Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

În jurul Mării Mediterane, turism şi gastronomie

29.07.2014 @ 7:00 pm - 9:00 pm

Terasa librăriei Humanitas Kretzulescu va găzdui marţi, 29 iulie, de la ora 19.00, un al doilea eveniment inspirat Terasa librăriei Humanitas Kretzulescu va găzdui marţi, 29 iulie, de la ora 19.00, un al doilea eveniment inspirat de cartea Marea cea Mare. O istorie umană a Mediteranei de David Abulafia, apărută recent la Editura Humanitas. Noul tur în jurul Mării Mediterane este de această dată unul turistic şi culinar, ghidat de Ana-Maria Caia, Remus Vişan şi Cristian Lascu şi aromat de preparatele restaurantelor Meze Taverna, Divan şi Nonna Mia.

Seara debutează cu o discuţie despre turismul pe Marea Mediterană pe care o vor purta Ana-Maria Caia, producătorul unora dintre cele mai apreciate emisiuni TV şi radio de călătorie, Remus Vişan, managing director Paravion şi Cristian Lascu, redactor-şef National Geographic.

Trei dintre restaurantele de top din Bucureşti ne vor însoţi prin miresmele bucătăriei greceşti, turceşti şi italiene. Meze Taverna şi creaţiile bucătarului Georgios Kritos, restaurantul turcesc Divan şi preparatele orientale ale lui Salih Kilic şi restaurantul cu specific italian Nonna Mia şi măiestria culinară a lui Andrea di Russo ne vor aduce în faţă tradiţiile şi ingredientele a trei mari bucătării ale Mediteranei. Vom vedea cum şi dacă desele schimburi comerciale sau valurile de cuceriri şi influenţele culturale care s-au succedat în aceste zone se simt şi în gastronomie.

Din vasta istorie a Mării Mediterane prezentată de David Abulafia în volumul Marea cea Mare. O istorie umană a Mediteranei se pot reconstitui şi începuturile turismului. Odată cu scoaterea marilor texte ale Greciei şi Romei antice din bibliotecile mănăstirilor şi repunerea lor în circulaţie, pelerinajul spre locurile sfinte s-a transformat în parte în turism cultural, mulţi dorindu-şi să vadă oraşele şi templele faimoase ale antichităţii clasice. Petrarca a redactat în secolul XIV un itinerariu care a circulat intens. În secolul următor, negustorul Cyriaco din Ancona strângea informaţii şi schiţe ale unor ruine despre care credea că ar fi fost ale teatrului şi stadionului din Delphi, pentru o viitoare exploatare comercială a urmelor unei istorii care stârnea din ce în ce mai mult interes în epocă.

În secolul XX fluxuri mari de turişti intră în contact cu locuitorii de pe coastele Mediteranei, lucru care este descris de David Abulafia prin termeni ca şoc cultural sau ciocnire culturală: „Fireşte, sosirea turiştilor dornici să se bronzeze i-a nedumerit pe localnicii din Mediterana, care erau obişnuiţi să se ferească de soarele din toiul zilei. Dar şi mai mare mirare le-a produs comportamentul turiştilor: contactul fizic dintre bărbaţi şi femei, mai ales fiind îmbrăcaţi atât de sumar, i-a şocat pe greci, pe tunisieni şi pe alţii.”

Meze Taverna

Pentru a face lucrurile cât mai autentice, Andrei Iuşut, proprietarul Meze Taverna, a mers în nu mai puţin de 80 de locuri din Grecia şi a adus unul din cei mai buni bucătari, Georgios Kritos, care deţine una dintre cele mai cunoscute taverne greceşti, inclusă în Alpha Guide, echivalentul grecesc al Ghidului Michelin. Împreună au stabilit că adevărata savoare specific grecească nu poate fi redată decât prin ingrediente aduse de la producători locali eleni: uleiul de măsline este adus din Creta, măslinele din Kriopigi, brânza feta şi untul din Elasona Larissa, mierea din Polyhrono, iar ierburile aromatice din Sithonia; chiar şi pita este luată din Oreonastro Thessaloniki, calamarii şi caracatiţa sunt pescuiţi din Marea Egee, iar cârnaţii tradiţionali Loukaniko Horiatiko sunt făcuţi în Poligiros Farma Zagoritis.

Meze Taverna poate fi găsită în Centru istoric, Str. Nicolae Tonitza, nr. 6

www.mezetaverna.ro

Restaurant Divan

Restaurantele Divan au devenit deja un reper pe harta culinară a Bucureştiului, fiind doi ani la rând desemnate Cel Mai Bun Restaurant Turcesc din Bucureşti de către Restograf şi George Butunoiu. Printr-un stil ce recreează atmosfera turcească într-o notă modernă, cu ajutorul designului realizat de Cristian Corvin, restaurantele DIVAN îi invită pe musafiri să se lase purtaţi de aromele mirodeniilor într-o călătorie culinară în care vor descoperi cele mai savuroase amestecuri. Bucătarul Salih Kilic, este cel care a creat meniul restaurantelor şi ale cărui preparate, realizate fără compromisuri de la reţetele originale, păstrează aroma autentică a mâncării tradiţionale.

Restaurantele Divan pot fi găsite în Centrul Vechi, pe Strada Franceză nr. 46-48, şi pe Calea Floreasca nr. 111-113.

www.thedivan.ro

Nonna Mia

Nonna Mia este un restaurant autentic italian caracterizat printr-o bucătărie tradiţională originală „fără compromis” şi prin gusturi unice exact ca în trattoriile din Italia. Ambianţa plină de farmec, atmosfera familială, bucătăria tradiţional italienească, dar şi selecţia impresionantă de vinuri excelente sunt motivele principale pentru a vizita acest restaurant. Nonna Mia, unul dintre cele mai bine cotate restaurante italiene din Bucureşti dispune de un meniu alcătuit pe baza celor mai proaspete şi autentice ingrediente italiene, folosite cu iscusinţă de chef Andrea Di Russo .

Restaurantul Nonnamia poate fi găsit pe strada Sfântul Ştefan, nr. 20, sector 2, Bucureşti

www.nonnamia.ro

Details

Date:
29.07.2014
Time:
7:00 pm - 9:00 pm
Website:
https://www.facebook.com/events/665901113504469/

Organizer

Editura Humanitas
View Organizer Website

Venue

Librăria Humanitas Kretzulescu
Calea Victoriei nr. 45
București, România
+ Google Map
Phone
021 313 50 35
View Venue Website