/ Horia-Roman Patapievici și cel mai important scriitor columbian al momentului, Juan Gabriel Vásquez, în primele două zile
/ Mihai Șora, în ultima seară a Festivalului
/ Cea de a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara: 23-27 octombrie 2018, la Muzeul de Artă (Sala Barocă) și la Galeria Calpe.

Peste aproximativ o lună, în capitala Banatului va avea loc cea de a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM). Eveniment cu tradiție, lansat în avanpremiera competiției pentru titulatura de capitală culturală europeană, FILTM reunește la ediția din acest an 17 scriitori, din peste 10 țări și 3 continente.
În plus, în contextul semantic deschis de Centenar, Festivalul le propune iubitorilor de literatură din Banat o ediție tematică: „Țară. Țară de adopție” – aceasta este tema FILTM 2018, cinci seri de lecturi publice și dezbateri, în Timișoara, un oraș aflat el însuși într-un proces de redefinire identitară: fostă parte din Imperiu, oraș-reper în istoria României moderne, viitoare capitală europeană a culturii, în 2021. „Țară. Țară de adopție” este, în viziunea organizatorilor, un pretext pentru a încerca să înțelegem ce mai înseamnă, astăzi, conceptul de țară, într-o Europă care și-a deschis granițele și un cadru în care mixul identitar naște, deopotrivă, pasiuni, antagonisme, războaie sau literatură.

„E a șaptea oară când ne încrâncenăm și când facem Festivalul Internațional de Literatură la Timișoara. Asta și fiindcă Timișoara va fi acuși, peste trei ani, Capitală Europeană a Culturii, dar și ca să arătăm că deznădejdea, tristețea și lehamitea nu sunt din filmul nostru, al ăstora care credem din toată inima că lumea literaturii e cea care va salva Lumea”, a declarat Robert Șerban, Președintele Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara.

Eseistul Horia-Roman Patapievici este cel care deschide ediția din acest an a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara, cu o conferință intitulată „Țara în care locuim”.

Debutul serilor de literatură are loc în cea de a doua seară a FILTM, cu o lectură publică și un dialog, pe tema „Imigrant în memorie”, cu cel mai important prozator columbian din noua generație: Juan Gabriel Vásquez, un autor multipremiat, tradus cu succes în întreaga lume, îndrăgit de cititorii autohtoni datorită celor două romane ale sale traduse la Editura Polirom. Amfitrionul serii este cunoscutul jurnalist Marius Constantinescu.

În cea de a treia seară a Festivalului, publicul va ocazia să asiste la lecturi publice și dezbateri cu prozatorii György Spiró – unul dintre cei mai importanți prozatori maghiari de azi și un dramaturg renumit, ale cărui cărți au fost traduse în peste 20 de limbi, Dimitré Dinev – născut la Plovdiv, dar emigrat și afirmat cu succes în Austria, scriitor și dramaturg de succes, cu piese puse în scenă și în România, de Radu Afrim, alături de îndrăgitul prozator român Marin Mălaicu-Hondrari. Tema serii, „Patrii imaginare”, va fi gestionată de jurnalista Magda Grădinaru.

„Cu patria-n spinare” este sub-tema celei de a patra seri a ediției din acest an a FILTM, tematică ce acoperă biografiile celor patru prozatori invitați: Vladimir Lorcenkov – autor canadian de succes, născut în URSS, Alexandru Vakulovski – născut în Republica Moldova, dar publicat de edituri românești, Andrei Mihăilescu – noua revelație a literaturii elvețiene, emigrat de peste 40 de ani din România, și Goran Mrakić – autor roman de expresie sârbă. Moderatoarea serii este scriitoarea și jurnalista Daniela Rațiu.

Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara se încheie cu o seară de poezie feminină, reunind scriitoare din: Țara Bascilor / Spania – Leire Bilbao, Republica Cehă – Marie Iljašenko, Croația – Lara Mitraković, Republica Moldova, România – Moni Stănilă și România – Lavinia Bălulescu și Teodora Coman. Amfitrionul serii, având drept temă „Patria mea de adopție: poezia”, este scriitorul timișorean Alexandru Potcoavă.
Ediția din acest an a FILTM se încheie în forță, cu o intervenție a filosofului Mihail Șora și proiecția unui un film despre poezie, realizat de Luiza Șora​.

Primele patru seri ale ediției din acest an a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (23,24,25 și 26 octombrie) vor avea loc în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara, cu începere de la ora 18.00, iar cea de a cincea seară, la Galeria Calpe, cu începere de la ora 17.00. Programul complet al evenimentului, pe www.filtm.ro.

Despre Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara:
Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM) este un proiect inițiat în 2012, care își propune să continue, într-o manieră deschisă publicului larg, tradiția studiilor comparatiste inițiate de Fundația „A Treia Europă”. Membri fondatori: Robert Șerban, Oana Boca Stănescu și Ioana Gruenwald. Din 2014, echipa lereunește și pe Oana Doboși-Potcoavă și Rașuca Selejan.
Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM) este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara, susținut de Consiliul Județean Timiș.
Organizatori: Fundația Politehnica Timișoara și Headsome Communication.
Parteneri strategici: Asociația Timișoara 2021, Muzeul de Artă din Timișoara, Galeria Calpe, Universitatea de Vest, Universitatea Politehnică Timișoara, Ambasada Columbiei, Ambasada Spaniei, Pro Helvetia, Traduki, La Două Bufnițe,
Sponsori: Continental Automotive Products SRL, ZOPPAS INDUSTRIES ROMANIA SRL, Dosetimpex, Enoteca de Savoya, Grafoprint, 888 Functional Monkeys.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *