- This event has passed.
Lansarea volumului de memorii „Exilul. Viața în fragmente”, de Gina Stoiciu, la București
24.09.2014 @ 6:00 pm - 8:00 pm
Editura Polirom vă invită miercuri, 24 septembrie, de la ora 18.00, la Librăria Dalles (B-dul N. Bălcescu, nr. 18) din Bucureşti, la lansarea volumului de memorii „Exilul. Viaţa în fragmente” de Gina Stoiciu, apărut în colecţia „Ego-grafii” a Editurii Polirom, disponibil şi în format digital.
Vor lua cuvîntul, alături de autoare: Aurora Liiceanu, Bedros Horasangian şi Daniel Cristea-Enache.
Încrucişare de destine, de drumuri şi de întîmplări, părăsirea României în 1980 devine pentru Gina Stoiciu un reper al celorlalte momente ale vieţii sale: anii dinaintea exilului, azilul politic în Grecia, alegerea Canadei ca ţară de rezidenţă, adaptarea, inventarea unei noi vieţi, căderea comunismului şi întoarcerile periodice în România. Aceste etape sînt descrise şi din perspectiva altor români care au ales să emigreze, surprinzînd condiţia şi angoasele „străinului”, diferenţele culturale, dificultăţile de adaptare şi de integrare profesională, dar şi bucuriile şi satisfacţiile trăite în ţara de adopţie.
„În cartea Ginei Stoiciu, ni se spune că «etapele parcursului de exilat sînt cam aceleaşi pentru toţi exilaţii», dar că ceea ce-i diferenţiază pe aceştia este intensitatea trăirilor. «Aşa se face că fiecare exilat îşi are propria poveste.» Sigur, exilul are simptome generale, dar rămîne o experienţă profund personală, ceva care exprimă identitatea în cele mai intime aspecte ale ei.
Această carte mi-a întărit convingerea că viaţa relaţională rămîne cheia exilului. Pe cei care-şi părăsesc geografia timpul se răzbună, bîntuindu-i ca o stafie, ca o umbră fidelă, amintindu-le că, indiferent unde s-ar afla, trecutul este cu ei. Amestecul ciudat, misterios, unic dintre istoria familiei, locul întîmplărilor vieţii şi articularităţile de exprimare ale unei persoane dă exilului amprenta unei versiuni a vieţii pe care o poţi numi destin. Am putea spune uneori că, neplecînd niciunde sau plecînd undeva, viaţa noastră o ia de la capăt. Cartea Ginei Stoiciu este o confidenţă, dar exprimă totodată dorinţa «ca, la fiecare pagină întoarsă, cititorul să descopere cîte ceva despre el însuşi».” (Aurora Liiceanu)
Gina Stoiciu este profesoară la Departamentul de comunicare socială şi publică al Université du Québec à Montréal (UQÀM). A mai publicat Orientări operaţionale în cercetarea comunicării de masă (1981), La différence : Comment l’écrire ? Comment la vivre? Communication internationale et communication interculturelle (1989), L’aveuglement de Janus. Mythes, mythologie politique et reconstruction identitaire collective (1997) şi Comment comprendre l’actualité : Communication et mise en scène (2006). Semnează de asemenea capitole în volume colective şi articole în reviste ştiinţifice de comunicare.