Anul trecut, editura franceză Short Édition a venit cu o idee tare faină de promovare a lecturii. Ştiind că în ritmul alert al vieţii citadine există şi momente de repaus – precum aşteptarea în staţiile de autobuz, de exemplu –, în care omul modern se abţine cu greu să nu stea cu ochii în telefon, echipa inovatoare a editurii a găsit alternativa: distribuitorul de literatură.

Se ştie că nu toată lumea poartă după ea o carte şi că nu există nici prea mult timp pentru citit printre treburile zilnice, aşa că aparatul imaginat de francezi e soluţia perfectă  pentru momentul de literatură ce n-ar trebui să lipsească din nicio zi.

The idea came to us in front of a vending machine containing chocolate bars and drinks. We said to ourselves that we could do the same thing with good quality popular literature to occupy these little unproductive moments”, aflăm de la Christophe Sibieude, cofondator al editurii.

Le Distributeur d’Histoires Courtes e un dispozitiv care oferă proză scurtă sau poezii tipărite pe bucăţi de hârtie asemănătoare bonurilor fiscale, dar fiţi fără grijă, totul e gratuit. Nu există un ecran de pe care putem alege ceva anume, aşa că va fi mereu o surpriză ce ne va fi dat să citim. Există însă posibilitatea de a opta pentru perioada de timp în care se poate citi respectiva povestire sau poezie, din variantele de unul, trei sau cinci minute. Evident, lungimea hârtiilor gen papirus variază în funcţie de această alegere, aşa că putem strecura în buzunar un bileţel literar de un minut sau împături în geantă o schiţă care ne-a luat cinci minute să o citim. E o invitaţie la lectură şi un mod pentru editura Short Édition de a-şi face cunoscuţi autorii, căci textele aparţin scriitorilor cu care colaborează.

bandeau-dhc-2016-10-21-10-17-44sursa

histoire-courtes-grenoble-1sursa

dhc-bandeausursa

4924950_6_2197_le-realisateur-francis-ford-coppola-a_eb81dcea88cc7768d4a23c693d953e1csursa

Primele opt astfel de distribuitoare de literatură au fost amplasate acum un an în Grenoble şi, de atunci, maşinăriile negre-portocalii au împânzit toată Franţa, putând fi întâlnite în Lille, Nancy, Bordeaux, Nantes, Marseille, Brive-la-Gaillarde, Perpignan, Périgueux ş.a., în spaţii publice precum gări, biblioteci, centre sociale, oficii turistice. Conform celor prezentate pe site-ul editurii, până acum au fost distribuite cititorilor 240.000 de proze scurte din cele 70 de aparate amplasate de-a lungul şi de-a latul Franţei. Şi echipa Short Édition mai are un motiv de bucurie: prima lor comandă din afara graniţelor a venit de la nimeni altul decât Francis Ford Coppola, cunoscutul cineast fiind şi un iubitor al genului, el lansând în 1997 o revistă de povestiri scurte numită Zoetrope: All-Story. Regizorul şi-a dorit amplasat distribuitorul de poveşti frumoase în localul său, Cafe Zoetrope. Ce crede despre originalul aparat aflăm chiar de la el, în filmuleţul următor.

Eu una mă declar cucerită de idee şi mi-ar plăcea să întâlnesc şi pe străzile din ţara noastră astfel de maşinării care aduc mai aproape literatura faină tuturor cititorilor care vor să-şi facă ziua mai frumoasă, fie că sunt grăbiţi sau nu.

 

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Un comentariu
  1. Giurca Silviana

    Extrem de interesant…simpla lectura a acestei prezentari mi a aprins imaginatia si m a facut sa realizez in cateva minute cate beneficii pot avea un astfel de proiect, pentru orice cultura. Pe metroul din Bruxelles am numarat intr o dimineatza: 2/3 din oameni tineau un celular in mana, din acestia 1/2 jucau jocuri stupide, altii erau pe retele socializare; doar un procent mic naviga pe internet citind si informandu se avid…Avem timp, suntem doar prea comozi pentru a-l folosi cum trebuie. Deci acest articol= a good eye-opener!Multumim.* cate beneficii poate avea

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *