Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Noaptea de noiembrie: dramaturgie şi psihogenealogie

29.11.2014 @ 6:30 pm - 8:30 pm

Sâmbătă, 29 noiembrie, începând cu ora 18:30, la Teatrul Mignon (Piaţa Rosetti, Bd. Hristo Botev nr. 1) va avea loc Noaptea de noiembrie, penultima ediţie a Nopţilor macedonskiene, seria de evenimente itinerante dedicate împlinirii a 160 de ani de la naşterea scriitorului Alexandru Macedonski.

Noaptea de noiembrie îşi propune să apropie publicul actual de literatura lui Alexandru Macedonki (re)descoperit, de această dată, în ipostaza de dramaturg. Evenimentul va debuta cu un spectacol de lectură susţinut de actorii Teodor Ghiţă şi Mircea Anghel, după o selecţie de texte ce fac parte din seria comediilor politice scrise de Alexandru Macedonski.

Seara se va încheia cu un dialog pe tema psihologiei genealogiilor purtat între Irina Macedonski şi Mihaela Marinaş, specialist în constelaţii familiale şi coordonator al comunităţii online damaideparte.ro.

La Noaptea de noiembrie publicul va asista, aşadar, la o dezbatere care va încerca să răspundă la întrebări precum:
 

  • În ce masură moştenim de la înaintaşii noştri şi altceva în plus pe lângă culoarea ochilor sau a părului? 
  • Cum poate fi gestionată o analiză a arborelui genealogic din punct de vedere psihologic?
  • Cum putem pune ordine în „şantierul” lăsat de strămoşii noştri făra a urma inconştient acelaşi scenariu de viaţă?
  • Ce rol joacă identitatea fiecăruia în contextul arborelui genealogic?
  • În ce masură ne ajută această metodă terapeutică, a constelaţiilor familiale, să conştientizăm aspecte teoretice ale psihogenalogiei?
Mihai – Daniel Gheorghe: „Dramaturgia lui Macedonski are la bază întâmplările din societatea epocii sale. Macedonski, în ipostaza de dramaturg, nu se dezice de ironie, de sarcasm – el nu devine Caragiale și nici nu păstrează tablourile romantice ale teatrului său contemporan. Pentru el, dramaturgia a purtat rolul unei arme îndreptate mereu împotriva moravurilor vremii. Dacă la Caragiale întâlnim voalat situații reale, ascunse după diferite măşti, în dramaturgia lui Macedonski întâlnim realitatea brută, nedisimulată de context. Astfel, în comediile sale politice apar personaje precum Brătianu, Rosetti, în schiţe îi întâlnim pe Bolintineanu, Heliade-Rădulescu, în drame îl întâlnim pe Cuza, Dante în calitate de personaje dramatice realiste.

Valoarea pe care o are dramaturigia macedonskiană vine din altceva: dintr-un„absurd” avant-la-lettre care îl anticipează mai mult ca oricând pe Eugen Ionescu și, de altfel, dintr-o dorință – am spune azi postmodernă – de a aduce realitatea pe scenă, așa cum este ea, în fața unui public mai mult sau mai puțin obişnuit cu astfel de spectacole.”

La Noaptea de noiembrie intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

Pentru rezervări şi inflormaţii suplimentare: 0726 813 074

Despre proiectul Nopţilor macedonskiene

Proiectul „Nopţi macedonskiene” se va desfăşura lună de lună în 2014, de fiecare dată altfel, cu intenţia de a pune în legătură scriitori tineri sau consacraţi, artişti şi personalităţi creative care îşi doresc să contribuie la dezvoltarea unui context favorabil schimbului de idei. În cadrul „Nopţilor macedonskiene” vor fi organizate spectacole de lectură, concerte jazz şi serate literare, proiecţii şi dezbateri pe teme vaste întâlnite şi în preocupările scriitorului Alexandru Macedonski: înnoirea poeziei, literatură SF, proză, cercetare ştiinţifică, estetică, scenariu de film, dramaturgie, teoria literaturii şi creative writing, management cultural.

Seria de evenimente „Nopţi macedonskiene” face parte din proiectul manifestărilor culturale iniţiate de Irina Macedonski şi Mihai-Daniel Gheorghe pentru a marca împlinirea a 160 de ani de la naşterea scriitorului Alexandru Macedonski (1854 – 1920).

Venue

Teatrul Mignon
Bd. Hristo Botev nr. 1
București, România
+ Google Map
View Venue Website