Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Gala Premiilor Radio România Cultural 2018

19.03.2018 @ 7:00 pm - 10:00 pm

Lucian Varșandan: Nominalizarea înseamnă foarte mult, deoarece în ochii mei, ea reprezintă o recunoaștere a muncii mele dar și a muncii echipei Teatrului German de Stat – Timișoara din ultima vreme, o echipă care a confirmat pe plan național și nu numai, prin valoarea proiectelor sale. Pentru mine personal, această nominalizare are și o conotație subiectivă, dacă există un liant între teatru și radio, atunci acest liant este teatrul radiofonic și de teatrul radiofonic mă leagă subiectul cercetare pentru teza mea de licență la Facultatea de Litere din cadrul Universității din Timișoara, o teză pe care am scris-o la radioul din Hamburg și iată că, cercul se închide într-un fel, această nominalizare, implicit recunoașterea ce mi-a fost adusă vine, nu in partea breslei în cadrul căreia am activat ci, dacă-mi e permisă formularea, din partea unei bresle surori care însă, împărtășește aceleași valori, precum o face și arta teatrală. Pentru toate aceste motive sunt foarte fericit și recunoscător radioului, una dintre cele mai mari și importante instituții media din România, câ s-a aplecat asupra muncii unuia dintre cele mai mici teatre din România și personal mă bucură și din acest motiv subiectiv și afectiv după această nominalizare.

ADRIAN BERINDE: O gală şi o nominalizare înseamnă într-un fel o recunoaştere. Sigur, sunt bucuros şi onorat pentru această nominalizare pentru care îi mulţumesc Radioului România Cultural. În special îi mulţumesc acestui radio pentru curajul de a face cultură într-o ţară în care alte probleme sunt mai importante, în acest moment de secol.

„Nu m-am gândit că suntem ambasadorii unei cauze. Nu în direcția asta a pornit proiectul, ci am identificat o nevoie și am mers înspre rezolvarea ei. Pe traseul ăsta, 100.000 de oameni ni s-au alăturat pentru că au înțeles că e nevoie. Mai degrabă ei sunt ambasadorii.” Melania Medeleanu

„Pentru noi lucrurile sunt simple. Conștientizarea faptului că tu poți să faci ceva, alături de alți oameni, asta e o putere extraordinară. Nu putem să ignorăm această putere pe care o vedem în noi.” Vlad Voiculescu

Soprana Adela Zaharia: “Trebuie să vă mărturisesc că am fost surprinsă (foarte plăcut surprinsă!) şi sunt onorată să-mi regăsesc numele pe o listă cu atâtea personalităţi din lumea culturală românească.

Pentru mine 2017 într-adevăr a fost un an superb, bogat, care a adus cu el şi multe, multe planuri pentru viitor, un an nebun cu multe lucruri întâmplându-se de la o lună la alta, asta include şi Concursul Operalia în iulie 2017.”

Actrița Tamara Buciuceanu-Botez, Universitatea Babeș-Bolyai și Filarmonica George Enescu primesc cele trei distincții speciale la Gala Premiilor Radio România Cultural, eveniment care va avea loc luni, 19 martie, de la ora 19:00, la Teatrul Odeon din București.

Premiul RADIO ROMÂNIA 90 îi va fi acordat actriței Tamara Buciuceanu-Botez, figură reprezentativă a Teatrului Național Radiofonic, o voce de patrimoniu a tezaurului cultural al Radio România, o actriță ale carei valențe depășesc granițele comediei care a consacrat-o. Tamara Buciuceanu-Botez, cu un an mai mică decat Radio Romania, a definit excelența în teatru, radio, televiziune și cinematografie, prin roluri rămase pentru multa vreme în memoria colectivă a națiunii noastre.

Premiul CENTENAR va fi oferit Universității Babeș-Bolyai din Cluj, cea mai prestigioasă instituție de învățământ superior din Transilvania, pentru modalitatea exemplară în care își îndeplinește misiunea didactică și de cercetare într-un orizont multicultural și multilingvistic, continuând tradițiile unei școli ardelene de elită, un “model de universitate romanească”, așa cum își dorea încă din 1919 Sextil Pușcariu, rector al universității.

Premiul EXCELENȚA ÎN CULTURĂ îi revine Filarmonicii George Enescu, simbol al culturii românești. Fondată în urmă cu un secol şi jumătate, avea ca scop organizarea unei orchestre simfonice permanente, în vederea propagării culturii muzicale şi popularizării capodoperelor muzicii clasice. De un secol şi jumătate, Filarmonica George Enescu este scena cea mai râvnită şi vârful de lance al artei muzicale din România.

