Adriana și Ștefan Liuțe sunt specialiști în branding. Împreună au agenția Storience și, de curând, au lansat un proiect inedit și foarte simpatic: Zâmburi. Sunt 40 povești, pe care le găsiți, alături de o ilustrație faină, sub formă de felicitare/cartolină. Sunt mici povești menită să-ți aducă zâmbetul pe buze, de citit între două întâlniri, în metrou sau seara înainte de culcare. I-am întrebat mai multe pe Adriana și pe Ștefan despre cum s-au născut Zâmburii, care e rolul lor, despre legătura dintre branding și literatură sau despre planurile de viitor.
Cum ați spune povestea Zâmburilor?
Zâmburii (www.zamburi.ro) s-au născut dintr-o nevoie reală și personală: când e stresată, Adrianei îi vine greu să adoarmă. Iar leacul pe care Ștefan, soțul ei, l-a găsit la această problemă a fost să scornească pe loc și pe întuneric povestioare scurte și sărite de pe fix. Acestea aveau darul de a relaxa unicul ascultător în doar câteva minute. Iar Ștefan le scornea spontan și nu făcea un efort prea mare să le spună.
Poveștile le-au plăcut amândurora și Adriana a insistat să le înregistreze sau să le noteze, pentru că era păcat să se piardă. Dar noaptea înainte să adormi nu-ți arde nici să notezi, nici să pornești aplicația de înregistrat de pe telefon. Așa că graba și treaba de zi cu zi (cu alte cuvinte, sfânta comoditate) au făcut ca poveștile acestea să rămână private până când Storience – agenția de branding condusă de cei doi- a împlinit un an. Atunci, din dorința de a oferi invitaților la petrecerea aniversară ceva inedit, Ștefan și Adriana s-au gândit că poveștile lor de noapte-bună ar putea fi un cadou vesel și unic.
După ce Ștefan le-a pus pe hârtie și Adriana le-a editat, fiecare din cei 40 de invitați de la acea aniversare a primit câte o poveste. Din acel moment, bulgărele a scăpat la vale și a devenit tot mai mare. Poveștile sunau atât de bine împreună încât Adriana s-a gândit că ar trebui reunite într-un volum pe care să-l publice ca e-book. Însă ilustratorului coperții i-au plăcut atât de mult poveștile încât a creat câte o ilustrație pentru fiecare, nu doar pentru copertă. Ilustrațiile au ieșit perfecte din prima, spre deosebire de proiectele de design cu care se întâlnesc zi de zi consultanții de brand. După ce au făcut furori printre prieteni și cunoscuți, poveștile ilustrate au ajuns și sub ochii Cărtureștilor. Produsul a început să se contureze tot mai clar grație ideilor născute din brainstormingul cu oamenii minunați de la Cărturești.
Zâmburii pot fi cumpărați ca povești individuale sub formă de felicitare, ce poate fi oferită în loc de mulțumesc, de noapte bună sau de „îmi place când zâmbești”. Sau pot fi cumpărați la set de 40 într-un suport în formă de acordon, vesel și inedit, care are rol și de obiect decorativ. Practic, acordeonul cu Zâmburi înveselește nu doar cititorul, ci și un colț de casă (veche sau nouă).
Avioane, arici, gândaci, prăjituri, oameni cu puteri fantastice – cum s-au născut aceste personaje?
Toate personajele din Zâmburi s-au născut spontan – Ștefan scrie poveștile aproape pe loc și cu mare plăcere. Ca atare, personajele și super-puterile lor vin din subconștient – rațiunea nu le-ar putea plăsmui atât de repede și de frumos. 🙂
Citind Zâmburii, încerc să-mi imaginez cum s-au născut fiecare: într-un aeroport, într-o pădure, la o ședință, după un concert. Am mereu senzația de metamorfoză a realului, ca un ochi jucăuș care pune o lentilă colorată care deformează realitatea. Ce v-a inspirat?
