Virginia Woolf spunea odată că “nu poți gândi, face dragoste și dormi bine dacă nu ai mâncat bine”. Nu știm câți dintre scriitorii amintiți mai jos îi împărtășeau convingerea dar am aflat, în schimb, cât de interesante le erau preferințele în materie de mâncăruri/gustări: de la espresso negru-negru și până la friptură de purceluș.
Aromele de madlenă, înghețată și ciocolată descrise cu atâta pasiune în cartea “În căutarea timpului pierdut”, îi răscoleau simțurile lui Marcel Proust făcându-l să le mănânce cu mare poftă.
Meniul zilnic al lui Gustave Flaubert includea obligatoriu ouă, legume, brânză, fructe și o cană de ciocolată rece.
Walt Whitman, unul dintre cei mai influenți și controversați poeți americani (colecția sa de poezii “Leaves of Grass” fiind considerată obscenă la vremea aceea datorită subiectelor legate de sexualitate), își începea ziua cu stridii și carne.
Mark Twain mânca oricând cu plăcere preparate specifice regiunilor din sudul Statelor Unite ale Americii gen biscuiți cu unt și carne de pui prăjit cu porumb și roșii. Prăjiturile din grâu negru și friptura Porterhouse intrau deasemenea în lista lui de preferințe culinare.
Lui Truman Capote îi plăceau la nebunuie preparatele americane clasice precum hamburgerii și salata de cartofi. Adora deasemenea gustul de “Chicken Hash”, ce a făcut parte, spre exemplu, din meniul celebrului bal mascat “Black and White”, organizat de Capote în 1966 la Plaza Hotel din New York, pentru a sărbători succesul romanului “In Cold Blood“.
Dacă luăm de bune aprecierile cu privire la mâncare făcute de Jack Kerouac în romanele lui, atunci putem spune că acesta prefera plăcinta cu mere și înghețata (cel puțin așa reiese din “On the Road“). Pâinea și brânza cu sardine ar fi fost deasemenea mâncărurile consumate des de Kerouac, după cum sugerează în “The Dharma Bums“.
Scriitoarea de origine italiană Grazia Deledda, care era și o bucătăreasă desăvârșită, avea în lista de preferințe friptura de purceluș (“porceddu”) precum și produse pe bază de brânză și miere specifice zonei în care s-a născut, Sardinia. Se spune că în momentul în care a fost anunțată că a câștigat premiul Nobel pentru literatură (1927), Grazia Deledda pregătea ceapă “soffritto” pentru un sos:).
Mark Kurlansky, autorul bestseller-ului internațional “Cod: A Biography of the Fish That Changed the World” (1997), nu putea să stea o zi fără espresso. “Cât mai negru posibil”.
Dante Alighieri mânca cu mare poftă ouă, pe care le considera “cea mai bună mâncare din lume”, mai ales dacă erau consumate cu sare.
Surse: goodreads.com,lifestyle.iloveindia.com,listal.com,nytimes.com,newyorksocialdiary.com,duluoz-legend.tumblr.com,provincia.mediocampidano.it,rebellesociety.com,worth1000.com,qwc.asn.au
frumos scris articolul, exceptand greseala de la “de asemenea”