Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Dezbatere la Bucuresti: Competitia politica in Romania, volum coordonat de Adrian Miroiu si Serban Cerkez

23.01.2014 @ 6:30 pm - 8:00 pm

Joi, 23 ianuarie, de la ora 18.30, la Cărtureşti Verona (Ceainărie) din Bucureşti, va avea loc o dezbatere pornind de la volumul Competiţia politică în România, Adrian Miroiu şi Şerban Cerkez (coordonatori), apărut recent la Editura Polirom, în colecţia „Opus. Ştiinţe politice”, disponibil şi în ediţie digitală.
Vor lua cuvîntul, alături de coordonatorii volumului: Cristian Preda şi Lazăr Vlăsceanu.
Competiţia politică reprezintă una dintre caracteristicile fundamentale ale unei societăţi democratice, iar cunoaşterea sistemului instituţional, a comportamentului partidelor şi votanţilor este esenţială pentru a înţelege viaţa politică a unei ţări. Volumul analizează diferite fenomene asociate competiţiei politice, punînd accent pe realitatea românească de după 1990. Studenţii şi profesorii de la facultăţile de ştiinţe politice, analiştii şi specialiştii în domeniu găsesc informaţii actualizate cu privire la raţionalitatea comportamentului de vot, constrîngerile ce limitează capacitatea actorilor politici de a se uni în cadrul unor coaliţii de guvernare sau modul în care schimbarea regulilor de vot şi componenta etnică influenţează preferinţele alegătorilor.

Din cuprins: Influenţa incertitudinii asupra competiţiei politice • Modele spaţiale ale competiţiei electorale • Competiţia intra- şi interpartinică în alegerile parlamentare din 2008 şi 2012 din România • Cartelizarea sistemelor de partide din Europa Centrală şi de Est: o analiză comparativă a cazurilor român şi maghiar • Formarea guvernelor minoritare în Europa Centrală şi de Est • Modelul actorilor cu putere de veto şi relaţiile instituţionale dintre partidele politice în administraţia locală • Un experiment privind regulile de vot la alegerile locale din Chişinău – Republica Moldova • Competitivitatea sistemului de partide la nivel local, 1996-2012: de la echilibru la monopol politic • Alegerile din Dobrogea postcomunistă, 1992-2012

Adrian Miroiu este profesor de ştiinţe politice la SNSPA. Dintre lucrările publicate menţionăm: Filosofie fără haine de gală (ALL, 1998), Învăţământul românesc azi (Polirom, 1998), Argumentul ontologic: o cercetare logico-filosofică (ALL, 2002), Politici publice(Politeia, 2002), Fundamentele politicii. I. Preferinţe şi alegeri colective (Polirom, 2006), Fundamentele politicii. II. Raţionalitate şi acţiune colectivă (Polirom, 2007), Introducere în filosofia politică. Teme clasice (Polirom, 2009).

Şerban Cerkez este doctor în ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucureşti. În prezent este cadru didactic asociat la SNSPA. A publicat o serie de studii de specialitate în volume colective şi un volum de autor – Grupurile de interese şi politicile publice. Modele de agregare a revendicărilor sociale (Polirom, 2010).

Venue

Librăria Cărturești Verona
Strada Pictor Arthur Verona 13-15
București, Romania
+ Google Map
Phone:
021 317 3459
Website:
http://librarie.carturesti.ro/