Ne inspiră viața noastră de zi cu zi – atât cea personală cât și cea profesională. Cunoaștem mulți oameni, foarte diferiți, și ni se întâmplă mereu tot felul de lucruri curioase sau interesante. E un izvor nesecat de inspirație și bate, cu siguranță, orice film. 🙂
Cum au fost scrise? Toate o dată, la intervale mari de timp?
Cei patruzeci de Zâmburi publicați acum au fost puși pe hârtie astă-vară în decurs de o lună. Dar ei se bazează, în bună parte, pe povești sau frânturi de povești scornite într-o perioadă mai lungă de timp, spuse pe loc și niciodată înregistrate.
Mergi pe stradă și vezi oameni încruntați. Credeți că zâmbim prea puțin?
Da, clar, zâmbim mult prea puțin. Aproape deloc. Mergem pe stradă și prin metrou și vedem oamenii uitându-se oriunde altundeva decât la ceilalți oameni. Zâmbetele sunt niște apariții excepționale, inclusiv în zonele cu foarte mulți tineri, studenți sau elevi.
Mi-au plăcut și ilustrațiile. Care e povestea lor, cum s-au născut?
Ilustrațiile Zâmburilor au fost ca un fel de copil la care nu se așteptau părinții. Când am strâns cele 40 de povești publicate acum, noi ne-am gândit inițial să facem un e-book și i-am cerut colegului nostru Dan Dulău să ne facă o copertă. Dar lui i-au plăcut poveștile și ne-a făcut o ilustrație pentru fiecare dintre ele. I-au plăcut atât de tare încât ilustrațiile au fost perfecte – n-au avut nevoie de retușuri.
Ca la carte: care-s misiunea, viziunea și valorile Zâmburilor?
Zâmburii vor să ofere oamenilor educați, ocupați și cu simțul umorului o distragere de la ocupațiile care îi absorb de obicei. O distragere care să-i facă să zâmbească. Și fac asta prin conținut în format scurt (chiar ultrascurt)The, foarte ușor de procurat și consumat.
Voi faceți branding. Până la urmă, și brandingul e tot o poveste. Care-i legătura dintre branding și literatură?
Literatura înseamnă poveste, într-un fel sau altul. Iar povestitul e un instrument important în branding, pentru că transpune auditoriul, fie și pentru perioade foarte scurte, într-o altă lume, imaginară. În plus, literatura definește (ok, poate azi mai puțin decât altă dată) cultura populară, de care brandingul trebuie să țină, în multe cazuri, seama. În fine, literatura poate construi branduri de conținut, precum Zâmburii.
Există branduri în literatura română?
Cu siguranță există branduri de autor – de la cei mai vechi la cei din ziua de azi. De asemenea, avem branduri de editură, colecții, serii de autor sau personaje celebre. Nu știu dacă toate aceste lucruri sunt întotdeauna tratate ca branduri, dar ele sunt așa ceva.
Care sunt scriitori voștri preferați? Sau cărțile?
Ștefan – The Road, de Cormac McCarthy și Breakfast at Tiffany’s de Truman Capote.
Adriana – The White Tiger, de Aravind Adiga, Empire, de Neil Ferguson, The Curious Incident of the Dog in the Night-Time, de Mark Haddon (toate, foarte diferite între ele). Îmi plac și multe cărți legate de profesie, dar parcă acestea sunt mai aproape de suflet.
Cum se va dezvolta proiectul Zâmburi în continuare? Ce planuri aveți cu el?
Vrem să ne cunoaștem mai întâi cititorii cât mai bine – să vedem cine sunt oamenii care mănâncă Zâmburi și cum li se par lor, ce înțeleg ei din fiecare poveste și cum o folosesc. Apoi vrem să creștem în alte medii (electronice, merchandising etc.) Și vom continua cu siguranță să scriem povești – ele oricum se nasc spontan 🙂
Zâmburii pot fi comandați din librăria online Cărturești la prețul de 224,90 lei (acordeon, toți 40) sau 11,99 lei (individual). În luna decembrie aveți transport gratuit și, dacă introduceți codul Bookaholic, aveți 15% reducere la orice comandă.