Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Festivalul Dilema veche 2015

21.08.2015 @ 5:30 pm - 23.08.2015 @ 11:55 pm

Dilematici de pretutindeni,

Festivalul „Dilema Veche“ se întoarce la Alba Iulia, între 21 şi 23 august 2015, cu o nouă ordine de zi care răsuceşte minţile: Pleşu, Liiceanu, Patapievici, folk, jazz şi alte fineţuri muzicale, politică europeană şi idei, scriitori şi filme documentare şi, mai ales, bună dispoziție şi umor dublu rafinat. Aceasta e situaţiunea.

Vă invităm, fără ceremonial, dar curtenitor, la singurul festival internaţional organizat de o revistă în România. Trei zile bine chibzuite şi legate într-un mozaic intelectual condensat exact atît cît trebuie: dezbateri şi expoziţii, literatură şi film documentar, muzică şi dans, cărţi pentru cei mari şi jocuri deştepte pentru cei mici.

Invitat special, pentru prima dată în România, dar renumit în toată Europa: cantautorul italian Angelo Branduardi.

Mircea Vasilescu, redactor-șef Dilema veche: „Am început în 2011, cînd am descoperit Cetatea Alba Carolina frumos renovată, iar Primăria și Consiliul Județean aveau dileme: cum să-i redea Cetății și spiritul, nu doar zidurile. Ne-am potrivit. Am ajuns la ediția a patra, iar Festivalul Dilema veche a fost selectat, în acest an, printre cele mai bune din Europa, purtînd sigla Europe for Festivals, Festivals for Europe”.

În ultimul weekend din această vară, restaurăm, între zidurile vechii cetăţi din Alba Iulia, spiritul pe care revista „Dilema veche“ îl cultivă săptămînal de peste două decenii: dialogul, diferenţa opiniilor şi gustul fin pentru cultură.

Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu şi Horia Roman Patapievici deschid Festivalul cu o discuţie inedită: Pornind de la o vorbă a lui Pascal. Dereglări contemporane. Vorba lui Pascal pe care o vor comenta cei trei invitați speciali este următoarea: “Cele mai nerezonabile lucruri din lume devin cele mai rezonabile din pricina dereglării oamenilor”.

Mircea Vintilă şi Brambura au pregătit deja cele mai frumoase „Povesci din Bucuresci spuse doamnei Alba Carolina“, iar Nicu Alifantis jidveiește alături de Ansamblul Jidvei. Emy Drăgoi, unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni români din Franţa, supranumit regele jazz-ului la acordeon, rămîne pentru trei zile în cetate, şi în fiecare zi aduce o nouă reprezentaţie: tango-uri cu tatăl şi cu fiul său, jazz sau Bal Musette. Radu Gheorghe și Orchestra Simfonică București pregătită de Tiberiu Oprea (http://osb.org.ro/) vor prezenta vechiul și mereu noul spectacol “Ucenicul vrăjitor”. Completează programul muzical Alexandra Bobeico (vioară), Christian Naş (violă) şi Răzvan Popovici (violă), cu un recital în Catedrală, Irina Popa & The Sinners, Basorelief sau Puiu Pascu Trio. Concertul de închidere îi aparține lui Angelo Branduardi (www.angelobranduardi.it), unul dintre marii cantautori italieni de astăzi, a cărui muzică exprimă o combinație ideală între muzica veche, tonalitățile renscentiste, baroce și world music – sonorități care intră perfect în rezonanță cu spațiul Cetății Alba Carolina. De zeci de ani, Angelo Branduardi & Group cîntă cu succes în toată Europa. În România se află pentru prima dată, special pentru Festivalul Dilema veche.

Şi pentru ediţia din acest am ales o mulţime de poveşti care se întrec să cucerească atenţia invitaţilor. Adriana Bittel, Cristian Teodorescu, Daniel Vighi şi Cătălin Mihuleac sînt responsabili cu lecturile la cafenea, iar Radu Vancu, Adela Greceanu, Ioan Es. Pop şi Miruna Vlada recită şi vorbesc depre poezie pe pajişte, în aceeaşi cea mai frumoasă cetate din România.

Fundaţia intelectuală a festivalului e formată însă din dezbaterile de rezistenţă cu teme precum identitate europeană şi dialogul cultural, dar şi de un îndrăzneţ stand-up european de jurnalism. Participă Angela Filote, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ionuţ Vulpescu, ministrul Culturii, actorul Constantin Chiriac, preşedinte al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, alături de mai mulţi intelectual și jurnalişti români şi europeni. Festivalul din acest an păstrează ateliere creative din zona dedicată copiilor dilematici, în vreme ce dilematicii de angajament pot găsi cele mai recente titluri la mini-tîrgul de carte Bookfest.

“Lucrul cel mai bun pe care a reușit să-l creeze Festivalul Dilema veche este atmosfera unică de pe străzile Cetății: invitații la festival, oamenii din Alba Iulia și publicul venit din țară alcătuiesc, pentru trei zile, o comunitate ad-hoc, construită în jurul valorilor culturale și al spiritului dilematic. E o atmosferă care nu trebuie ratată” – e de părere Mircea Vasilescu.

La finalul lunii august, la Alba Iulia, dilema care vă ţine mintea trează şi inteligenţa ascuţită e aceeaşi „Dilema veche“. Trebuie numai să porniţi cu prezumţia de voie bună şi, timp de trei zile, vă puteţi relaxa inteligent, alături de scriitori, artişti şi muzicieni invitaţi în unica şi ospitaliera cetate Alba Carolina, o adevărată comoară de istorie, arhitectură şi spiritualitate.

Programul complet poate fi consultat pe festival.dilemaveche.ro.

Festivalul „Dilema veche“ în Cetatea Alba Iulia a ajuns la cea de-a patra ediţie. Printre invitaţii care au apărut în faţa faţa dilematicilor se numără Mircea Cărtărescu, Vintilă Mihăilescu, Mircea Dinescu, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Cătălin Ştefănescu, Ioana Pîrvulescu, Alexandru Tomescu, Cristi Puiu, Alexandru Andrieş sau Mircea Baniciu.

Venue

Cetatea Alba Carolina
Alba Iulia, Romania + Google Map