Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Despre literatură şi televiziune cu Daniela Zeca-Buzura

12.03.2015 @ 7:00 pm - 9:00 pm

Joi, 12 martie, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Elisabeta nr. 38), va avea loc o dezbatere pe tema „Literatură și televiziune”, pornind de la cel mai recent volum semnat de Daniela Zeca-Buzura, La taclale cu idolii, apărut de curînd la Editura Polirom, şi în ediție digitală.

Participă, alături de autoare:
Luca Niculescu
Cristina Răduță
Iulia Roman
Victor Arvunescu
și
masteranzii programului „Managementul instituțiilor mass-media”, al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea București

Avatar al dezbaterii, talk-show-ul este un gen în plină glorie în televiziunea actuală. Prin acest studiu (La taclale cu idolii), Daniela Zeca-Buzura propune „o elucidare din mers”, din interiorul dinamicii fenomenului de televiziune, a principiilor de funcţionare a talk-show-ului – un gen preponderent în controversatul context al audiovizualului contemporan, dominat de crime neelucidate, mici drame conjugale şi abateri de la normă. La baza interpretării evoluţiei şi a influenţelor socioculturale ale emisiunilor de tip talk-show stau atît experienţa autoarei în moderarea şi producerea acestui format de televiziune, cît şi analiza mai multor producţii difuzate în România, sub acest generic, în perioada ianuarie 2001 – iunie 2014.

Din cuprins:
Talk-show-ul, o „agora electronică”? • Ce se întîmplă într-un talk-show de televiziune? • Dezbaterea şi talk-show-ul – o abordare constructivistă • Talk-show-ul – un gen minor? • Talk-show-ul ca dispozitiv strategic al neoteleviziunii • Talk-show-ul ca dispozitiv simbolic al neoteleviziunii

Daniela Zeca-Buzura este absolventă a Facultăţii de Litere din Bucureşti, a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a unui masterat în ştiinţele comunicării. Din anul 2001 este doctor în filologie al Universităţii din Bucureşti şi lector la catedra de presă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul aceleiaşi universităţi. La sfîrşitul anului 2006 a primit distincţia „Personalitatea europeană a anului pentru România” – secţiunea televiziune, acordată de Fundaţia Eurolink şi Comisia Europeană. Din martie 2003 a fost redactor-şef al redacţiei Literatură Arte, iar în perioada 2004-2012, directorul canalului de televiziune TVR Cultural. A mai publicat volumele: Orfeea (poezie, Viitorul Românesc, 1994), Îngeri pe carosabil (proză, Coresi, 2000), Melonul domnului comisar (critică literară, Curtea Veche, 2005), Jurnalismul de televiziune (Polirom, 2005), Totul la vedere. Televiziunea după Big Brother (Polirom, 2007), Veridic. Virtual. Ludic. Efectul de real al televiziunii (Polirom, 2009; Premiul pentru eseu al Asociaţiei Naţionale a Profesioniştilor de Televiziune din România), Istoria romanţată a unui safari (roman, Polirom, 2009, 2011; Premiul revistei Convorbiri literare), Demonii vîntului (roman, Polirom, 2010, 2013), Zece zile sub văl / Ten Days Under the Veil (jurnal de călătorie, Litera, 2011) şi Omar cel orb (roman, Polirom, 2012; Premiul Cea mai îndrăgită carte a anului). În prezent este membră a Uniunii Scriitorilor din România, producător şi moderator al mai multor emisiuni de pe canalul TVR2 al serviciului public de televiziune.

Venue

Librăria Humanitas de la Cişmigiu
Bld. Regina Elisabeta, nr. 38
București, Romania
+ Google Map