Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Lansare & dezbatere – „Matrioșka mincinoșilor”, de Marian Voicu

10.07.2018 @ 7:00 pm - 8:30 pm

Editura Humanitas vă invită marți, 10 iulie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea volumului „Matrioșka mincinoșilor: Fake news, manipulare, populism“ al jurnalistului Marian Voicu. La eveniment vor participa, alături de autor, jurnalistul Cristian Pantazi, istoricul Cosmin Popa, politologul Ioan Stanomir și publicistul Cristian Pătrășconiu. Dialogul va fi moderat de Cătălin Gomboș, jurnalist Radio România.

„Cartea de față vine în momentul potrivit. Țările europene și societățile lor trec printr-o fază de dezorientare, uneori chiar de dezbinare. Fake news reprezintă termenul-cheie, o unealtă puternică în mâna celor care râvnesc să slăbească sistemele democratice de tip occidental. Matrioșka mincinoșilor propune cititorului o interpretare critică a unei epoci tulburi și îi înlesnește înțelegerea mecanismelor mediatice și politice care stăpânesc lumea de astăzi. Cartea se bazează pe o vastă bibliografie internațională și ajută cititorul român să plaseze dezvoltările politice din România într-un context mai larg. Interpretarea impresionează mai ales prin anvergura analizei și prin spiritul civic – cel mai bun antidot împotriva forțelor iliberale.“ (Oliver Jens Schmitt)

„Cartea lui Marian Voicu este o demonstraţie impecabilă, pasionantă şi minuţioasă. Ea oferă imaginea unui moment istoric şi reconstituie modul în care Rusia lui Putin poartă un război împotriva Occidentului şi valorilor sale, exercitând totodată un control totalitar şi asupra propriei societăţi. Nimic nu este inocent sau întâmplător în această elaborată operaţiune de manipulare globală. România este, la rândul ei, parte din acest nou război subteran, în care luciditatea devine o formă de patriotism. Textul lui Marian Voicu reactivează, în acest univers de clone şi minciuni, busola simţului critic.“ (Ioan Stanomir)

MARIAN VOICU lucrează de peste 20 de ani în televiziune şi radio, ca moderator şi producător. Timp de zece ani a realizat documentare pentru TVR despre comunităţile româneşti – de la istroromâni şi aromâni până la românii de peste Bug şi cei din Federaţia Rusă. Între 2008 şi 2010 a realizat Interviurile Europa FM. A fost manager de proiect la Radio România Chişinău, post lansat în 2011. A primit mai multe premii naţionale şi internaţionale, cel mai recent fiind Medalia de aur din partea Asociaţiei Corespondenţilor ONU (2015), pentru documentarul Exodul: O tragedie siriană. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios“ în grad de Cavaler. În 2016 a publicat la Editura Humanitas volumul Tezaurul României de la Moscova: Inventarul unei istorii de o sută de ani.

CĂTĂLIN GOMBOȘ este, din 2001, jurnalist Radio România, pentru care a fost de mai multe ori, între 2003 și 2008, corespondent de război în Irak și în Afghanistan. Între 2009 și 2012 a fost corespondent Radio Romania în Republica Moldova, unde, începand cu primăvara lui 2011, a contribuit la înființarea și coordonarea Radio Chișinău. A obținut mai multe premii și distincții, între care „Tânărul jurnalist al anului 2008”, acordat de Freedom House România, pentru reportaj scris, și Premiul Asociatiei Euro-Atlantice „Manfred Woerner” pentru corespondențe de război.

COSMIN POPA este cercetător în cadrul Institutului de Istorie Nicolae Iorga din București, specializat în istoria URSS-Rusiei și istoria Europei Centrale şi de Sud-Est, perioada comunistă și contemporană. A lucrat ca documentarist, reporter, șef de departament și manager la Mediafax, Adevărul şi Realitatea Media. În 2007, în urma susținerii lucrării cu titlul „Politica Uniunii Sovietice în Europa Orientală 1945-1953, Mecanisme sovietice de administrare a crizelor”, a primit titlul de doctor al Universității București. Cosmin Popa este membru al Comisiei româno-rusă pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului României și este lector asociat în cadrul Institutului Diplomatic Român, împuternicit pentru Programul Centenar al Academiei Române.

IOAN STANOMIR este profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti. Printre volumele publicate se numără Conştiinţa conservatoare: Preliminarii la un profil intelectual (2004), O lume dispărută: Patru istorii personale urmate de un dialog cu H.-R. Patapievici (coautor, alături de Paul Cernat, Angelo Mitchievici şi Ion Manolescu, 2004), Explorări în comunismul românesc (coautor, alături de Paul Cernat, Angelo Mitchievici şi Ion Manolescu, vol. I, II, III, 2004, 2005, 2008), Spiritul conservator: De la Barbu Catargiu la Nicolae Iorga (2008), Despre sunete şi memorie: Fragmente de istoria ideilor (2009), Apărarea libertăţii (1938–1947) (2010), Teodoreanu reloaded (alături de Angelo Mitchievici, 2011), Umbre pe pânza vremii: Secvenţe de istorie intelectuală (Humanitas, 2011), Junimismul şi pasiunea moderaţiei (Humanitas, 2013), Sfinxul rus: Idei, identităţi şi obsesii (2015), Comunism inc. (alături de Angelo Mitchievici, Humanitas, 2016). Cel mai recent volum al său este un eseu despre Revoluția din Octombrie: Rusia, 1917: Soarele însângerat. Autocrație, revoluție și autoritarism (Humanitas, 2017).

CRISTIAN PĂTRĂŞCONIU este licenţiat în ştiinţe politice al Facultăţii de Filozofie de la Universitatea Vest din Timişoara şi cursant al unui masterat de literatură comparată şi intertextualitate la aceeaşi universitate. A fost cursant şi bursier al Colegiului „A Treia Europă“ din Timişoara şi, în două rânduri, bursier al Universităţii Jagelloniene din Cracovia. Are o experienţă de peste zece ani în mass-media. A fost senior editor la ziarul Cotidianul şi senior editor la Realitatea TV. Apublicat un volum de versuri – Spectralia (1997). În prezent este director-adjunct al Institutului de Studii Populare (ISP).

Venue

Librăria Humanitas de la Cişmigiu
Bld. Regina Elisabeta, nr. 38
București, Romania
+ Google Map