Seria ce citesc trupele? a început, acum ceva timp, cu Dekadens. Pentru că v-a plăcut și azi e soare cu dinți afară, mergem mai departe, la Robin and the Backstabbers, o formație care sună ca “Bruce Springsteen râzând în somn. James Hetfield vorbind în șoaptă ca să nu se trezească ăla micu.”
Nu suntem siguri că Hetfield poate să vorbească în șoaptă, dar cu siguranță Robin & co. sună bine. Și citesc! Vedeți mai jos ce, cum și când.
1. Ce citești acum? Dacă nu citești nimic, care a fost ultima carte pe care ai citit-o?
Vladimir Proca: No, pai servus! Acum citesc Eu si Charley descoperim America de John Steinbeck. Am gasit-o intr-o casa aproape goala, in biblioteca cuiva care purta intotdeauna negru.
Andrei Robin Proca: Anna Karenina, Curcubeul gravitatiei de Pynchon, Confesiunile Sfantului Augustin si Good Omens de Neil Gaiman / Terry Pratchett. Hmm. Mi-am prins urechile.
2. Cu ce cărți ai crescut? Care sunt primele tale amintiri cu cărți? Ce cărți o să păstrezi în bibliotecă pentru copiii tăi?
Vladimir: Primele carti pe care mi le amintesc sunt “Mica vrajitoare” de Ottfried Preussler (multumesc Google) si Doctorul Au-ma-doare de Kornei Ciukovski. Prima e despre o vrajitoare de numai 127 de ani care, impreuna cu corbul ei Abraxas, vrea sa invete sa faca doar vraji bune si sa ajute oamenii. Vrajitoarele mai batrane si mai rele nu o accepta in cercul lor, si o si trimit acasa fara matura, si trebuie sa mearga pe jos prin toata padurea. Dupa ce devine o vrajitoare mai puternica si ajuta oamenii, sfarseste prin a arde toate cartile si maturile celorlalte vrajitoare rele in focul lor mare.
Din Doctorul Au-ma-doare cel mai bine il tin minte pe Trage-mpinge, un cerb cu doua capete, unit la mijloc. Unul trage, si unul impinge. Si multe alte animale.
Robin: Volumul care se numea “De la Pamant la stele” din Enciclopedia copiilor. A ramas de atunci standardul dupa care judec, vrand nevrand, orice carte. Daca nu are de-a face cu speologia, meteorologia sau astronomia…. meh. Cat despre copii… ma cam sperie intrebarea, insa… A, da, ok. Basme de Vladimir Colin.
3. Ce plănuiești de mult să citești și n-ai avut timp?
Vladimir: School readings. Si cartea lui Steinbeck.
Robin: Nu cred ca e cazul. Tocmai am citit, in mai putin de trei saptamani, Razboi si pace, deci nu prea pot sa ma plang ca nu am timp. Prin ‘nu am timp’ inteleg ‘nu am chef’. Acum ca am stabilit asta, ‘nu am avut pana acum timp’ sa termin nicio carte de Balzac.
fotograf: Patru Paunescu
4. Unde, când și cât citești?
Vladimir: Acasa, cand imi aduc aminte, pana mi se ingreuneaza genele.
Robin: Oriunde, oricand si oricat merita, daca e sa fiu sincer. De obicei merita.
5. Trei plăceri vinovate (cărți sau autori).
Vladimir: Iti zic una si buna: un 5 de trefla dintr-un pachet de carti cu fete frumoase.
Robin: Sunt complet nevinovat. ‘Come one, come all.’
6. Un autor pe care ți-ar plăcea să-l scoți la o bere. Un autor căruia i-ai trage un șut în fund. De ce?
Vladimir: As vrea sa merg intr-o excursie la munte cu Mircea Diaconu. Si nu as trage un sut in fund nimanui.
Robin: As iesi la o bere cu Nietzsche, ca sa ma prefac absorbit de ce declama si sa rad pana la lacrimi atunci cand merge la baie si sa ma chinui sa par serios cand se intoarce si o, Doamne, iar incepe. Nici eu nu as trage un sut in fund nimanui. Dar i-as trage o palma peste fund lui Sylvia Plath. Cum adica de ce?
7. Cărți sau e-readere?
Vladimir: Carti, ca sa nu fii luat in de-readere de oameni. Ta ta dshh, drum roll!
Robin: Tot un drac. Desi, daca ma gandesc mai bine, imi aduc aminte cum, exact cand terminam pentru prima data Ingerul de gips de Breban (adica eram chiar la ultimele trei sau patru randuri, si iti dai seama ce inseamna asta), o fata foarte draga mie intra valvartej in dormitor si imi trage o palma peste ochi si fuge iar eu, complet dezorientat si turbat si razand pana la tavan, arunc dupa ea cu cartea din care mai aveam cateva randuri, ea departandu-se chicotind. M-as fi gandit de cateva ori daca as fi tinut in mana un Kindle dar as fi pierdut Tocmai Un Asemenea moment. Asa ca… hmmm. Knockout tehnic, cartile castiga la mustata.
8. O carte pe care ai lua-o cu tine pe o insulă pustie. De ce tocmai aia?
Vladimir: Un ghid de supravietuire pe o insula pustie in doua volume, al doilea avand si instructiuni detaliate pentru a construi o barca buna. De preferat cu coperta tare, ca sa dubleze ca noptiera.
Robin: Ispitirea Sfantului Anton de Flaubert. Pentru ca e o carte minunata, dar in primul rand pentru ca e plina de halucinatii si nazariri si nu de oameni. Daca as fi singur si as citi Menajeria de sticla sau Castelul sau Livada de visini sau orice, de fapt as turba ca n-am in jurul meu oameni cu care sa schimb un cuvant. Iubitor, mincinos, dispretuitor, melancolic, tradator, cum o fi el, dar sa schimb un cuvant.
Plus ca e destul de scurta cat s-o pot invata pe de rost, intr-un final, ceea ce mi-ar da un sentiment binevenit de realizare! (aka A sense of accomplishment!)
9. Trei cărți pe care plănuiești să le citești în viitorul apropiat (și de ce).
Vladimir: Life in the woods a lui Henry Thoreau pentru ca n-am terminat-o, Franny si Zooey a lui J.D Salinger pentru ca nu am terminat-o, si Moby Dick, pentru ca nu am terminat-o.
Robin: “The Dark Tower”, volumul V, de Stephen King, pentru ca deja am citit volumele I, II, III si IV. “Under the Volcano” de Malcolm Lowry, pentru ca am primit un ultimatum de la maica-mea si Fratii Jderi, pentru ca a trecut ceva vreme.
10. Cine scrie versurile cântecelor? Dacă ai putea convinge orice scriitor din lume să scrie versuri pentru voi, pe cine ai alege? De ce?
Vladimir: Ala de la voce! Orice scriitor din lume e mai mult decat binevenit sa scrie versuri despre noi, ne-am amuza teribil si am avea asigurat cate un update fain pe internet in fiecare saptamana 🙂
Robin: Mi-ar placea ca versurile noastre sa fie scrise de un grup operativ format din Cristi Puiu, Alexandru Andries, Sorin Ghergut, val chimic (Valentina Chiriță, n.n.) si Dan Perjovschi, pentru ca nici nu mai trebuie sa explic de ce.
Iar prima intrebare ar fi trebuit sa fie “Cine scrie versurile cantecelor si de ce le scrie?”
Ok. A fost un interviu minunat. Multumesc.
Până una alta, ascultați și noul lor single:
Robin and the Backstabbers – (In 3 minute) masina 682 by RobinandtheBackstabbers