Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Celebrăm feminitatea cu „Povești care pot schimba lumea”

16.03.2017 @ 7:00 pm - 8:30 pm

Eroina romanului În umbra eșafodului, de Carol Birch, publicat în colecția Strada Ficțiunii, ne-a inspirat să realizăm campania „Povestea ta poate schimba lumea”, dedicată tuturor femeilor dornice să ne împărtășească experiențele și emoțiile lor în scris. Ca și ele, Margaret Catchpole (1762-1819) a fost o femeie simplă, cu o viață spectaculoasă. Textele câștigătoare au fost publicate într-o ediție specială a ziarului Women`s Journal, creat pentru a celebra puterea „poveștilor care pot schimba lumea”.

Editura ALL vă invită joi, 16 martie, ora 19.00, la Cărturești Verona, pentru un eveniment special: vom depăna povești de gen feminin cu invitații, le vom premia pe câștigătoarele concursului, vom lansa noua ediție Women`s Journal și vă vom răsfăța cu surprize dulci și primăvăratice de la sponsorii noștri.

Invitați:
Roxana Dumitrache, activistă feministă
Vania Limban, moașă
Alina Vîlcan, jurnalistă revista Glamour
Andrei Crăciun, jurnalist

Câștigătoare:
Premiul Povești de gen feminin: „În larg”, de Ana-Maria Tăgîrță
Premiul Scriitoarelor: „Cu 20 de ani mai în vârstă”, de Marinela Florea
Premiul În așteptarea iubirii: „Alegeri”, de Raluca Iliescu
Premiul Mama și copilul: „Părinți de gemeni”, de Georgiana Tonef-Filip
Premiul În căutarea fericirii: „Crezi în spovedanie?”, de Maria Ionescu (pseudonim)
Premiul Ideal feminin: „Nuanțe de gri”, de Monica Rădulescu

Romanul În umbra eșafodului, de Carol Birch (inspirat dintr-un caz real)

Margaret Catchpole, femeia care a fost condamnată de două ori la moarte și a reușit să scape de fiecare dată, își spune povestea, peste veacuri, cu o forță emoțională care afectează în mod profund cititorul. Faptele ei curajoase, multe săvârșite în goana calului, farmecul și spiritul ei liber i-au conferit un statut aproape legendar.

Istoria e plină de femei care și-au asumat lupte complicate, ale destinului, dar care nu sunt menționate. De femei care au trăit în minorat şi au cerut cel mai simplu lucru din lume: egalitate. Cu pumnul ridicat uneori, e drept, pentru că revendicările nu le faci fluturând cu graţie batiste și suflând bezele. Femeile pot scrie despre orice, dar când aleg să o facă despre maternitate, teamă și despre experiențe ale feminității, e cel mai complicat contorsionism emoțional.
Roxana Dumitrache, activistă feministă

O femeie care are puterea de a face față situațiilor care apar în timpul nașterii, având deplin control asupra lor chiar și în cazul unor complicații, va fi o femeie care va rămâne pentru totdeauna cu o imagine pozitivă a acestei experiențe. ” – Vania Limban, moașă

Ca jurnalist, într-un deceniu de presă scrisă întâlnești tot felul de oameni. Am întâlnit femei simple, cărora copiii le fuseseră infectați cu HIV în sistemul sanitar românesc de la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90, iar ele nu se dăduseră bătute și înființaseră asociații ca să lupte cu boala aceea crâncenă. Am întâlnit o femeie care făcuse 16 ani de închisoare pentru omor, la capătul cărora, liberă, jura că nu a omorât pe nimeni, dar nu uita ororile cărora le rezistase în închisoare. Am întâlnit femei care le citeau povești copiilor lor cu boli grave, în spitalul Marie Curie, fără să plângă vreodată în fața lor. Am întâlnit femei care au suportat ani la rând bătăile soților lor, crezând că astfel își vor salva familiile. Când au înțeles că adevăratul curaj înseamnă să pleci din fața abuzului, au plecat. Câte drame, atâtea dovezi de curaj!
Alina Vîlcan, jurnalistă revista Glamour

Femeile simple. Există așa ceva? Mai degrabă, nu. Oricum, femeile din cartierele mărginașe, de la periferie, de acolo unde viața e dură, femeile în etate, precum și tinerele fete, ele duc pe umeri întreaga construcție socială. Atât de simplu e. Și fără această simplitate teribilă a celei mai complexe dintre sarcini – când viața tuturor depinde de a ta – nimic n-ar fi, nimic n-am fi.”
Andrei Crăciun, jurnalist

CAMPANIA „POVESTEA TA POATE SCHIMBA LUMEA”

Campania lansată de Editura ALL și inspirată de volumul În umbra eșafodului, de Carol Birch, s-a desfășurat în perioada noiembrie 2016 – martie 2017. În această perioadă, am primit sute de texte de la cititoarele care au răspuns provocării noastre la introspecție și sinceritate. Jurizarea textelor a revenit echipei formate din editori-coordonatori, redactori și specialiști în comunicare din cadrul Editurii ALL. Textele selectate au fost publicate într-o ediție specială a ziarului de campanie Women`s Journal. Câștigătoarele au primit cărți de la Editura ALL și daruri de la partenerii noștri: La Bibliothèque, Kandia, Primola, Helen Exley și Ceainăria Cărturești Verona.

Mulțumim tuturor bloggerilor și jurnaliștilor care au preluat mesajul nostru și au popularizat campania, precum și partenerilor noştri, La Bibliothèque, Kandia, Primola și Helen Exley.

Venue

Librăria Cărturești Verona
Strada Pictor Arthur Verona 13-15
București, Romania
+ Google Map
Phone
021 317 3459
View Venue Website