Radio România Cultural va premia luni, 19 martie, pe scena Teatrului Odeon, cele mai importante reuşite ale culturii din anul 2017.

Juriul de specialitate a făcut cunoscute nominalizările la cele opt categorii de premii care vor fi acordate în cadrul celei de-a XVIII-a ediţii a Galei Premiilor Radio România Cultural.

Nominalizările la categoria LITERATURĂ sunt: Bogdan-Alexandru Stănescu pentru romanul “Copilăria lui Kaspar Hauser“, apărut la Editura Polirom, Dan Coman pentru volumul de poezie “Insectarul Coman“, apărut la Editura Charmides, Florin Chirculescu pentru cartea “Greva păcătoșilor“, apărută la Editura Nemira și Ioana Nicolaie pentru volumul “Pelinul negru“, apărut la Editura Humanitas.

Pentru categoria TEATRU au fost nominalizați oameni care au schimbat lumea teatrală din România, în ultimii zece ani, performanțele lor atrăgând atenția mai mult în 2017: Miki Braniște pentru tenacitatea susţinerii creaţiei tinerilor artişti independenţi din România prin proiectele Asociației Colectiv A și cele zece ediții ale Festivalului Temps d’Images de la Cluj, Lucian Vărșăndan pentru excelența managementului vizionar și coerența strategiei artistice a Teatrului German de Stat din Timișoara și Bogdan Sărătean pentru consecvența dezvoltării Festivalului „25 de ore de teatru non-stop” și a proiectelor BIS Teatru de la Sibiu.

Producţiile nominalizate la categoria FILM sunt: Radu Jude pentru Ţara moartă, Daniel Sandu pentru producția Un pas în urma serafimilor și Iulia Rugină pentru Breaking News.

Nominalizările categoriei ARTE VIZUALE sunt: Marian Zidaru pentru expoziția „ePOCALIPS@”, deschisă la Muzeul de Artă din Craiova și în alte două spații din oraș în octombrie 2017, Gheorghe Rasovszky pentru expoziția retrospectivă „aNORMAL”, deschisă la MNAC în noiembrie 2017 și Irina Botea Bucan pentru expoziția „Totul a început cu o ezitare a portarului”, deschisă la MNAC în ianuarie 2017.

O altă categorie pentru care s-au făcut nominalizări este ŞTIINŢĂ, iar propunerile sunt: Echipa revistei Știință & Tehnică pentru “MAREA EXPEDIŢIE AMERICANĂ” , cea mai importantă expediție din istoria de peste 70 de ani a revistei Știință & Tehnică, Doru Mugur Paul, profesor asistent la Universitatea Hofstra din Long Island, doctor în medicină în cadrul Centrului de cancer Monter – Monter Cancer Center – din Long Island, pentru a fi organizat, la București, primul Simpozion Translațional de Oncologie Personalizată pentru combaterea cancerului din România, ”STOP cancer” și Marius Robu, doctor în paleontologie la Institutul de Speologie Emil Racoviță din București, pentru prima scanare din lume a bioglifelor de urs de peșteră.

La categoria EDUCAȚIE nominalizările sunt: UNICEF pentru Expoziția multimedia (Vei intelege doar) DIN INTERIOR, organizată în contextul Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, Alina Dumitrașcu pentru volumul „Ce este Constituția? Joacă-te și vei afla!”, apărută la Editura Curtea Veche și Asociația Astronomică PLUTO pentru Muzeul Iluziilor, un muzeu național itinerant creat între magie, știință și educație.

La categoria MUZICĂ au fost făcute următoarele nominalizări: soprana Adela Zaharia pentru vocea excepțională și pentru reușitele ei, la nici 30 de ani, pianista Dana Ciocârlie pentru lansarea integralei pieselor pentru pian solo, de Robert Schumann și compozitorul și poetul Adrian Berinde pentru albumul ARCAN împreună cu volumul de poezii „Dumnezeu râde singur”.

O categorie nou introdusă anul acesta este IMPLICARE CIVICĂ. Aici nominalizările sunt: Melania Medealeanu și Vlad Voiculescu pentru MAGICHome, o casă pentru părinții copiilor bolnavi de cancer, Clubul de Educație Alternativă din Ferentari pentru efortul de a redefini orașul dincolo de tensiunile dintre centru și periferie și Caravana Medicilor pentru campaniile medicale și educative desfășurate în comunități izolate.

Celor opt categorii li se alătură trei premii speciale, care vor fi anunțate săptămâna viitoare.

A XVIII-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural este un eveniment produs de Radio România Cultural, în parteneriat cu Teatrul Odeon. Spectacolul va fi transmis în direct onair şi online de Radio România Cultural. Înregistrarea show-ului va fi difuzată de coproducătorul galei, TVR.