Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Noaptea de iulie: o întâlnire literară cu Marea, la Vama Veche

30.07.2014 @ 7:00 pm - 9:00 pm

Miercuri30 iulie, începând cu ora 19:00, la Plaja de carte din Vama Veche va avea loc Noaptea de iulie, a şaptea ediţie a Nopţilor macedonskiene, seria de evenimente itinerante dedicate împlinirii a 160 de ani de la naşterea scriitorului Alexandru Macedonski.  

Noaptea de iulie, un eveniment organizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, filiala Dobrogea, promite să apropie publicul actual de literatura lui Alexandru Macedonki, (re)descoperit de această dată ca romancier, prin prezentarea romanului Thalassa – Epopeea simţurilor.

La întâlnirea găzduită de biblioteca de pe plajă vor participa scriitorul Angelo MitchieviciIrina Macedonski, stră-strănepoata lui Alexandru Macedonski şi Mihai – Daniel Gheorghe, poet şi exeget macedonskian. Invitat special: actriţa Raluca Zamfirescu.

Evenimentul va debuta printr-un recital în aer liber, susţinut de Ioana Turcu (flaut) şi Cvartetul Muse: Nicoleta Petre (vioară), Maria Colţatu (violă) şi Corina Ciuplea (violoncel), pe teme muzicale inspirate de romanul Thalassa (în greacă: Marea).

Thalassa

Publicat prima dată în Franţa sub titlul Le Calvaire de Feu, în anul 1906, romanul Thalassa este o poveste de dragoste a cărei acţiune se petrece pe o insulă pustie (Insula Şerpilor de azi), într-un decor exotic „reconstruit” în plan senzorial de personajul principal cu acelaşi nume, Thalassa.  Devenind „robul şi împăratul insulei” şi prizonier al propriilor simţuri, Thalassa se identifică fidel cu marea împrumutând din iraţionalitatea şi senzualitatea ei, în aşteptarea marii iubiri, Caliope.

Angelo Mitchievici: „[In Thalassa] are loc o confuzie a simţurilor ceea ce pentru decadenţi era superioară alchimie estetizantă şi pentru simbolişti metodã, sinestezia, utilizată deliberat pentru a obţine efectele simfonice, psihedelice, de uz estetic, în cazul lui Thalassa sunt considerate simptome ale unei maladii, de fapt, o nevroză generată de exasperarea erotică a simţurilor.” (Decadenţă şi decadentism în contextul modernităţii româneşti şi europene, Curtea Veche, 2011)

Având ca subtitlu Epopeea simţurilorThalassa este un roman care deschide noi perspective în literatura română, la realizarea căruia Alexandru Macedonski a lucrat mai bine de 25 de ani (în mai multe etape de creaţie, cu începuturi datând încă din anul 1890).

Alexandru Macedonski: „Marea epopee pe care am scris-o este, desigur, primejdioasă, dar ea va rămâne Cartea bărbăţiei, a dezrobirei de prejudecăţi şi a unor adânci cercetări sufleteşti. (…) Cartea mea va fi, în sfârşit, o cupă nespus de ameţitoare pentru obijduiţii vieţei: în ea vor găsi beţia cea dătătoare de uitare. Şi fie că mulţi ar înnebuni citind-o, fie că mulţi s-ar încuminţi, opera mea va rămâne întotdeauna ceea ce este: Marea epopee.

Angelo Mitchievici: „Cu hibridul românesc al lui Macedonski ne aflăm la o răscruce, romanul modern se prefigurează (…) mergând pe linia unei maxime subiectivizări până la romanul proustian.”

Romanul Thalassa a apărut în anul 2012 şi în limba engleză, în traducerea lui Valentin Petcu, la editura Hieroglyphic Press din Marea Britanie.

plaja de carte

Noaptea de iulie se va încheia cu un spectacol de lampioane lansate pe cerul de deasupra Mării Negre, iar fiecare participant va primi în dar un lampion (în limita stocului disponibil).

Intrarea va fi liberă.