
Suntem astăzi mai conştienţi ca niciodată de impactul pe care îl avem asupra mediului înconjurător, iar dacă uităm pentru o clipă de regulile „verzi”, campaniile ecologice desfăşurate pe toate canalele media ne reamintesc că trebuie să protejăm natura. Tot mai mulţi dintre noi, obosiţi şi sufocaţi de aerul greu şi imaginea gri a oraşelor în care trăim, încercăm să evadăm cât mai des, în căutarea locurilor care să ne ofere linişte, frumuseţe, puritate. Redescoperim farmecul zonelor rurale şi înţelegem că un stil de viaţă simplu şi în comuniune cu natura e poate ceea ce avem nevoie.
Amintindu-ne că dragile noastre cărţi au fost cândva copaci, multora dintre noi ne place să le aducem acolo unde au avut odată rădăcini şi alegem pentru lectură parcuri, păduri, grădini şi alte locuri în care putem fi înconjuraţi de culorile şi elementele naturii.
Pornind probabil de la o astfel de idee, arhitecţii şi designerii de la Li Xiaodong Atelier au realizat interesanta bibliotecă numită Liyuan. Construcţia se află la două ore de mers de aglomeratul şi poluatul centru al Beijingului, în zona montană şi împădurită a micului sat Huairou. Studiind caracteristicile regiunii şi dorind ca impactul asupra naturii să fie cât mai mic, arhitecţii au decis că cel mai bun material e lemnul. Deşi faţada e confecţionată din sticlă, ea e acoperită în întregime cu…crengi. Acestea au fost dispuse în aşa fel, încât să permită luminii să pătrundă uniform şi să creeze o atmosferă plăcută pentru lectură.Interiorul – şi el din lemn – este spaţios, aerisit şi minimalist. Treptele au încorporate rafturi pentru cărţi şi sunt de asemenea şi spaţii pentru citit.
O altă idee pe cât de simplă pe atât de drăguţă e acest loc pentru citit, la umbra unui copac.Nu ştiu unde a fost surprinsă imaginea, dar tare mi-ar plăcea ca în fiecare parc sau pădure de la marginea oraşelor să putem găsi aşa ceva!
Dacă suntem constrânşi să rămânem în oraş şi nu avem privilegiul de a locui la casă cu curte şi grădină, căci ştim bine că „după blocurile gri stăm noi, majoritatea”, soluţia poate veni din amenajarea teraselor sau acoperişurilor în mici oaze în care putem petrece timpul citind şi visând cu ochii deschişi. Un astfel de exemplu e grădina de pe acoperiş realizată de cei de la Pulltab Design (dacă se poate la New York, de ce nu şi în Bucureşti sau alte oraşe ale patriei?) 😀 Şi în acest caz, se pare că principiul care a stat la bază a fost inspirat de spusele lui Leonardo da Vinci: „simplitatea este sofisticarea extremă”.
Lucrurile pot merge mai departe în încercarea noastră de a fi conectaţi cu natura.De ce să nu fim inventivi şi să oferim cărţilor un alt fel de suport în locul banalelor rafturi? O ramură de copac pare alegerea potrivită şi cine ştie, poate la primăvară o să vă înfrunzească biblioteca.
Extraordinar! Natura si cartea nu ar trebui sa fie despartite.