
Într-o noapte geroasă din 1954, o femeie coboară treptele barăcii unde spera să înceapă o nouă viață și dispare în iarna australiană, lăsând în memoria Sonjei, fiica ei de trei ani, doar ecoul unui cântec de leagăn. Treizeci și cinci de ani mai târziu, Sonja se întoarce în locurile copilăriei, vrând să înțeleagă motivele acestui abandon. Își întâlnește tatăl, a cărui cumplită furie a alungat-o de acasă, și trebuie să înfrunte demonii trecutului ce i-a bântuit părinții: ororile ocupației naziste din Slovenia, țara ei de origine.
Să bați din palme cu o singură mână zugrăvește barbaria unei lumi vechi și asprimea unei țări noi, unde destine fără speranță caută să se răscumpere prin iubire.
„De la începutul de o stranie frumusețe la finalul impresionant, iată o poveste sfâșietoare, țesută cu măiestrie.” (Literary Review)
„Flanagan insuflă acestei povești australiene o sensibilitate est-europeană à la Milan Kundera… Să bați din palme cu o singură mână este un roman menit să devină clasic.” (Sunday Herald Sun)
„Obsedant și de neuitat.” (The Canberra Times)
Să bați din palme cu o singură mână, Richard Flanagan
Editura Litera
Colecția Clasici contemporani
Apariție: martie 2016
Preț: 29,90 lei
Număr pagini: 352
Nominalizare la Independent Foreign Fiction Prize 2014
Roman autobiografic de o forță literară neobișnuită, cartea a doua a seriei Lupta mea a dat naștere unei polemici virulente și a primit încă de la apariție numeroase premii. După ce a abordat în primul volum tema doliului, Knausgard descrie cu aceeași vigoare și exactitate îndrăgostirea, uniunea și separarea, toate etapele sentimentului de iubire. Experiența de a fi tată dă peste cap totul în jurul lui și se reflectă în încercările cotidiene ale vieții de familie, în vacanțele care sfârșesc prost, în disputele cu vecinii, în tensiunile apărute cu ocazia aniversărilor copiilor… în acțiunea de a plimba un cărucior prin Stockholm când singurul lucru pe care dorește să-l facă este să scrie. Viața scriitorului-narator se desfășoară sub ochii siderați ai cititorului cu toată furia și sinceritatea ei frustă: un om cu o dorință de neoprit de a scrie, pentru care arta este o nevoie fizică, un om care oscilează permanent între energia vitală și impulsurile morbide. O capodoperă.
“Părând a întruchipa (prin aspect, măcar) un model modern de Prinț din povești (sau Făt-Frumos sau Mr. Right, cum vreți să-i spuneți), Knausgård e un scriitor de succes care spală podele, gătește, iese cu copiii la plimbare, îi schimbă și le face baie, încercând, în același timp să găsească un sens mai înalt al vieții decât cel dat de statutul de soț și tată. Lipsită de eroism, e și asta o luptă. Una zilnică și deloc ușoară”. (Laura Câlțea – Blogul unei cititoare de cursă lungă)
„Intens și vital… Irezistibil de la început până la sfârșit… Superb“. (James Wood, New Yorker)
„Lupta mea este o capodoperă inexplicabilă, de o forță magnetică și hipnotizantă chiar și în momentele când pare plictisitoare“. (Le Nouvel Observateur)
„Această carte dovedește că se poate atinge universalul și marea literatură pornind de la viața de zi cu zi. În spatele autobiografiei se află reflecția scriitorului asupra identității masculine. Șocant!“ (L’Express)
„Cartea mea favorită de anul acesta… Knausgard știe să facă din micile detalii ale vieții sale o operă fascinantă“. (William Leith, Spectator)
„Cele șase volume ale romanului autobiografic al lui Karl Ove Knausgaard reprezintă unul dintre cele mai fascinante proiecte literare ale momentului, impunând aprecierea scriitorului norvegian drept un Proust scandinav“. (Stephen Romei, Spectator)
„Un set de reflecții teribil de elocvente despre masculinitate, viață domestică și nevoia artistului de a evada“. (Independent)
Lupta mea. Cartea a doua: Un bărbat îndrăgostit, Karl Ove Knausgard
Editura Litera
Colecția Clasici contemporani
Apariție: 10 martie 2016
Preț:49,90 lei
Număr pagini: 688
2