaholici « Bookaholic

  2. Pingback: 10 personaje feminine puternice din literatură « Bookaholic

  3. Pingback: Pro și contra Mândrie și prejudecată de Jane Austen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *