Ştiţi din articole mai vechi precum acesta, acesta sau acesta că-mi plac cărţile cu un aspect frumos. Ce părere aveţi însă despre felul în care ar trebui să arăte o carte ca să ne facă pur şi simplu să salivăm? Vă gândiţi probabil că mă refer la vreo carte de bucate cu reţete apetisante şi imagini pe măsură, dar nu despre asta este vorba.

Publicată în 2012 de cei de la Viction:ary din Hong Kong, cartea numită Eat me: Appetite for Design e o adevărată bucurie vizuală şi ne stârneşte pofte culinare, în special amatorilor de dulciuri printre care mă număr, căci arată precum o mare şi delicioasă napolitană. E disponibilă în două variante, în funcţie de preferinţe: albă, cea considerată de vanilie şi maro, cea de ciocolată. Ambele au tipărit titlul cu auriu pe ceea ce se presupune a fi ambalajul şi originalitatea merge şi mai departe, căci colţul cărţii lipseşte, urmele rămase sugerând că un pofticios s-a înfruptat deja din ea. Într-adevăr un design de excepţie, aşa cum e şi normal având în vedere că este o carte despre design, cel referitor la produse alimentare, la ambalaje destinate acestora şi nu numai.

61CQ2aaOPGL

61zhs7 mxgL

Mâncarea nu mai este demult doar o necesitate, ci şi un indicator al valorilor culturale şi al stilului de viaţă, aşa că era de aştept ca designerii să-şi îndrepte atenţia şi asupra acestui element şi a domeniilor conexe lui. Despre carte, editorul spune:

”While no single aspect of food and the associated can epitomise the new food culture, Eat Me takes out a slice of modern life where food has been taken as the medium to promote social interactions and ginger up our every day.”

Cartea este împărţită pe secţiuni şi cuprinde o colecţie impresionantă de imagini şi detalii despre produse alimentare, branduri, concepte, design de ambalaj, de meniu şi de restaurante, ustensile de bucătărie, instalaţii şi obiecte de artă ce au legătură cu domeniul, proiecte şi evenimente inspirate de mâncarea noastră cea de toate zilele.

71f-n58UxhL

81LjZPTmdeL

71e2sSQFBrL

Exif_JPEG_PICTURE

71Tna7uMS3L

Astfel, vom descoperi în paginile ei lucruri amuzante precum setul de acadele-şurubelniţă Lolly Tools, baruri, cafenele şi restaurante din diverse colţuri ale lumii, cu un design interesant şi accente inovatoare, istoria unor branduri, sculpturi în cuburi de zahăr, fructe din hârtie, infuzoare cu forme din cele mai diverse, veselă şi tacâmuri deosebite, obiecte de artă făcute din mâncare sau inspirate de aceasta şi multe altele.

Exif_JPEG_PICTURE

Exif_JPEG_PICTURE

71vzXyQUSsL

Exif_JPEG_PICTURE

Exif_JPEG_PICTURE

81CHrxUNe7L

E vorba până la urmă de ceea ce designerii încearcă să creeeze pentru a ne îmbunătăţi experienţa culinară, atrăgându-ne atenţia şi asupra laturii estetice. Imaginaţia lor debordantă face ca şi acest domeniu, ce iniţial ar putea părea anost, să dovedească că poate oferi produse care să se adreseze nu doar stomacului, ci şi minţii noastre.

Surse: victionary.comamazon.comcreativereview.co.uk

 

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *