Una dintre cărțile cult din zona de graniță dintre literatură și filosofie, Zen și arta reparării motocicletei e o prezență bizară în ambele tabere: nu-i tocmai beletristică, pentru că 90% reprezintă cugetări, raționamente și discursuri filosofice, logice și dialectice; iar pentru o carte de filosofie, are foarte multă auto-biografie și fragmente din manualul tehnic al unei motociclete.

Și asta nu e tot ce o face controversată. Lucrarea a fost refuzată de un număr record de 121 de edituri înainte de publicarea ei în 1974. În același an a devenit best seller și a rămas în opinia publicului cititor una dintre cele mai valoroase cărți ale literaturii americane.

Titlul e destul de înșelător, în loc de zen găsești neliniști și angoase, în loc de arta reparării motocicletelor, găsești teoria metaforică – dar și practică – a șurubărelii, după manualul tehnic.

Personajul principal, în același timp și voce narativă, este un bărbat trecut de prima tinerețe, care străbate America alături de fiul său pre-adolescent, Chris, călare pe motocicletă, în căutarea unei vieți anterioare. Sună metaforic, însă nu e. Personajul nostru mai întâi fuge de sine, apoi ajunge, pe nesimțite, să o ia pe drumul auto-descoperirii; acest sine și această viață anterioară fiind rămășițe din memorie ale unor timpuri dinainte de o serie de accese de schizofrenie tratate cu electroșocuri. În urma acestora personalitatea schizoidă a fostului profesor de dialectică și retorică (supranumit Phaidros, dupa dialogul platonician despre retorică) fusese eliminată, în favoarea existenței unui nou sine, tată un pic confuz și redactor de manuale tehnice.

Deși poate cititorul ar fi mai interesat de aventura celor două personalități, oarecum în conflict, fiecare încercând să domine și să preia coarnele motocicletei, pe un drum de redescoperire de-a lungul șoselelor multi-anotimp ale continentului american, Zen și Arta nu este o carte de psihologie. Nici vreun roman de drum clasic, din categoria On the Road. Este un roman filosofic, în care autorul Robert M. Pirsig se îmbarcă într-o căutare istovitoare a metafizicii Calității.

Pirsig 1968 w Chris n BikeAșa cum el însuși observa, însă, metafizica e un restaurant unde ți se dă un meniu cu 30.000 de pagini și nici un pic de mâncare. Păstrând direcția metaforei, Zen și Arta e un fel tare greu de digerat, vârtos, consistent, după care sunt șanse însă să rămâi destul de gol(it) și din care trebuie să îți descurci singur capetele de spaghete pentru a-ți înfășura ghemul de sensuri. Depinde însă cum te duce capul, romantic sau clasic. Și tot autorul îți explică de ce nu-ți place, dacă nu-ți place:

O înțelegere clasică consideră lumea, în principal, drept o formă esențială ea însăși. O înțelegere romantică o vede în termeni de aparență imediată. […] Modelul romantic e în principiu inspirațional, imaginativ, creativ, intuitiv. Predomină emoțiile și nu faptele. Arta, ca opus al Științei e o percepție cel mai adesea romantică. […] Modelul clasic, prin contrast, acționează prin recurs la rațiune și reguli, care sunt ele înseși forme imanente ale gândului și comportamentului. În culturile europene, acest model este predominant masculin,. Deși mersul cu motocicleta e romantic, reparatul motocicletei e cât se poate de clasic.

Fără a aprofunda discuția despre complicatele raționamente, despre șirurile de argumente, fundături, abisuri, piscuri și răscruci logice în căutarea iluzoriei Calități, am să vă las în compania câtorva scurte fragmente din întortocheatul drum de 400 de pagini, nu înainte de a mai preciza faptul că Zen și Arta este, mai presus de toate, un roman autobiografic. Personajul este chiar autorul Robert M. Pirsig, copil precoce cu un IQ de 170, student recalcitrant și reticent la filosofie și jurnalism, profesor universitar de creative writing, diagnosticat cu schizofrenie paranoidă și ”vindecat” de propriul sine prin electroșocuri. Teoria Calității începută de Phaidros călare pe motoare în Zen și arta reparării motocicletei a fost continuată în a doua și ultima sa carte, Lila: An Inquiry into Morals, scrisă aproape 20 de ani mai târziu.

– “Când gândirea analitică este aplicată la experiență, ceva este întotdeauna ucis pe parcurs. Îmi vine în minte experiența lui Mark Twain: după ce a ajuns să stăpânească cunoașterea analitică necesară pentru a pilota un vapor pe Mississippi, a descoperit că râul își pierduse din frumusețe. Ceva este, inevitabil, ucis.”

“În toate religiile orientale se pune mult preț pe doctrina sanscrita Tat tvam asi, ”Tu ești aceea”, care afirmă că tot ceea ce crezi că ești și tot ceea ce crezi că percepi este indivizibil. Să înțelegi deplin această indivizibilitate înseamnă să devii iluminat. Logica presupune o separare între subiect și obiect; așadar, logica nu este înțelepciunea finală. Iluzia separării subiectului de obiect e eliminată cel mai bine prin renunțarea la activități fizice, mentale și emoționale. Sunt multe discipline care se ocupă cu asta. Una dintre cele mai importante este sanscrita dhyana, pronunțată greșit în chineză Chan și tot greșit în japoneză Zen.”

– “Calitatea… știi ce este, totuși nu știi ce este. Însă asta e contradictoriu. Dar unele lucruri sunt mai bune ca altele, deci au mai multă calitate. Numai că, îndată ce încerci să spui ce-i calitatea, să o separi de lucrurile care o dețin, totul face puff! […] Dacă nu știe nimeni ce este, atunci,e, practic, ca și cum n-ar exista defel. Însă ea, în practică, chiar există. Pe ce altceva s-ar baza notele la școală? Altfel de ce ar plăti oamenii averi pe unele obiecte, în timp ce pe altele le aruncă la gunoi? Se vede treaba că unele lucruri sunt mai bune decât altele, dar ce înseamnă mai bune? Așa că mergi în cerc fără oprire, învârți rotițe mentale și nu găsești nicăieri nimic de care să te agăți. Ce dracu’ e și Calitatea asta? Ce e?”

Dacă sunteți gata să săriți în acest carusel, Zen și arta reparării motocicletei se găsește la Cărturești, la prețul de 23,97 de lei, în traducerea (foarte bună) a lui Bogdan Perdivară.

Notă: fotografia îi reprezintă chiar pe Pirsig și fiul său, Chris (care a sfârșit în realitate precum în cuvântul de final, ulterior adăugat, al cărții). Sursa imaginii.

bookaholic sustinut de carturesti stripe-01Dacă introduceți codul Bookaholic la orice comandă, veți beneficia de 15% reducere în librăria online Cărturești. 

fotograf profesionist, jurnalist cultural, fost redactor șef la Metropotam.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *