- This event has passed.
Autosimilaritate (in) ACTum: inaugurare frACTalia
27.11.2015 @ 8:00 pm - 10:00 pm
Vineri, 27 noiembrie 2015, ora 20:00, în Tramvaiul 26 (Str. Cercului nr. 6, Bucureşti), va avea loc lansarea volumelor de debut în poezie r e t r o v i z o r, de Răzvan Pricop, Editura frACTalia (2015) și cu dricul pe contrasens, de Octavian Perpelea, Editura frACTalia (2015). Vor vorbi despre volume scriitorii Cezar Paul-Bădescu, Dumitru Bădița, Mugur Grosu, Iulia Militaru și Felix Nicolau. Evenimentul inaugurează lansarea Editurii frACTalia, parte a Grupului Editorial frACTalia, înființat în anul 2015, la inițiativa unui grup de scriitori și graficieni români.
Lansarea volumelor de poezie va fi urmată de la ora 21:00 de ediția a VI-a a evenimentului poetic și performativ Nights in White Satin – o formă capricioasă de poezie, care se va finaliza cu un party frACTalia. Invitați: Valentina Chiriță (performance), Ionelia Cristea, M. Duțescu, Răzvan Țupa (Unperforming poetic – o expunere integrală / totală sau completă, cu participarea lui Horia Șerban). Moderator: Felix Nicolau. Organizatori și inițiatori: Iulia Militaru și Andra Rotaru.
Începând cu această ediție, Nights in White Satin – o formă capricioasă de poezie se desfășoară sub egida Grupului Editorial frACTalia. Parteneri: Tramvaiul 26.
*
Răzvan Pricop s-a născut pe 25 iunie 1987, la Constanța. Nu a absolvit cursurile Facultății de Litere din București, dar a absolvit Institutul Național al Magistraturii, tot din București, în anul 2013. A debutat continuu, publicând versuri în revistele Luceafărul, România Literară, Tribuna, Viața Românească, Caiete Silvane, Luceafărul de dimineață și Acolada. În timp, a dezvoltat un atașament egal pentru toate generațiile poetice și reprezentanții lor. Volumul r e t r o v i z o r, Editura frACTalia (2015) reprezintă debutul editorial al autorului.
Octavian Perpelea s-a născut pe 22 iunie 1977, la București. A absolvit Facultatea de Științe Politice a Universității din București, urmând mai apoi cursurile masterale ale aceleiași instituții. În momentul de față, încă mai încearcă să termine o teză despre naționalismul tânărului Cioran. A publicat poeme în Apostrof, Hyperion, Luceafărul, Steaua, Timpul, Tiuk!, Viața Românească, Vorba Vine.
cu dricul pe contrasens, Editura frACTalia (2015) reprezintă debutul editorial al autorului.
Valentina Chiriță (n.1983) Absolventă a Facultăţii de Litere, lucrează în redacţia de literatură universală a Editurii Polirom. Semnează cu pseudonimul val chimic volumul de poezie umilirea animalelor, CDPL 2010. Pasionată de performance art, atât în variantă solo cât şi în colaborare, coordonează în 2014 Platforma Internaţională de Performance Art Bucureşti. În prezent, e studentă la Kinetoterapie şi Motricitate Specială.
Ionelia Cristea s-a născut pe 19 mai 1983 la București. Este absolventă a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din capitală, iar în prezent este medic neurolog în București. A publicat online pe platforma Club Literar (sub pseudonimul Ema Hart). A debutat la Cartea Românească cu volumul Noaptea de gardă, autoarea fiind câștigătoarea Concursului de Debut al Editurii Cartea Românească, ediția 2014.
M. Duţescu (n. 1979, Alexandria) este arhitect şi lector la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti. În urma câştigării concursului organizat de Editura Cartea Românească, publică în 2010 volumul de poezie şi toată bucuria acelor ani trişti – distins ulterior cu premiile naţionale „Iustin Panţa” şi „Mihai Eminescu” pentru debut. În 2014 publică volumul de poezie franceza un avantaj, la Editura Pandora M., precum și romanul Uranus Park, la Editura Polirom, pentru care a primit premiul „Tânărul prozator al anului 2014”.
* Foto M. Duțescu: © Mircea Reștea (http://mircea-restea.blogspot.ro/)
Unperforming poetic – o expunere integrală / totală sau completă este o prezentare poetic.ro cu Răzvan Ţupa. Unde se termină spectacolul şi începe poezia este problema pe care o propune aici. După trei volume de poezie publicate în 10 ani (fetiş, 2001 & 2003; corpuri româneşti, 2005; poetic. cerul din delft şi alte corpuri româneşti, 2011), Răzvan a publicat în 2015 poeticile cotidianului de la seri de literatură în mişcare la Republica poetica (cdpl), un volum fără gen. A participat la festivaluri, ateliere şi lecturi de poezie în Bucureşti, Constanţa, Timişoara, Cluj Napoca, Sibiu, Buzău, Chişinău şi în străinătate (Banska Stiavnica, Berlin, Bratislava, Budapesta, New York, Paris, Praga, Roma, Stockholm, Tel Aviv şi Zagreb). Scrie pe www.poetic.ro şi citeşte pentru ziarul ring.